Λακκοτρύπης: Η ΕΕ να δώσει προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των δικών της ενεργειακών πηγών




Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ υπογράμμισε σε παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Κύρια θέματα συζήτησης αποτέλεσαν οι επιπτώσεις των ενεργειακών τιμών και του κόστους ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών διασύνδεσης των κρατών μελών, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα όλα τα κράτη μέλη. Η ενιαία αγορά, τόνισε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωση μεγαλύτερων ποσοστών ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης κάλεσε την ΕΕ όπως δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εκμετάλλευση των γηγενών ενεργειακών πηγών της, περιορίζοντας έτσι την έκθεσή της στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Κατά τη συζήτηση για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, ο Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Η στρατηγική μας, επισήμανε, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου διαδρόμου φυσικού αερίου –αυτόν της Ανατολικής Μεσογείου- για εφοδιασμό της ΕΕ.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, η Κύπρος έχει προχωρήσει σε έναν τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Καταλήγοντας, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής και χρηματοδοτικής υποστήριξης από την ΕΕ, η οποία, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας είχε, επίσης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Amos Hochstein, Ειδικό Απεσταλμένο και Συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά την οποία τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: