Παραδοχή: Χρήματα τρομοκρατών και εμπόρων ναρκωτικών σε αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες




Τρομοκρατικές οργανώσεις και καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών χρησιμοποιούν εταιρείες-βιτρίνες καταχωρισμένες στις ΗΠΑ για να «κρύβουν» και να «ξεπλένουν» τα χρήματά τους, όπως επισήμανε ο πλέον υψηλόβαθμος αρμόδιος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Για κάθε απειλή που παρακολουθούμε, είτε πρόκειται για ξένους τρομοκράτες, καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, καθεστώτα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις, ή χάκερ, οι ερευνητές μας έρχονται αντιμέτωποι με αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες που χρησιμοποιούνται για να κρύβονται και να μεταφέρονται χρήματα», έγραψε ο Άνταμ Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην εφημερίδα The Hill, η οποία καλύπτει εκτενώς θέματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Και εκεί τα ίχνη τους χάνονται», πρόσθεσε ο Σούμπιν στο άρθρο του.

Πολλές αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν να ιδρύονται εταιρείες χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του βασικού τους μετόχου, προσφέροντας πλήρη ανωνυμία, η οποία αξιοποιείται από διαβόητους λαθρέμπορους όπλων και ναρκωτικών, επισήμανε ο Σούμπιν.

Εξωχώριες εταιρείες καταχωρισμένες στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν εξάλλου για να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

«Οι αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες έχουν το θλιβερό προνόμιο να προσφέρουν τη μοναδική μέθοδο ξεπλύματος χρήματος η μυστικότητα της οποίας είναι εγγυημένη από τις κυβερνητικές υπηρεσίες», συνέχισε ο Άνταμ Σούμπιν στο άρθρο αυτό.

Μετά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που έγινε γνωστό με την ονομασία Έγγραφα του Παναμά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας.

Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οι θεσμοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να τηρούν αρχεία με τις πραγματικές ταυτότητες των βασικών μετόχων εταιρειών οι οποίες καταχωρίζονται στις ΗΠΑ πριν να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Αυτό όμως δεν θα εμποδίσει εγκληματίες που χρησιμοποιούν αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό», αναγνώρισε ο Σούμπιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο—το οποίο ελέγχουν οι ρεπουμπλικάνοι—έχει τη δυνατότητα να κλείσει αυτό το παραθυράκι, απαιτώντας οι μέτοχοι εταιρειών οι οποίες ιδρύονται και καταχωρίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να καταγράφονται ονομαστικά κατά την ίδρυσή των εταιρειών.

Προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της πίεσης την οποία άσκησαν λόμπι, πρόσθεσε ο Σούμπιν κρίνοντας πως «αυτό είναι απλά απαράδεκτο».

Στα μέσα του Απριλίου, οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, εισηγήθηκε την υιοθέτηση τρόπων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλύπτεται ποιοι πιθανόν κρύβονται πίσω από εταιρείες-βιτρίνες.

Μπ. Γ., ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP  Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: