Το “δηλητηριασμένο δισκοπότηρο” του Γκάλμπρειθ θύμωσε Έλληνες-ξένους πανεπιστημιακούς




«Η επιστολή 23 διαπρεπών Ελλήνων καθηγητών προς τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Τέξας για τον ρόλο του Τζ. Γκάλμπρεϊθ, που μετείχε ως επικεφαλής της μυστικής ομάδας που συγκρότησε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην κατάρτιση του “Σχεδίου Χ”, αποτελεί κόλαφο για την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως η εν λόγω επιστολή αποδεικνύει, πέραν των άλλων, ότι η αξίωση για πλήρη διερεύνηση «της σκοτεινής περιόδου» του πρώτου εξαμήνου του 2015 και των σχεδίων που καταρτίζονταν, δεν είναι κομματικό, αλλά καθολικό και αντικειμενικό αίτημα.

«Πολύ περισσότερο, όταν ο κ. Τσίπρας έχει προβάλει ως τώρα πολλούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς, ενώ στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προτίμησε να δραπετεύσει και να κρυφτεί», συνεχίζει η Συγγρού, τονίζοντας πως είναι ρητή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη η σύσταση της σχετικής εξεταστικής επιτροπής.

«Η αλήθεια, αλλά και η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Στο πρόσφατο βιβλίο του “Welcome to the Poisoned Chalice” (Καλωσήρθατε στο δηλητηριασμένο δισκοπότηρο), (Yale University Press, 2016), ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης L.B. Johnson, διαβεβαιώνει (κάτι που έχει επιβεβαιώσει και σε συνεντεύξεις του στα μέσα), πως ως σύμβουλος του τότε Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σχεδίασε για τον Υπουργό ένα σχέδιο Χ (πιθανό σχέδιο), για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2015. Κατά την άποψή μας, το σχέδιο αυτό θα είχε παραβιάσει το Σύνταγμα και τους νόμους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις του Καθηγητή L.B. Γκάλμπρεϊθ στον ελληνικό τύπο, αλλά και με εκτεταμένα αποσπάσματα της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου, το άκρως μυστικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να περιγραφεί και ως «νομισματικό – στρατιωτικό πραξικόπημα», περιελάμβανε και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ενώ προέβλεπε και την κινητοποίηση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων για την καταστολή ενδεχόμενης κοινωνικής αναταραχής. Το σχέδιο αξιοποίησης των ένοπλων δυνάμεων είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό, καθώς το ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε μετά από εφτά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, προβλέπει πως μόνο οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Σύμφωνα με το νόμο, ο στρατός της χώρας έχει καθήκον να προστατεύει τους πολίτες μόνο από εξωτερικούς εχθρούς. Στο σχέδιο περιλαμβάνονταν και χρηματοπιστωτικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, η εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας (η οποία αποτελεί ανεξάρτητη από την κυβέρνηση αρχή, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία) και η σύλληψη του διοικητή της, καθώς και κλείσιμο των τραπεζών. Επίσης, προέβλεπε και ένα σύστημα υποσχετικών (IOU’s) για πληρωμές δημοσίων δαπανών έως ότου τυπωνόταν νέο νόμισμα.

Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε το ευρώ το 2015 και το Σχέδιο Χ δεν εφαρμόστηκε. Ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ εκφράζει τη λύπη του για αυτό.

Όσοι υπογράφουν το παρόν θεωρούν πως η συμμετοχή στην κατάρτιση ενός σχεδίου, που στόχο έχει την υπονόμευση της δημοκρατίας κα της κοινωνικής τάξης, σε οποιαδήποτε χώρα, αντιβαίνει τα ηθικά πρότυπα που αναμένονται από το καθηγητικό προσωπικό ενός διακεκριμένου πανεπιστημίου. Ο Γκάλμπρεϊθ αμαύρωσε τη φήμη του Πανεπιστημίου του Τέξας, Ώστιν και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης L.B. Johnson, ενώ η απόφασή του να καυχιέται για αυτή τη συμμετοχή δημοσίως, γεννά επιπλέον αμφιβολίες για την ηθική και την κρίση του. Η ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να συνάδει με τους κανόνες δεοντολογίας και τους θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:
Δημήτρης Μπερτσιμάς, MS and PhD Massachusetts Institute of Technology
Boeing Professor of Operations Research and co-director Operations Research Center, Massachusetts Institute of Technology
Γεώργιος Μπήτρος, Economist. MA, Ph. D., New York University. Professor emeritus, Athens University of Economics and Business.
Μιχαήλ Μπλέτσας, MSc Boston University, Research Scientist and Director of Computing, Media Lab, Massachusetts Institute of Technology.
Μιχάλης Καραμανής, BS, Stanford University, MS, Ph.D., Harvard University Professor of Production and Systems Engineering, Boston University
Χρήστος Κασσάνδρας, BS Yale, MSc Stanford, PhD Harvard University, Professor of Electrical Engineering and Head of Systems Engineerng Division, Boston University
Σπύρος Καβουνίδης, Civil Engineer, MSc, Ph.D. Stanford University
Χρήστος Γεωργάκης, MS University of Illinois, PhD University of Minnesota
Professor, Tufts University
Anna Hardman, PhD Massachusetts Institute of Technology, Professor of Economics, Tufts University
Γιάννης Ιωαννίδης, Economist, MSc, Ph.D. Stanford University, Max and Herta Neubauer Professor of Economics, Tufts University
Μαρία Κουλμαντά, Associate Professor of Medicine, Beth Israel Deaconess Medical Center
Γιώργος BS, MEng Cornell U., PhD, Boston University, Professor of Engineering,
Λυμπερόπουλος, University of Thessaly, Greece.
Ελένη Μαχαίρα Odoni, Political scientist. BA, Brandeis University, MA, Ph. D. Boston University
Παναγιώτης Μεταξάς, MSc, PhD, Dartmouth College, Professor of Computer Science, Wellesley College.
Αλέξης Μιτσιάλης, PhD Columbia University, Assistant Professor, Harvard University
Amadeo Odoni, BS, MS, Ph.D Massachusetts Institute of Technology, Professor Emeritus of Aeronautics and Astronautics and of Civil and Environmental Engineering, M.I.T.
Ιλεάνα Παπαπέτρου, Entrepreneur. BA, Santa Clara University, MBA, Boston University
Γεώργιος Παππάς, BS, MS, RPI, PhD UC Berkeley, Joseph Moore Professor, Chair
Department of Electrical and Systems Engineering, University of Pennsylvania
Γεωργία Περάκη, MSc and PhD in Applied Mathematics, Brown University, William F Pounds professor of operations management, operations research and statistics, Massachusetts Institute of Technology
Νικόλας Πυργιώτης, MS and PhD, Aeronautics and Astronautics, Massachusetts Institute of Technology
Γεώργιος Στεφανόπουλος, PhD University of Minnesota, Arthur D. Little Professor of Chemical Engineering, Massachusetts Institute of Technology
Σταύρος Θωμαδάκης, Economist. BA, Yale University, MA, Ph.D., MIT. Professor emeritus. National and Kapodistrian University of Athens.
Γεώργιος Τσώκος, MD, Professor of Medicine, Harvard Medical School Chief, Division of Rheumatology, Beth Israel Deaconess Medical Center
Αντώνης Ζαβαλιάνγκος, MS Columbia University, PhD Massachusetts Institute of Technology
A. W. Grosvenor Professor of Materials Science & Engineering, Drexel University

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: