“Πλημμυρίσαμε” πετρέλαιο, δεν ανεβαίνει η τιμή …απεφάνθη ο ΙΕΑ




Ο κορεσμός της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται και λειτουργεί ως βασικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές του αργού παρά την ισχυρή αύξηση της ζήτησης και τις σημαντικές μειώσεις της παραγωγής σε χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο IEA, που συντονίζει τις ενεργειακές πολιτικές των βιομηχανοποιημένων κρατών, ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2016 και το 2017 κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, στα 1,4 εκατ. και 1,3 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα.

Παράλληλα, είπε ότι η ζήτηση αυξάνεται χάρη στην ικανοποιητική κατανάλωση στην Ινδία, την Κίνα και, όλως περιέργως, στην Ευρώπη.

«Αυτό (η αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη) δεν αναμένεται, ωστόσο, να διαρκέσει, με τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια των ευρωπαϊκών οικονομιών που τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αβεβαιότητα μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο IEA.

Νωρίτερα φέτος, οι τιμές του αργού υποχώρησαν στα 27 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, από τα επίπεδα των 115 δολαρίων το 2014, καθώς ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή προκειμένου να κερδίσει μερίδιο αγοράς έναντι παραγωγών υψηλότερου κόστους όπως οι ΗΠΑ.

Η πτώση αυτή οδήγησε πολλούς παραγωγούς εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) να μειώσουν τις παραγωγή τους και οι τιμές ανέκαμψαν γύρω στα 50 δολάρια τους τελευταίους μήνες, βρίσκοντας επίσης στήριξη σε διακοπές παραγωγής σε χώρες όπως η Νιγηρία και ο Καναδάς.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να περιορίσει το πλεόνασμα πετρελαίου που έχει συσσωρευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον IEA, τα εμπορικά αποθέματα στα βιομηχανοποιημένα κράτη αυξήθηκαν κατά 13,5 εκατ. βαρέλια τον Μάιο στο επίπεδο ρεκόρ των 3,074 δισεκ. βαρελιών. Τον Ιούνιο, τα αποθέματα συνέχισαν να αυξάνονται, οδηγώντας το πετρέλαιο σε πλωτές αποθήκες –μία από τις ακριβότερες μεθόδους αποθήκευσης πετρελαίου– στα υψηλότερα επίπεδά του από το 2009, ανέφερε ο IEA.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Τ.Φ.), Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: