Η κατάσταση της Ελλάδας δεν είναι αυτή που επιθυμούσε το ΔΝΤ λέει ο Τζέρι Ράις




Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε το ΔΝΤ, ομολόγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ενώ προανήγγειλε και σύγκρουση για τα εργασιακά στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ. Ράις απαντούσε σε ερώτηση του Έθνους με αφορμή τη δήλωση της γενικής διευθύντριας στην εφημερίδα Financial Times, όπου αναφέρθηκε για το Ταμείο ως τον «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο».

Η κ. Λαγκάρντ θεωρεί ότι γενικά αλλά και ειδικά το Ελληνικό Πρόγραμμα «δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία».

Με βάση τη δήλωση της γενικής διευθύντριας ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο εάν το ΔΝΤ έχει μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι το Πρόγραμμα της Ελλάδας είναι μία αποτυχημένη περίπτωση, και εάν το ΔΝΤ είναι άνετο με το γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος λόγω της αποτυχίας του Προγράμματος.,

Δεν υπάρχει κανένας στο ΔΝΤ, είπε, που να θεωρεί ότι οι Ελληνες είναι ο «αποδιοπομπαίο τράγο». Είναι ξεκάθαρο, συνέχισε, ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκεί που θα ήθελε το ΔΝΤ από άποψης ανάπτυξης και απασχόλησης.
Τόνισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι εκεί που θα θέλαμε να είναι. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί βιώσιμη και οικονομικά υγιής».

Ο κ. Ράις είπε ότι η αποτυχία του Ελληνικού Προγράμματος είναι μία εξαίρεση στον κανόνα, κάνοντας αναφορά στις επιτυχημένες πολιτικές της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισλανδίας, ακόμα και της Λετονίας. Υποστήριξε ότι αυτά τα προγράμματα ήταν αποτελεσματικά και τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι και περιπλοκές για τους οποίους το πρόγραμμα δεν ήταν ρεαλιστικό».
Ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο και για τις γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είπε ότι εν το ΔΝΤ επιμείνει στις αλλαγές που προτείνει στα εργασιακά «θα απομονωθεί και θα χάσει»΄.

«Όχι», απάντησε. «Δεν έχω δει τα σχόλια. Δεν θέλω να σχολιάσω. Στόχος της επόμενης αξιολόγησης σε σχέση με τα εργασιακά είναι η εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: