Σκληρό μπρα ντε φερ Αναστασιάδη-Νετανιάχου για φυσικό αέριο στον απόηχο πραξικοπήματος




Του Γιώργου Πετράκη

Σε σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται να εξελιχθεί η σχέση Ισραήλ-Κύπρου, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης στις συνομιλίες που έχει με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι η Λευκωσία δεν θα δεχθεί την διέλευση αγωγού από την ΑΟΖ της για την μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον δεν έχει προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού.

Η επίσκεψη του Ν. Αναστασιάδη στο Ισραήλ κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς η ισραηλινοτουρκική προσέγγιση, στηριχθείσα κυριως στην προοπτική συνεργασίας των δυο χωρών στα θέματα της ενέργειας, κάτι που προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην Λευκωσία. Οι αναφορές μάλιστα του ίδιου του Νετανιάχου (από την Ρώμη) ότι πλέον εξετάζεται η εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία σήμαναν συναγερμό στην Λευκωσία, με τις ανήσυχες αυτές να επιβεβαιώνονται όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται το πόσο προβληματική είναι ενδεχόμενη απόφαση για κατασκευή αγωγού, που θα διέρχεται από την Κυπριακή ΑΟΖ ενόσω η Τουρκία θα συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όμως ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι η ισραηλινή πλευρά έδειχνε να συζητά το εννοούμενο ο αγωγός να πέρναγε από την «ΑΟΖ των Κατεχομένων», μια κίνηση που ουσιαστικά ταυτίζονταν με έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδευόμενος από τους υπουργούς Ενέργειας και εξωτερικών κ. Λακκοτρύπη και Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, μετέβησαν στο Ισραήλ έχοντας ισχυρά επιχειρήματα για να συζητήσουν με τους ισραηλινούς και να επαναθέσουν σε ομαλή “τροχιά» τις ενεργειακές σχέσεις.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία είναι προφανές ότι ο κ. Νετανιάχου έχει όλο και λιγότερα επιχειρήματα για να πείσει την ισραηλινή κοινή γνώμη ότι το στρατηγικού χαρακτήρα όπλο της χώρας, το φυσικό αέριο, παραδίδεται στα “ασφαλή χέρια» της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, που κάθε άλλο παρά έχει κρύψει τον αντισημιτισμό του.

Όμως η κυπριακή αντιπροσωπεία έχει ένα ακόμη ισχυρό χαρτί: την εκδήλωση ενδιαφέροντος από οκτώ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες στον γ’ γύρο αδειοδοτήσεων, κάτι που ενισχύει τον ρόλο της στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή άλλα και την διαπραγματευτική ισχύ της έναντι του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Οκτώ μεγάλες εταιρίες εκ των οποίων οι πέντε θεωρούνται πετρελαϊκοί κολοσσοί υπέβαλλαν έξι αιτήσεις για άδεια στα Οικόπεδα 7, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση για ευνόητους λόγους δεν έχει αποκαλύψει τα ονόματα των εταιριών, άλλα εκτός της ENI και TOTA, που δημοσιοποιήθηκε συμμετοχή τους εκτιμάται ότι υπάρχει στον κατάλογο, αμερικάνικη, βρετανική εταιρία και μεγάλη εταιρία του Κόλπου.

Το γεγονός μάλιστα ότι δυο κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες η ENI και η TOTAL εκδήλωσαν ενδιαφέρον από κοινού για το Οικόπεδο 10 αλλά κυρίως για το Οικόπεδο 6 το οποίο μάλιστα διεκδικεί ως …τουρκικό η Άγκυρα και μάλιστα για μέρος του Οικοπέδου έχει εκδώσει ειδική αδεία για έρευνες στη τουρκική εταιρία ΤΡΑΟ, θωρακίζει την κυπριακή ΑΟΖ. Κυρίως όμως μαρτυρά τις σοβαρές ενδείξεις που έχουν οι μεγάλες αυτές εταιρίες (οπως και οι υπόλοιπες έξι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για άλλα Οικόπεδα) για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ κα μάλιστα στο παρακείμενο του αιγυπτιακού Ζohr κοιτάσματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στις συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου επιχειρεί να κρατήσει σε σταθερή τροχιά τις τριμερείς επαφές και σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται τριμερής της Κύπρου και της Ελλάδας με την Αίγυπτο τον Οκτώβριο και τριμερής με το Ισραήλ τον Νοέμβριο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: