Ουσιαστική κάλυψη σε Ερντογάν από Βερολίνο και ψελλίσματα, τώρα, περί κράτους δικαίου




Θεμιτό δικαίωμα της τουρκικής κυβέρνησης να στραφεί εναντίον των υπευθύνων για την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά πρέπει αυτό να γίνεται με σεβασμό του Κράτους Δικαίου, τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ και επισήμανε ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την συμβατότητά τους με αρχές του Κράτους Δικαίου.

«Είναι βεβαίως θεμιτό δικαίωμα της τουρκικής κυβέρνησης να στραφεί εναντίον εκείνων οι οποίοι ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ήδη όμως την επόμενη μέρα των γεγονότων ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι είναι σημαντικό σε όλα όσα γίνονται εναντίον εκείνων που έκαναν την απόπειρα πραξικοπήματος να υπάρχει μέτρο και το βλέμμα να είναι στραμμένο στο Κράτος Δικαίου», δήλωσε ο κ. Σέφερ και προσέθεσε ότι τώρα διαπιστώνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την έκταση των μέτρων, «δημιουργούν -μάλλον δικαίως- αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τη συμβατότητά τους με αρχές του Κράτους Δικαίου».

Η απόλυση δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε πανεπιστημιακούς, το κλείσιμο χιλιάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Σέφερ, «δεν αφήνουν άμεσα να αναγνωρίσει κανείς πώς σχετίζονται με τους πραγματικά ποινικά υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος».

Τόνισε δε ότι τα ερωτήματά της η γερμανική κυβέρνηση τα θέτει απευθείας στην τουρκική, με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα δηλώσει στον κ. Σταϊνμάιερ ότι είναι πεποίθηση της τουρκικής κυβέρνησης πως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος είναι το κίνημα Γκιουλέν και ό,τι σχετίζεται με αυτό και ότι η τουρκική κυβέρνηση θα παραθέσει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. «Σε αυτές τις αποδείξεις προσβλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον», κατέληξε ο κ. Σέφερ.

Φ. Καραβίτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: