Στη σκιά του μεταπραξικοπήματος: Οι συνομιλίες για την Κύπρο επηρεάζονται από Ερντογάν




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στη σκιά των όσων διαδραματίσθηκαν και θα ακολουθήσουν στην Τουρκία θα πραγματοποιούνται εφεξής οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι χθεσινές χωριστές συναντήσεις που είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί αναλώθηκαν στο κεφάλαιο Τουρκία και το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα αυτή.

Περισσότερο, φαίνεται, ανησυχεί η κυπριακή κυβέρνηση, που παρακολουθεί από κοντά τη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα συμπεριφορά του Ερντογάν. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία και για το τι θα συμβεί στα κατεχόμενα, λόγω της παρουσίας των   τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Ισχύει ή όχι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην Τουρκία και στα κατεχόμενα;  Το ερώτημα αυτό, όπως και σε μια σειρά άλλα ζητήματα  αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν  κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Στην ατζέντα της  σημερινής συνάντησης  βρίσκονται οι τρεις εξουσίες, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, πλην όμως θέλησε να τις υποβαθμίσει.  Είπε σε δημόσιες δηλώσεις του πως δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της τουρκικής Κυβέρνησης για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. «Έχουμε όλοι ανησυχήσει από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος» είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει συναντίληψη ότι αυτό αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ότι το διεθνές περιβάλλον δεν αναπτύσσεται πάντα κατά ένα θετικό τρόπο. Αυτό, επισήμανε, καθιστά ακόμα πιο σημαντικό το να λυθούν όλα τα θέματα που μπορούν να λυθούν από τους Κύπριους στο νησί, προκειμένου να υπάρξει στέρεη διευθέτηση, που να τυγχάνει διεθνούς στήριξης, και που να προνοεί για ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος, που να μπορεί να είναι ασφαλές υπό το φως των εξελίξεων σε αυτή την περιοχή.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού είπε πως από τότε που ήλθε για πρώτη φορά στην Κύπρο λέει πως εάν υπάρξει μια κρίση σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων δεν θα σημειωθεί μέσα στις συνομιλίες, γιατί παρά τις διαφορές που έχουν διαγνωστεί, το κλίμα μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, είναι ένα κλίμα επίλυσης των προβλημάτων και έχουν ένα κοινό όραμα για μια γνήσια ευρωπαϊκή σύγχρονη ομοσπονδία. Τη Δευτέρα ο κ. Άιντα  θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μαζί με την Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Σήμερα ή το Σάββατο αναμένεται να αρχίσει η ροή του νερού που έρχεται από την Τουρκία στο «δήμο» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο λεγόμενος δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας υπέγραψε συμβόλαιο με το αρμόδιο τουρκικό γραφείο. Ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί δήλωσε ότι έχει υπογράψει το συμβόλαιο και ως εκ τούτου το 90% της κατεχόμενης Λευκωσίας θα λαμβάνει νερό ταυτόχρονα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Το θέμα των δεσμευτικών για μια ενωμένη Κύπρο διεθνών συνθηκών συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες οι διαπραγματευτές των δυο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

«Οι διαπραγματευτές επικεντρώνονται στις διεθνείς συνθήκες, που θα είναι δεσμευτικές για μια ενωμένη Κύπρο, με τη βοήθεια της Υποεπιτροπής για τις Διεθνείς Συνθήκες», ανέφερε στην  ανάρτησή του ο κ. Άιντα, υπό την αιγίδα το οποίου πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών.

«ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ»

ΤΙΣ  τελευταίες εβδομάδες υπήρξε, σύμφωνα με τον .κ. Άιντα, αξιοσημείωτη δέσμευση από τις δύο πλευρές, ωστόσο αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσα και δραματική» εξέλιξη, για την οποία, όπως είπε, μίλησε με τους δύο ηγέτες. Η αίσθηση μου, είπε, είναι ότι οι δύο ηγέτες παραμένουν ουσιαστικά δεσμευμένοι, ίσως πολύ περισσότερο από ποτέ, στην εξεύρεση λύσης. Αυτή, επανέλαβε ο κ. Άιντα, είναι η ευκαιρία για την Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να επανενωθούν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές αρχές.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Λύση χωρίς στρατό και εγγυήσεις – Οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν λέγει ο Χριστοδουλίδης

Οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν τη θέση της δικής μας πλευράς όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε μετά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Τη συνάντηση απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τρία θέματα: η προετοιμασία για την αυριανή συνάντηση των δυο ηγετών, η κατάσταση στην Τουρκία όπως αυτή διαμορφώνεται καθώς επίσης και η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Άιντα που θα λάβει χώρα την ερχόμενη βδομάδα».

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Άιντα τέθηκε το κατά πόσο επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις η κατάσταση στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επηρεάζουν το τι γίνεται στο Κυπριακό, ειδικότερα σήμερα που υπάρχει σε εξέλιξη μια εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών. Εμείς αναμένουμε να δούμε συγκεκριμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πώς οι εξελίξεις επηρεάζουν την ουσία των συζητήσεων».

Πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν ή ενισχύουν τη θέση της δικής μας πλευράς όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού που να προνοεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή (η κατάσταση) στέλλει και ένα μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σχέση με το τι μέλλον επιδιώκουν, σε ποιο μέλλον προσδοκούν, είτε συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων και πλήρους εξάρτησης από μια χώρα, όπως η Τουρκία με τις εξελίξεις που βλέπουμε να διαμορφώνονται και όχι μόνον σήμερα αλλά και διαχρονικά, ή ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: