Πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης Σύρων προσφύγων του Γερμανικού στρατού




Ο στρατός της Γερμανίας εκπαιδεύει περισσότερους από 100 Sύρους πρόσφυγες σε πολιτικές αρμοδιότητες, κατάλληλες για να βοηθήσουν την τελική ανοικοδόμηση της χώρας τους, ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε η υπουργός στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, το πιλοτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των μεταναστών σε μια πληθώρα τομέων όπως την τεχνολογία, την ιατρική και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

“Η ιδέα είναι ότι θα επιστρέψουν στην Συρία κάποια μέρα και θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση” της χώρας τους που έχει πληγεί από τον πόλεμο, δήλωσε η φον Ντερ Λάιεν στην εφημερίδα. Παράλληλα επισήμανε ότι η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην εκπαίδευση των συριακών δυνάμεων ασφαλείας μόλις η Συρία αποκτήσει μια υπεύθυνη κυβέρνηση.

Οι Σύροι πρόσφυγες μπορούν να εκτελούν πολιτικά καθήκοντα για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν δικαιούνται να εργαστούν ως στρατιώτες, πρόσθεσε.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν η φοτ Ντερ Λάιεν σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα για να εντάξει περισσότερους από τους ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Γερμανία τον περασμένο χρόνο.

Η Γερμανίδα υπουργός προκάλεσε πρόσφατα διαμάχη εντός του κόμματος Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που ανήκει, προτείνοντας ότι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να αναλάβουν ένοπλο ρόλο στον γερμανικό στρατό.

Η φον Ντερ Λάιεν παράλληλα υποστηρίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερη πολυμορφία και δρομολογεί την στρατολόγηση περισσότερων μεταναστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: