Πραξικόπημα σε Τουρκία: Ο στρατός λέει πως έχει τον έλεγχο- Ασφαλής ο Ερντογάν




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ο Ερντογάν έχει φυγαδευτεί σε ασφαλή τοποθεσία από πιστές σε αυτόν δυνάμεις.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ. Πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ στρατού και αστυνομίας στην Πόλη ενώ φαίνεται πως έχει αιχμαλωτισθεί ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων από τους πραξικοπηματίες. Επίσης έχει καταληφθεί η κρατική τηλεόραση.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως ανέλαβε την εξουσία. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι ουδείς μέχρι στιγμής δεν επικαλείται κάποια πηγή. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου δεν είναι δυνατή.

Η «εμπειρία» από την ιστορία των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Τουρκία λέει ότι συνήθως την ανακοίνωση περί πραξικοπήματος την κάνουν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. Το μόνο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδες εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι που να δείχνει στοιχεία που τεκμηριώνουν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Αυτό που φαίνεται στην Τουρκία, πέρα από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι οι χαμηλές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στην Άγκυρα, το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης από τανκς και η μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα.

Το ερώτημα είναι αν τα τανκς και οι στρατιώτες που δείχνουν οι τηλεοπτικές εικόνες να βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι στην υπηρεσία των πραξικοπηματιών ή αν τελούν υπό τις εντολές της κυβέρνησης.

https://www.youtube.com/watch?v=KfTUhxX_-l8

Η Ελλάδα παρακολουθεί

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.hurriyetdailynews.com/gendarmerie-blocks-entrance-to-bridges-in-istanbul.aspx?pageID=238&nID=101669&NewsCatID=341, http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/15/turkey-low-flying-jets-and-gunfire-heard-in-ankara1/, http://uk.reuters.com/article/uk-turkey-istanbul-bridges-idUKKCN0ZV2FF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: