Σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ συμφώνησαν Ελλάδα – Κίνα




Τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν Ελλάδα και Κίνα, όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση για την ενίσχυση της συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κίνας/

Την κοινή δήλωση έδωσε στη δημοσιότητα του ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Τονίζουν, επίσης, την προσήλωσή τους στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών καθώς και την πρόθεσή τους την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΟΗΕ για ν’ αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και ειδικότερα η τρομοκρατία.

Δεσμεύονται επίσης για τη διατήρηση της θαλάσσιας τάξης στην βάση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα σέβεται την «Πολιτική της μίας Κίνας» και χαιρετίζει την πρόοδο της Κίνας στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, καθώς και την συνεισφορά της στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και η Κίνα αναγνωρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων ενώ εκτιμά και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης παρά την οικονομική κρίση.

Στη δήλωση οι δύο χώρες υπογραμμίζουν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τη βούλησή τους να την εμβαθύνουν και να την ενδυναμώσουν προς αμοιβαίο όφελος των δύο κρατών και των λαών. Όσον αφορά στη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία υπογραμμίζεται ότι οι δύο πλευρές θεωρούν αναγκαίο να την εντατικοποιήσουν για να υπάρξει εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και να ενθαρρυνθεί η αμοιβαία επωφελής επενδυτική δραστηριότητα. Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, εκ περιτροπής στην Αθήνα και το Πεκίνο, και θα σχεδιάζει και επιβλέπει την πρόοδο στην διμερή οικονομική συνεργασία.

Επίσης, όσον αφορά στην πλατφόρμα διασύνδεσης μεταξύ της Ασίας και Ευρώπης δημιουργεί νέες, ενδιαφέρουσες προοπτικές για τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο της από κοινού ανάπτυξης του προγράμματος «One Belt one Road», για τις Θαλάσσιες και Χερσαίες Μεταφορές, καθώς και για την ανάπτυξη λιμένων και υπηρεσιών, όχι μόνον αναβαθμίζοντας τις περιφερειακές υποδομές αλλά και συμβάλλοντας στην αύξηση του διεθνούς εμπορίου.

Επίσης στη δήλωση αμφότερες οι πλευρές επιβεβαιώνουν ότι η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά υπήρξε επιτυχής και αμοιβαίως επωφελής. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές διερευνούν σημαντικό αριθμό σχεδίων και έργων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και τη δημιουργία διαμετακομιστικών υπηρεσιών για την ασφαλή και ταχεία μεταφορά εμπορικών αγαθών από και προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, αμφότερες οι πλευρές θα προωθήσουν την διμερή τους συνεργασία με τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ εταιρειών τους, καθώς και με την ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο την προώθηση της Ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις θαλάσσιες μεταφορές του σύγχρονου Δρόμου One Belt One Road.

Ελλάδα και Κίνα συμφώνησαν, επίσης, να ενισχύουν σταθερά την τουριστική τους συνεργασία με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και με την εγκαθίδρυση απευθείας αεροπορικών διασυνδέσεων αλλά και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του πολιτισμού μέσα από σειρά δραστηριοτήτων.

Τέλος, στη δήλωση υπογραμμίζεται η σημασία της προώθησης της Στρατηγικής Συνεργασίας ΕΕ-Κίνας κατά τρόπο ισορροπημένο και συνεκτικό, προκειμένου να προωθήσουν την σχέση ΕΕ-Κίνας ενισχύοντας, μεταξύ άλλων, τον πολιτικό διάλογο και τη «Στρατηγική Ατζέντα Συνεργασίας ΕΕ-Κίνας 2020» σε τέσσερις τομείς: 1. Ειρήνη, 2. Ανάπτυξη, 3. Μεταρρύθμιση και 4. Πολιτισμός. Η Κίνα επανέλαβε την υποστήριξή της προς την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και επαίνεσε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: