Μήλο της Έριδος οι ψηφοφόροι Σάντερς: Συμμαχία με Πούτιν κατά του ΙΚ θέλει ο Τραμπ




Η πρώτη ημέρα των εργασιών του κεντρικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια έκλεισε με την παρότρυνση του Μπέρνι Σάντερς προς τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου.

Του Σάντερς προηγήθηκαν στο πόντιουμ η Ελίζαμπεθ Γουόρεν Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη που αναφέρθηκε στην πορεία και εξέλιξή της ζωής, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η αμερικανική κοινωνία, ασκώντας κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, η Μισέλ Ομπάμα, με ουσιαστικές αναφορές στην οκταετία που πέρασε στο Λευκό Οίκο, στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν με τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στις δύο κόρες της, στις οποίες αξίζει να έχουν μία πρόεδρο που θα τους εξασφαλίσει τις δυνατότητες εξέλιξής τους, όπως η Χίλαρι Κλίντον.

“Θέλουμε τον Μπέρνι”

Ο Μπέρνι Σάντερς στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στην κεντρική διάσκεψη των Δημοκρατικών, εμφανίστηκε ενωτικός έναντι της κοινής πολιτικής πρόκλησης που αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το πολιτικό επίκεντρο της ομιλίας του ήταν προσανατολισμένο στους ψηφοφόρους του και την ανάγκη που υπάρχει να ψηφίσουν Χίλαρι Κλίντον. Κατά την πρώτη χθεσινή ημέρα των εργασιών του συνεδρίου ο Σάντερς μίλησε και το πρωί στην έναρξή τους.

Στην πρώτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην παρουσία του ίδιου και των υποστηρικτών στις διεργασίες για τη διαμόρφωση της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος, στην ανάδειξη μελών της κίνησής του σε τοπικές οργανώσεις, αλλά και στις αλλαγές που δρομολόγησε η παρέμβασή του στη διαδικασία εκλογής του προεδρικού υποψηφίου του κόμματος. Κυρίως στη μείωση του αριθμού των υπέρ-εκλεκτόρων που θα καθιστά περισσότερο δυναμική την ανάδειξη της προεδρικής υποψηφιότητας ενός πιθανού υποψηφίου που δεν προέρχεται από το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγοι αυτοί από τους υποστηρικτές του που απογοητεύτηκαν ακούγοντας τον χθες το βράδυ να τους παροτρύνει να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον προκειμένου να υλοποιηθεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του για την αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων, αλλά και για ν’ αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις στην επιλογή δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση εκλογής του Τραμπ.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, εκατοντάδες υποστηρικτών του Σάντερς πραγματοποίησαν πορείες φωνάζοντας: “Θέλουμε τον Μπέρνι, ” ενώ φορούσαν ειδικά διαφημιστικά τα οποία παρότρυναν προς την κατεύθυνση αναδιανομής του πλούτου, από τους πλούσιους προς τους φτωχούς.

Καθώς μιλούσε ο Σάντερς προκλήθηκε συμπλοκή μεταξύ ενός δικού του υποστηρικτή κι ενός υποστηρικτή της Κλίντον, ενισχύοντας τα ερωτηματικά για την πολιτική ικανότητα της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να κερδίσει τις ψήφους των υποστηρικτών του Μπέρνι Σάντερς.

Οι αριθμοί…

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ της Κλίντον και του Τραμπ μειώνεται, η ίδια χρειάζεται τους ψηφοφόρους του Σάντερς περισσότερο από ποτέ. Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ έφτασε στη Φιλαδέλφεια έχοντας εξασφαλίσει 1.894 εκλέκτορες από το σύνολο των 4.763, κερδίζοντας 13 εκατομμύρια ψήφους στους προκριματικούς κύκλους ανάδειξης του προεδρικού υποψηφίου για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Για πολλούς από τους υποστηρικτές του Σάντερς, η απόσταση που τους χωρίζει από την Κλίντον είναι πολιτικά αγεφύρωτη, καθώς τη βλέπουν ως άνθρωπο του πολιτικού συστήματος, που υποστηρίζεται από τις δωρεές των μεγάλων εταιρικών κοινοπραξιών. Γι’ αυτούς τους ψηφοφόρους, είναι η Κλίντον που τους έσπρωξε να ψηφίσουν τον Σάντερς για την εξαγγελία του να ελέγξει τη Wall Street, αλλά και να εξαλείψει τις ανισότητες που υπάρχουν στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Οι δημοσκοπήσεις επίσης δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι του Σάντερς, δεν την εμπιστεύονται. Σε δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου ποσοστό περίπου 15% των υποστηρικτών του Σάντερς δήλωναν ότι θα ψηφίσουν τον Τραμπ, ενώ 19% δήλωναν ότι δε θα υποστηρίξουν ούτε την Κλίντον, αλλά ούτε και τον Τραμπ.
Ο Σάντερς στους προκριματικούς κέρδισε τις πολιτείες του Κολοράντο, της Ιντιάνα, του Μίσιγκαν, αλλά και του Νιου Χάμσαϊρ, ενώ βρέθηκε κοντά στο να κερδίσει και την Αϊόβα. Οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πολιτείες αυτές θα μπουν στο “στόχαστρο” του Ντόναλντ Τραμπ κατά τις γενικές εκλογές. Από την άλλη μεριά, γίνεται ξεκάθαρο ότι η Χίλαρι Κλίντον θα χρειαστεί σημαντικό ποσοστό ψήφων από τους υποστηρικτές του Σάντερς στις παραπάνω πολιτείες, προκειμένου να επικρατήσει του Τραμπ.

Δυναμική παρουσία

Η κεντρική πολιτική επιδίωξη του προεκλογικού επιτελείου της Κλίντον στη Φιλαδέλφεια είναι να ξεπεραστούν οι δύσκολες στιγμές της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Σάντερς που έγιναν στη διάρκεια των προκριματικών κύκλων. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του, έχουν εξοργιστεί από τη δημοσιοποίηση μέσω WikiLeaks των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στελεχών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που έδειχναν ότι η ηγεσία των Δημοκρατικών υποστήριζε καθαρά την προεδρική υποψηφιότητα της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στο γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε, οι ψηφοφόροι του Σάντερς φαίνονταν να βρίσκονται παντού στο συνέδριο, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της Κλίντον που είχαν μικρότερη παρουσία, παρά το γεγονός ότι η ίδια αναμένεται να λάβει την επίσημη προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος.

Στην προσυνεδριακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του βράδυ, οι υποστηρικτές του Σάντερς φώναζαν “Μπέρνι !” καθώς προωθούσαν αίτημα προς τους διοργανωτές να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία εντός του συνεδρίου μέσα στην εβδομάδα, προκειμένου δημόσια ο κάθε εκλέκτορας ν’ ανακοινώσει την επιλογή του. Άλλοι υποστηρικτές του υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να αμφισβητηθεί η επιλογή από την Κλίντον του Γερουσιαστή Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια, στη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου.

“Η Χίλαρι στη φυλακή”

Στη διάρκεια της πρώτης τοποθέτησής που έκανε ο Σάντερς με τη συμμετοχή περισσοτέρων από χιλίων εκλεκτόρων του, που αντέδρασαν όταν τους ζήτησε ν’ αλλάξουν την επιλογή τους και να ψηφίσουν τη Χίλαρι. “Αδέρφια μου,” τους είπε ο Σάντερς ενώ τον επευφημούσαν, “αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος, μέσα στον οποίο ζούμε. Ο Τραμπ είναι ένας νταής δημαγωγός.” Οι υποστηρικτές του απάντησαν: “το ίδιο και η Χίλαρι!”

Ο Σάντερς δεν αναφέρθηκε ξανά στην Κλίντον, καθώς είχε ήδη χάσει την προσοχή σημαντικού αριθμού των υποστηρικτών του. “Με την επόμενη αναφορά που έκανε στο πρόσωπο της Κλίντον, όλοι σταμάτησαν να τον ακούνε,” δηλώνει η Σίντι Μέλχερτ μία διαδηλώτρια που άκουγε την ομιλία του Σάντερς από ένα μεγάφωνο σε γειτονικό πάρκο. Με καταγωγή από το Μίσιγκαν, η Μέλχερτ δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει για την Κλίντον το Νοέμβριο. Για την ίδια εκείνο που μετράει αυτή τη στιγμή έχει να κάνει λιγότερο με τον Σάντερς και περισσότερο με την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην οποία αρκετοί υποστηρικτές του Σάντερς θέλουν να πουν “μας είχατε και μας χάσατε.”

Ένας άλλος διαδηλωτής ο Μάικλ Άρμολντ από την Ατλάντα, φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε “η Χίλαρι στη φυλακή” και δεν ήταν οπαδός σε διαδήλωση του Τραμπ.

Έκκληση αυτοσυγκράτησης

Υπό το φόβο δυναμικών αντιδράσεων κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να εκνευρίσουν τη Χίλαρι Κλίντον, το προεκλογικό επιτελείο του Σάντερς έστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα στους εκλέκτορες που τον υποστηρίζουν πριν τη χθεσινοβραδινή του ομιλία, τονίζοντας τους την ανάγκη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

“Η αξιοπιστία μας ως κίνηση θα καταστραφεί με γιουχαΐσματα, με το να γυρίσουμε την πλάτη μας ή ν’ αποχωρήσουμε από την αίθουσα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβαν οι υποστηρικτές του Σάντερς.
Ωστόσο, μερικοί από τους ψηφοφόρους του, εμφανίζονται αποφασισμένοι να ψηφίσουν την Κλίντον προκειμένου να δουν τον Ντόναλντ Τραμπ να χάνει στις εκλογές, δηλώνοντας ότι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν την πρώην ΥΠΕΞ. Άλλοι δηλώνουν ότι: “Μη ψήφος στη Χίλαρι, σημαίνει σίγουρη νίκη για τον Τραμπ.” Το κλίμα πολιτικής ρευστότητας συμπληρώνεται από μία άλλη ομάδα ψηφοφόρων του Σάντερς, που με δυσκολία φαντάζονται τους εαυτούς τους “να ψηφίζουν είτε για τη Χίλαρι, είτε για τον Τραμπ.”

Ο Τραμπ και η Ρωσία

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, τότε, θα προχωρήσει στη συγκρότηση συμμαχίας με τη Ρωσία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς που φέρουν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τον βοηθά για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια ομιλίας του, στη Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ απέκλεισε κάθε πιθανότητα εμπλοκής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση της υποκλοπής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο θέμα αυτό, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί από το Λάος και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους σχετικούς ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έγιναν κατά τη συνάντησή του με τον Τζον Κέρι, στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στο Λάος, με αντικείμενο την ανάπτυξη πλαισίου διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία.

Οι υποκλοπές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων προκάλεσαν την παραίτηση της Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από απαίτηση του Μπέρνι Σάντερς.

Τον ισχυρισμό ότι πίσω από τις υποκλοπές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων βρίσκονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που δρουν υπέρ του Τραμπ, διατύπωσε ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Ρόμπι Μουκ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η ψυχολογία των ψηφοφόρων

Οι υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς, βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τόσο για τη Χίλαρι Κλίντον, όσο και για τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου ένας από τους δύο να εξασφαλίσει την απαραίτητη εκλογική δυναμική που θα του χαρίσει τη νίκη στις 8 Νοεμβρίου. Η ψυχολογία των ψηφοφόρων θα κρίνει την τελική επιλογή τους, ενώ κάποιοι από αυτούς θα επιλέξουν να μην ψηφίσουν καθόλου.

Ο Σάντερς προσπαθεί να επιτύχει τη βασική πολιτική του επιδίωξη για προοδευτικές αλλαγές στη φιλοσοφία, τη δομή και τη λειτουργία του Δημοκρατικού Κόμματος, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές προεδρικές υποψηφιότητες που δε θα προέρχονται κατ’ ανάγκη από το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, ο Σάντερς κατόρθωσε να εκφράσει το κλίμα οργής κι αντίδρασης της εργατικής τάξης στην αμερικανική κοινωνία. Σε επίπεδο καθημερινής πολιτικής πρακτικής, αλλά και τελικής επιλογής ψήφου στην κάλπη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, το σύνολο της λαϊκής αυτής οργής είναι ρεαλιστικά δύσκολο να βρει συνολική έκφραση στο πρόσωπο της Χίλαρι Κλίντον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: