Θρήνος στη Γαλλία την ημέρα της εθνικής επετείου: Δεκάδες νεκροί στη Νίκαια




Ένα φορτηγό έπεσε το βράδυ της Πέμπτης πάνω σε πλήθος ανθρώπων που είχε συγκεντρωθεί στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας για τη ρίψη πυροτεχνημάτων το βράδυ της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου, προκαλώντας «πολλές δεκάδες θανάτους», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες κάνουν λόγο περί επίθεσης.

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ 3)

Καταδίκη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες την πολυαίμακτη επίθεση στη Νίκαια και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της.

“Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών”, είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Μήνυμα από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μάι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

 

—————————–

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ 2) Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς.

Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του ΙΚ, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και εναντίον ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη επιθέσεις ή απόπειρες.

—————

(ΑΝΑΝΕΩΣΗ) Οι νεκροί στο μακελειό στη Γαλλία έχουν φτάσει τους 76, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησογραφικά πρακτορεία και τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έσπευσε στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων που λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου μαζί με τους επιτελείς των υπηρεσιών ασφαλείας και υπηρεσιακούς παράγοντες συζητούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, καθώς επίσης και για την απάντηση της χώρας στο νέο μακελειό…

——————

Υπάρχουν «πολλές δεκάδες, πιθανόν περίπου τριάντα νεκροί», ανέφερε ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ, τοπικός αξιωματούχος του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η νομαρχία είχε κάνει νωρίτερα λόγο περί επίθεσης και συμβούλευσε τους κατοίκους της Νίκαιας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σε μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του.

«Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ. Επιστρέφει στο Παρίσι και θα μεταβεί απευθείας στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσης», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

Στη Νίκαια, η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το όχημα, ένα λευκό φορτηγάκι, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε δεκάδες συγκεντρωμένους ανθρώπους, προκαλώντας πανικό, αφηγήθηκε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Καθώς το αυτοκίνητο χτυπούσε τους ανθρώπους συντρίμμια εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις, συνέχισε ο δημοσιογράφος αυτός, συμπληρώνοντας πως άκουσε «τον κόσμο να ουρλιάζει».

Πολλά ασθενοφόρα έχουν μεταβεί στο σημείο, όπως επίσης και πολλά στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και στρατιωτικοί, κυρίως γύρω από την πλατεία Μασενά. Η εποχή είχε αποκλειστεί εντελώς περί τις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με άλλο ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν εξάλλου λόγο για ανταλλαγές πυρών, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters  Νίκαια, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: