Τιμήθηκαν οι ήρωες που χάθηκαν στο Μαρί λόγω της απαράδεκτης αμέλειας των κυβερνώντων




Στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, το 5ο ετήσιο μνημόσυνο του Διοικητή του ναυτικού, Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

Του μνημοσύνου προέστη ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος ενώ στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο φιλόλογος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου, Κυριάκος Μπαρρής, είπε πως οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε την τραγωδία, να την επαναφέρουμε συχνά στη μνήμη μας και να αναζητούμε όσα κάναμε λάθος, όσα παραλείψαμε να κάνουμε, όσα έπρεπε να κάνουμε και να μην τα επαναλάβουμε.

“Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των ηρώων Ανδρέα Ιωαννίδη και Κλεάνθη Κλεάνθους, ας υποσχεθούμε ότι θα γίνουμε πλέον ενεργοί πολίτες και να εργαστούμε όλοι για ένα κράτος ευνομούμενο, προνοητικό και καλά οργανωμένο που την τύχη του θα διαφεντεύουν επιτέλους οι άξιοι και οι άριστοι των πολιτών”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “οφείλουμε επίσης να ενώσουμε τις φωνές μας με τους συγγενείς όλων των ηρώων για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης”.

Θα πρέπει, συνέχισε, να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες στους ενόχους για να ησυχάσουν οι ψυχές και τόνισε πως “καιόμενοι έπεσαν ο Ανδρέας Ιωαννίδης και ο Κλεάνθης Κλεάνθους, για να εκπληρώσουν το καθήκον τους και έγιναν για εμάς ήλιοι φωτεινοί για να μας δείχνουν το χρέος και την υποχρέωση όλων μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ανάλογα με τον τομέα στον οποίον ο καθένας είναι υπεύθυνος”.

Ο κ. Μπαρρής ανέφερε ότι, παρά το γεγονός πως κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας εδώ και 56χρόνια, μετά από επικό αγώνα, ακόμα δεν καταφέραμε να στήσουμε ένα καλά οργανωμένο κράτος που να προνοεί, να προστατεύει τους πολίτες του και να προοδεύει συνεχώς.

“Δεν το καταφέραμε διότι βασίσαμε την ανάπτυξη του κράτους μας, όχι στους άριστους και άξιους των πολιτών, αλλά στους εκάστοτε ημέτερους”, είπε και πρόσθεσε πως “ευθυνόμαστε όλοι που το επιτρέψαμε, μένοντας πιστοί στην κομματική μας πειθαρχία και στην προσωπική μας ανταμοιβή”.

Έτσι, συνέχισε, φτάσαμε σήμερα εδώ, “να έχουμε τα περισσότερα μνημόσυνα σε όλη την Ευρώπη, κατ` αναλογία πληθυσμού, τις περισσότερες μαυροφορημένες μάνες και συζύγους, να θάβουμε και να μνημονεύουμε ήρωες σε καιρούς ειρήνης, ενώ ακόμα θάβουμε κόκαλα αγνοουμένων μετά από 42 χρόνια”.

Του μνημοσύνου ακολούθησε, στους τάφους των ηρώων, στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, αφή της φλόγας που έφεραν έφεδροι καταδρομείς από το χώρο της τραγωδίας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ

Τα παλληκάρια του Μαρί θα μας φωτίζουν για το καλύτερο, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου κάλεσε όλους, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικών πεποιθήσεων, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και του κράτους, να έχουν στη μνήμη τους τα παλληκάρια που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική έκρηξη του Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, για να μας φωτίζουν προς το καλύτερο.

Σε δηλώσεις ύστερα από το μνημόσυνο του Λοχία Βασίλη Κρόκου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα τιμούμε στο πέμπτο μνημόσυνο τα παλληκάρια που έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, σε μια στιγμή κατά την οποία, δυστυχώς, το κράτος απέδειξε την αδυναμία του να μπορέσει να προστατεύσει τους πολίτες και την πολιτεία».

Πρόσθεσε ότι «πέντε χρόνια μετά, τα παιδιά αυτά μας δείχνουν το δρόμο, την υποχρέωση προς το καθήκον, προς την πατρίδα και στην ίδια την κοινωνία και για να τιμήσουμε τη μνήμη τους έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε, το πόσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε κράτος αντάξιο με εκείνο το οποίο προσδοκά κάθε πολιτισμένος λαός και κάθε πολιτισμένη κοινωνία».

Γι’ αυτό, συνέχισε, «στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε για τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της κοινωνίας, του ιδίου του κράτους, ας έχουμε όλοι στη μνήμη μας, ανεξαρτήτως κόμματος, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αυτά τα παιδιά, για να μας φωτίζουν προς το καλύτερο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο να έχουμε μια παρόμοια τραγωδία στο μέλλον».

Ας ευχηθούμε, ανέφερε ακόμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «μέσα από τη σύνεση και την καθολική προσπάθεια, ότι δεν θα έχουμε ξανά είτε νέο Μαρί είτε νέο πραξικόπημα με 15η Ιουλίου, είτε τις οποιεσδήποτε άλλες συμφορές οι οποίες έχουν πλήξει τον τόπο μας».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: