Τα είπαν για το Brexit Ομπάμα και Γιούνκερ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ




Για τις συνέπειες που συνεπάγεται “η ψήφος του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, συζήτησαν o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Βαρσoβία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΕΕ- ΗΠΑ, στο περιθώριο της αντίστοιχης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

“Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις έως ότου οι βρετανικές αρχές κοινοποιήσουν, υπό το καθεστώς του άρθρου 50, την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά τότε θα πρέπει να συμμετάσχουμε στις διαπραγματεύσεις, και εγώ δεν θα το κάνω με εχθρική διάθεση”, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

“Νομίζω ότι ακόμα και μετά το δημοψήφισμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κοινά συμφέροντα, όχι μόνο στην άμυνα και στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και σε όλους τους σχετικούς τομείς της διεθνούς ζωής, κυρίως όσον αφορά το εμπόριο. Αλλά αν μια χώρα θέλει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, είναι σίγουρο ότι αυτή η χώρα πρέπει να σέβεται τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς θα κρατήσουν τη Βρετανία ως ένα ισχυρό σύμμαχο.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: