Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βάσει των σχεδιασμών Ερντογάν




Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σήμερα σε μείωση των επιτοκίων, για πέμπτο συνεχή μήνα, μειώνοντας το επιτόκιο για δανεισμό μίας ημέρας κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα που πρόσκαιρα προκάλεσε τριγμούς στις χρηματοοικονομικές της αγορές.

Η κεντρική τράπεζα έχει ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της κυβέρνησης για φθηνότερο δανεισμό. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που τάσσεται υπέρ μιας ανάπτυξης που καθορίζεται από την κατανάλωση και του οποίου το κύρος ως κυρίαρχης πολιτικής μορφής της Τουρκίας ενισχύθηκε από τα δραματικά γεγονότα της Παρασκευής, εξισώνει το υψηλό κόστος δανεισμού με προδοσία.

«Οι εξελίξεις στην αγορά θα παρακολουθούνται στενά και τα απαραίτητα μέτρα ρευστότητας θα συνεχίσουν να λαμβάνονται προκειμένου να στηριχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα μείωσε το υψηλότερο από τα επιτόκια που χρησιμοποιεί για τον καθορισμό της πολιτικής της στο 8,75%. Οκτώ από τους 19 οικονομολόγους σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ έξι προέβλεπαν ότι θα μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Οι υπόλοιποι πέντε δεν ανέμεναν μεταβολή. Το επιτόκιο για πράξεις ρέπος μίας εβδομάδας παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,5%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: