Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σάλλας από την Τράπεζα Πειραιώς: Επίτιμος πρόεδρος του ομίλου




Την παραίτησή του από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλε ο επί πολλά έτη πρόεδρός της Μιχάλης Σάλλας.

Η παραίτηση υπεβλήθη με προσωπική πρωτοβουλία του ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε νέα στελέχη οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή. Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο ίδιος το δρόμο για νέους ανθρώπους στη διοικητική κορυφή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ΤΧΣ στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, μπροστά στις νέες προκλήσεις της νέας εποχής, αναφέρει η Ημερησία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Πληροφορίες από την τράπεζα αναφέρουν ότι ο κ. Σάλλας είχε ενημερώσει από τις αρχές του έτους τόσο το ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η επιστολή του κ. Σάλλα έχει ως εξής:

Ο Πρόεδρος κ. Μ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:
«Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το greenbanking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των internationalexperts. Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».

Επίτιμος

Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.

Η τράπεζα παραμένει με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο εδώ και μήνες. Πρόσφατα η επιλογή του Χρήστου Παπαδόπουλου από το σύμβουλο που είχε επιλεγεί για το σχετικό διαγωνισμό και την έγκρισή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δεν προχώρησε λόγω βέτο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Γ. Πουλόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών έχουν πάρει παράταση για να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τους τελευταίους μήνες στην Πειραιώς υπέβοσκε μια σφοδρή σύγκρουση με τον Τζ. Πόλσον που κατέχει ποσοστό στην τράπεζα και ήθελε να επιβάλει τη δική του διοίκηση. Παράλληλα, ουκ ολίγες φορές έγιναν καταγγελίες για προσπάθεια αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος μέσω ελέγχου του ΤΧΣ αλλά και μέσω του ιδιαίτερα περιοριστικού νόμου που έθετε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις διοικήσεις.
Μετά από 25 χρόνια
Ο Μ. Σάλλας έκλεισε έναν πολύ αποδοτικό κύκλο 25 ετών ως δημιουργός και Πρόεδρος της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς το 1991, είχε το 0,1% της αγοράς ενώ στην παρούσα φάση έχει μερίδιο αγοράς 30%. Είχε 200 εργαζόμενους και τώρα έχει 19.000, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ενεργητικό 200 εκ. ευρώ και τώρα φτάνει περίπου τα 90 δις. ευρώ.
Ο κ. Σάλλας με την πολυετή εμπειρία και τη γνώση του πλοήγησε την Τράπεζα τα τελευταία 8 χρόνια της κρίσης σε ασφαλή νερά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των καταθετών, των πελατών και της οικονομίας.

Πιστεύει ότι, η Τράπεζα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει ανεμπόδιστα και με απόλυτη ασφάλεια την πορεία της.
Η στρατηγική της Τράπεζας παραμένει απαράλλακτη. Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τράπεζα βρίσκεται στη σωστή τροχιά ώστε να περάσει στην κερδοφορία στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: