Καθορίζουν τα επόμενα βήματα: Κασουλίδης και Χριστοδουλίδης την Παρασκευή στην Αθήνα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Αθήνα και η Λευκωσία αξιολογούν τις εξελίξεις τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και αναφορικά με τις περιφερειακές συνεργασίες, τις γνωστές ως τριμερείς. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της σύσκεψης θα βρίσκονται τρία βασικά θέματα.

Πρώτο, το Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι τακτικές που θα διαμορφωθούν ενόψει της συνέχειας υπό το φως και των εξελίξεων στην Τουρκία. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει διαβιβάσει προς τη Λευκωσία πολυσέλιδο έγγραφο για την ασφάλεια. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει μελετήσει το έγγραφο και αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή.

Δεύτερο, θα συζητηθούν οι εξελίξεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και κυρίως η επόμενη ημέρα αναφορικά και με την εν γένει συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και αναμένεται να καθορίσουν «γραμμή πλεύσης».

Τρίτο, η συνεργασία με χώρες της περιοχής θα απασχολήσει τις δυο κυβερνήσεις. Αθήνα και Λευκωσία θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα με τις τριμερείς συνεργασίες, με Αίγυπτο και Ισραήλ καθώς και την υπό διαμόρφωση με άλλες χώρες της περιοχής. Στην ατζέντα και τα επόμενα ταξίδια κορυφής σε χώρες της περιοχής μας ( Ισραήλ και Αίγυπτος).

Στο μεταξύ, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε χθες σύσκεψη του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών για αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης πως το Συμβούλιο παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία για να βοηθά στη διαμόρφωση πολιτικών ανάλογα με τις εκτιμήσεις των εξελίξεων. Ο Πρόεδρος είπε ότι το Συμβούλιο «όπως καλά ξέρετε είναι συμβουλευτικό Σώμα. Όπως την ίδια ώρα όλοι διαπιστώνουμε υπάρχουν εξελίξεις καθημερινά στην Τουρκία. Ήταν φυσικό να ζητήσω τη σύγκληση, τις απόψεις των μελών του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου τα οποία και παρακολουθούν και είναι και οι καθ’ ύλην, αν θέλετε επιστημονικά, αρμόδιοι για να βοηθήσουν έτσι ώστε να διαμορφώνονται πολιτικές ανάλογα με τις εκτιμήσεις των εξελίξεων».

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για συλλήψεις στα κατεχόμενα σε σχέση με το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω διότι δεν είμαι ενήμερος, όμως είναι ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά αν θέλετε, αξιοποιώντας την εφόσον πλέον συνειδητοποιούν και οι Τουρκοκύπριοι τους κινδύνους από τα τρέχοντα, να συμπεριφερθούμε όλοι με υπευθυνότητα για να δούμε πώς πραγματικά η Κύπρος καθίσταται ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, έτσι ώστε να μην επεκτείνονται κρίσεις, που δημιουργούνται αλλού, και στην ιδιαίτερη μας πατρίδα».

Ερωτηθείς αν θα διεξαχθούν κανονικά οι συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαίως, δεν βλέπω λόγο να ακυρωθούν οι συνομιλίες».

ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μιχάλης Ατταλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια συνάντηση ουσίας υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις, (προέβη σε) κάποιες αναλύσεις και κάποιες εκτιμήσεις μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και για το ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων και στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του αν εγείρονται και κάποιες ευκαιρίες για τη δική μας πολιτική».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης, ο κ. Ατταλίδης είπε ότι «δεν έχει ετοιμάσει αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο σχέδιο δράσης. Έχουμε μια συνεδρίαση αύριο όπου θα συνεχιστεί η προσπάθεια να καταγραφούν οι κύριες διαστάσεις των εξελίξεων».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: