Η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για εγγυήσεις: Κόκκινες γραμμές στο θέμα της ασφάλειας




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν θεωρούνται τυχαίες οι προχθεσινές αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, αυτό να το γνωρίζουν όλοι».

Οι δηλώσεις έγιναν δυο 24ωρα πριν τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη. Η συζήτηση του θέματος αυτού, για πρώτη φορά στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, θα δώσει το στίγμα των εκατέρωθεν θέσεων σε μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Η Άγκυρα διά του Γιλντιρίμ έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράσει απόψεις κατά την αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Παρά το γεγονός ότι το θέμα θα απασχολήσει, όπως συμφωνήθηκε πολυμερή διεθνή διάσκεψη στο τέλος της διαδικασίας, ωστόσο, είναι σαφές πως ήδη υπάρχουν τοποθετήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, προετοιμάζοντας το έδαφος.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επέλεξε ενώπιον του ψευδοπρωθυπουργού του κατοχικού καθεστώτος, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, να δηλώσει πως η Τουρκία στηρίζει «μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια» παραπέμποντας στο θέμα των εγγυήσεων υπενθυμίζοντας πως είναι για την Άγκυρα κόκκινη γραμμή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει πως θα πρέπει το θέμα της ασφάλειας να συζητηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί με στόχο να υπάρξει σύγκλιση στο θέμα πριν από μια πολυμερή διάσκεψη. Σε αντίθεση με τους Τούρκους, η Λευκωσία υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, η οποία να περιλαμβάνει εγγυήσεις, εγγυητές και παραμονή στρατευμάτων. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έχει διαβιβάσει προς τη Λευκωσία πολυσέλιδο έγγραφο για την ασφάλεια. Το έγγραφο που είναι εκτεταμένο το έχει συντάξει ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, ασχολείται προσωπικά με το Κυπριακό και ειδικότερα με το θέμα της ασφάλειας. Το περιεχόμενο του συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα από τους Κασουλίδη και Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά και τους συνεργάτες του. Με βάση το έγγραφο αυτό θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, Αθήνα και Λευκωσία,  στο θέμα της ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι στις 15 του περασμένου Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Οξφόρδη για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Η συζήτηση έγινε με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτή συμμετείχαν τεχνοκράτες από την Ελλάδα όπως και από άλλες χώρες (με την επιστημονική τους ιδιότητα). Στόχος να τεκμηριωθεί η θέση της Αθήνας, που είναι και της Λευκωσίας, για την κατάργηση των εγγυήσεων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν νομικές απόψεις αλλά και πολιτικές. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο θεσμός των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικός, όπως συνηθίζουν να αναφέρουν οι Κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, ταυτόχρονα όμως αντίκειται σε άρθρα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ: Έχασε η δική του πολιτική ισότητα – Ζητά και τα ρέστα για το ψήφισμα

Παράπονα έχει το κατοχικό καθεστώς για το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε απόφαση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «αγνοώντας ότι υπάρχουν δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο και ζήτησε έγκριση μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Κάλεσε δε, τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών να τερματίσουν αυτή την «λανθασμένη και μονόπλευρη» συμπεριφορά. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι στην απόφαση για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ελληνοκυπριακή “διοίκηση” αναφέρεται ως Κυπριακή Κυβέρνηση, γεγονός σημειώνει, “που δεν αντανακλά τις πραγματικότητες στο νησί και δεν είναι αποδεκτό από την τουρκοκυπριακή πλευρά”.

Περαιτέρω, ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή “διοίκηση” δεν έχει καμία εξουσία στον βορρά κι ότι η μόνη εξουσία στην βόρεια Κύπρο είναι το ψευδοκράτος που εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους. Τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση, ότι η επίτευξη μιας αποδεκτής, δίκαιης και διαρκούς λύσης στο νησί δεν είναι δυνατή εφόσον μόνο μια από τις ίσες πλευρές αναγνωρίζεται ως κράτος και η άλλη ως κοινότητα.

Ακόμη το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, αναφέρει ότι είναι σοβαρή έλλειψη στην απόφαση, η μη αναφορά για την βούληση των δύο ηγετών να φθάσουν σε λύση μέχρι το τέλος του 2016. Σημειώνει ωστόσο, ότι είναι θετικό στην απόφαση, η αναφορά για το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στις διαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι η έκκληση για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να απευθύνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κι όχι στην τουρκοκυπριακή που είναι αποφασισμένη να κάνει οτιδήποτε δυνατόν γι αυτό.

Το λεγόμενο ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι οι ισχυρισμοί για παράβαση της στρατιωτικής θέσης στην νεκρή ζώνη θα πρέπει να απευθύνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη, σημειώνει, “τις πανεπιστημιακές δραστηριότητες και τις παραβιάσεις καζίνο στην Πύλα”. Σε σχέση με την αποναρκοθέτηση, σημειώνει ότι υπάρχει εισήγηση από την τουρκοκυπριακή προς την ελληνοκυπριακή πλευρά που ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις. Το “υπεξ” αναφέρεται ακόμη στην λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τους δώσει την θέση που τους ανήκει.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: