Νέες διαμαρτυρίες Κύπρου για έκθεση ΟΗΕ για ανακριβείς, μη αντικειμενικές αναφορές




Ικανοποιητική, κρίνει το Υπουργείο Εξωτερικών την Έκθεση για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, αφού περιγράφει σε γενικές γραμμές αντικειμενικά την εξέλιξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, στην Έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη παραμένουν ανακριβείς και μη αντικειμενικές αναφορές και το ΥΠΕΞ συνεχίζει τις παραστάσεις και τα διαβήματά του.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι μελέτησε τις Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό.

Οπως αναφέρει η Έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη καταγράφει τα γεγονότα τα οποία επισυνέβησαν κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου και είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση “σημειώνει με ικανοποίηση ότι μετά τις παραστάσεις που έχει προβεί προς τα Ηνωμένα Έθνη, τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη, οι επιλήψιμες αναφορές για τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Τρόοδος, οι οποίες θα επιδρούσαν αρνητικά και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχουν απαλειφθεί.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στην έκθεση παραμένουν ανακριβείς και μη αντικειμενικές αναφορές, όπως η αναφορά στη σοβαρή παραβίαση του status quo στα Στροβίλια, καθώς και άλλες προβληματικές διατυπώσεις. Ενόψει και της εξέτασης των Εκθέσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τις επόμενες μέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις παραστάσεις και τα διαβήματά του.

Η Έκθεση για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, αναφέρει, “κρίνεται ικανοποιητική αφού περιγράφει σε γενικές γραμμές αντικειμενικά την εξέλιξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και την προοπτική της, επισημαίνοντας ότι παρά την επιτευχθείσα πρόοδο χρειάζεται περαιτέρω εργασία και προσπάθεια για ευαίσθητα και δύσκολα θέματα”.

Σχετικά με τις αναφορές της Έκθεσης Καλών Υπηρεσιών στην προπαρασκευαστική εργασία για την άρση της αναστολής εφαρμογής του κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο μετά την επίτευξη λύσης, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι γνώμονας της κυπριακής Κυβέρνησης παραμένει ότι η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο συμβατό με τις υφιστάμενες Συνθήκες και τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: