Ο διάλογος του Παυλόπουλου με την Αναστασία, κόρη του Ισαάκ: Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι




Συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού είχε το Σάββατο το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τη δέσμευση όλων για αγώνα ως την τελική δικαίωση των Ισαάκ – Σολωμού και την τιμωρία των δολοφόνων τους, αλλά και ως την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Απηύθυνε έκκληση στην Διεθνή Κοινότητα και στην ΕΕ να παρέμβουν άμεσα για να πάψει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα και η παρουσία στρατού κατοχής στο μαρτυρικό νησί.

Παίρνοντας το λόγο ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρ. Παυλόπουλο για την αποδοχή του αιτήματος συνάντησης, σημείωσε ότι μέσα από την προσπάθεια της Πρωτοβουλίας έχουν συλλεχθεί αρκετές στιγμές αγάπης από τον Ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι κομμάτι του Ελληνισμού και ότι η ιστορία δεν άφησε να δημιουργηθεί ενιαίο Κράτος. Έκανε, επίσης, ειδική μνεία στην Αναστασία Ισαάκ, κόρη του Τάσου Ισαάκ, την οποία χαρακτήρισε «μωρό της προσπάθειας αυτής» της Πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε από το Βερολίνο με απώτερο σκοπό να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο δεν είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Παρεμβαίνοντας, η Αναστασία Ισαάκ τόνισε ότι η επιθυμία όλων είναι να καταδικαστούν οι άνθρωποι που σκότωσαν τον πατέρα της και τον Σολωμό και ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει κάτι σε αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον μπορεί, σημειώνοντας ότι επί 20 χρόνια δεν έκανε κανένας τίποτε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι αν μπορεί κανείς να κάνει κάτι αλλά ότι πρέπει, και τόνισε ότι «το χρέος μας θα το κάνουμε». Υπογράμμισε ότι γνωρίζουν όλοι καλά ποιοι είναι οι δολοφόνοι και η Διεθνής Κοινότητα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες της και όλοι να «αγωνισθούμε ως την τελικής τους δικαίωση», όπως και για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τους προαναφερόμενους όρους.

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού δώρισε στον Προκόπη Παυλόπουλο ένα αναμνηστικό όπου αναγράφεται το οδοιπορικό που έχει γίνει: Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια, Αθήνα, και Λευκωσία όπου θα καταλήξει.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είκοσι χρόνια μετά, εδώ στην Προεδρία της Δημοκρατίας τιμούμε την ιερή μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Και δεσμευόμαστε όλοι ότι θα αγωνισθούμε ως την τελική τους δικαίωση και την τιμωρία των δολοφόνων τους. Στην ιερή μνήμη τους δεσμευόμαστε επίσης ότι θα αγωνισθούμε για την τελική δικαίωση της Κύπρου. Δηλαδή την επίλυση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και καλούμε και την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν αμέσως για να πάψει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα και η παρουσία στρατού κατοχής στο μαρτυρικό νησί. Και πάλι σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ και ιδίως η Αναστασία, η οποία είναι η ζωντανή μνήμη, που μας κρατάει όλους σε εγρήγορση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΤΕΜΕΡΙΔΗΣ (Μέλος της Πρωτοβουλίας Μνήμης ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ): Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που αποδεχτήκατε το αίτημά μας, για να παρεβρεθούμε εδώ συντροφιά με ένα αδερφό από την Ελλάδα, τον Άρχοντα του Ελληνικού Κράτους, τον θεσμοφύλακα της Δημοκρατίας. Μέσα σ΄ αυτή την προσπάθεια που έχουμε κάνει, όλο αυτό το οδοιπορικό, έχουμε μαζέψει αρκετές στιγμές αγάπης από τον Ελληνικό Λαό. Τον Ελλαδικό Χώρο θα ήθελα να πω καλύτερα γιατί και η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού. Απλά, δυστυχώς, η Ιστορία δεν μας άφησε να γίνουμε ένα ενιαίο Κράτος. Το Έθνος της Ελλάδας όμως παραμένει. Και για μας είναι φάρος. Όπως φάρος για εμάς είναι και η Αναστασία, που μας καθοδηγεί. Είναι το μωρό της παρέας, διότι πλέον οι μοτοσικλετιστές είναι οι πατεράδες της Αναστασίας. Σίγουρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον πατέρα της σε καμία περίπτωση, αλλά ήταν το μωρό αυτής της προσπάθειας. Μίας προσπάθειας που ξεκίνησε από το Βερολίνο, με απώτερο σκοπό να μεταφέρει σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο δεν είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Γιατί αυτά τα στρατεύματα και οι «κουβαλητοί» σκότωσαν τον πατέρα της Αναστασίας, σκότωσαν τον πατέρα του Σολωμού χωρίς να υπάρχουν καν εχθροπραξίες τη συγκεκριμένη περίοδο. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα , επειδή ήθελε κάτι η Αναστασία να σας ζητήσει προσωπικά, η ίδια διότι είναι το μωρό μας, είναι ένα μωρό το οποίο είναι πολύ συνεσταλμένο και μαζεμένο. Θα ΄θελε όμως έτσι να σας πει κάτι από καρδιάς που έχει ανάγκη να το πει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΣΑΑΚ: Θα θέλαμε να καταδικαστούν οι άνθρωποι που σκοτώσανε τον πατέρα μου αλλά και τον Σολωμό. Και θα θέλαμε να σας ζητήσουμε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να μας βοηθήσετε ώστε να καταδικαστούν αυτοί οι άνθρωποι.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ζήτημα Αναστασία δεν είναι αν μπορούμε. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει. Ξέρω πολύ καλά, άλλωστε το είπα και στην αρχή αυτής εδώ της επίσκεψης, το χρέος μας θα το κάνουμε. Ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι δολοφόνοι. Από εκεί και πέρα και η Διεθνής Κοινότητα –το τονίζω- πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΣΑΑΚ: Έχουν περάσει είκοσι χρόνια και κανένας δεν έκανε κάτι όμως.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό είπα ότι θα αγωνισθούμε έως την τελική τους δικαίωση. Και η δικαίωση είναι αυτή όπως και η επίλυση του Κυπριακού με βάση τους όρους που είπα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΤΕΜΕΡΙΔΗΣ: Και εμείς, εκ μέρους μας, εκ μέρους της πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, της Αναστασίας, της Άντρης θα θέλαμε να σας επιδώσουμε αυτό το αναμνηστικό όπου πάνω αναγράφεται το οδοιπορικό το οποίο έχουμε κάνει. Βερολίνο-Πράγα- Βουδαπέστη – Βελιγράδι- Σόφια – Αθήνα και τη Λευκωσία που θα είναι η κατάληξή μας. Έχουμε θέσει την πορεία Ελευθερίας που είναι το πιο σημαντικό αγαθό για ένα άνθρωπο και οι πρώτοι που δίδαξαν για την Ελευθερία ήταν οι Έλληνες. Σταματά η ελευθερία για μας τους Έλληνες της Κύπρου, σταματά η ελευθερία στο οδόφραγμα. Διότι δεν σημαίνει -επειδή υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης- ότι υπάρχει και το δικαίωμα της Ελευθερίας. Από τη στιγμή που πρέπει να δείξουμε κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο για να μπούμε στη γη των πατέρων μας τότε δεν υπάρχει Ελευθερία. Σταματά εκεί. Και διεκδικούμε ουσιαστικά την Ελευθερία της κατεχόμενης Κύπρου.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αλλά δεν είναι ένα συνηθισμένο ενθύμιο. Είναι ένα ενθύμιο για το χρέος που έχω να εκπληρώσω με βάση αυτά τα οποία είπε η Αναστασία προηγουμένως.

“Πορεία Ελευθερίας” για τα είκοσι χρόνια από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού

Είκοσι χρόνια από τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, η οποία έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας τους, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις με την Πορεία Ελευθερίας Μοτοσικλετιστών.

Στην «Πορεία Ελευθερίας» συμμετέχουν 42 άντρες και γυναίκες με 30 μηχανές, ενώ μαζί τους είναι η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, και η αδελφή του Άντρη. Πραγματοποιείται επί είκοσι χρόνια και φέτος ξεκίνησε από το Βερολίνο και την Πύλη του Βραδενβούργου στις 16 Ιουλίου, πέρασε από την Πράγα, την Βουδαπέστη, την Σόφια και το Βελιγράδι, έφτασε στην Ελλάδα, και μετά από στάσεις σε Μακεδονία και Μαγνησία, σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου αντιπροσωπεία της έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Κάθε χρόνο διοργανώνεται μια πορεία με μηχανές σε πόλεις της Κύπρου, προς το Παραλίμνιο όπου γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού. Το σημαντικό είναι ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας των παιδιών, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το οδοιπορικό από το Βερολίνο έως τη Λευκωσία για να μεταφέρουμε το μήνυμα της ελευθερίας και να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη, αλλά και για τη θυσία των δύο ηρώων μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νικόλας Ιωαννίδης και προσέθεσε: «Πριν 20 χρόνια είχε ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο από το Βερολίνο και πάλι. Οι μοτοσικλετιστές ήθελαν να δείξουν ότι ενώ μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό δεν μπορούσε να γίνει και ακόμη δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο. Το Βερολίνο είναι ένα σύμβολο, διότι ήταν μια πόλη διαιρεμένη η οποία ενώθηκε, ένα σύμβολο για την ημικατεχόμενη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούν στην Κύπρο στις 30 Ιουλίου όπου «θα κλείσουμε συμβολικά κάποια οδοφράγματα για να δείξουμε ότι παρότι μπορεί κανείς να περάσει τα οδοφράγματα και να πάει στις κατεχόμενες περιοχές, εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ελευθερία κίνησης, καθώς για να πάμε να δούμε τα σπίτια των γονέων και των παπούδων μας πρέπει να δείξουμε διαβατήριο και ταυτότητα», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Φωτεινή Γιαννούλη, ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΚΥΠΕ – Ελένη ΜαυρούληΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: