Η “Γενί Σαφάκ” ομιλεί για νέα απόπειρα πραξικοπήματος από την οργάνωση “ΦΕΤΟ”




Απαγορεύθηκε από χθες αργά το βράδυ η είσοδος και έξοδος στην 10η διοίκηση βάσης τεθωρακισμένων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας των Αδάνων.

Αυτό συνέβη μετά από πληροφορία ότι μέλη της “τρομοκρατικής” οργάνωσης ΦΕΤΟ ενδεχομένως να προβούν σε μια νέα απόπειρα όπως αυτή της 15ης Ιουλίου, γράφει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η βάση στο Ιντσιρλίκ είναι ο πρώτος σταθμός του Αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγού Τζόσεφ Ντάνφορντ, οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, η αστυνομία στα Άδανα, μετά τις πληροφορίες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος πέρασε σε κατάσταση επιφυλακής και κάλεσε όλα τα μέλη της να παρουσιαστούν. Περίπου 7.000 αστυνομικοί έχουν παραταχθεί στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, στη Νομαρχία, το αεροδρόμιο των Αδάνων και τις φυλακές Κιουρκτσιουλέρ.

Προστίθεται δε ότι μετά τα μέτρα της αστυνομίας, μπροστά από στρατιωτικές μονάδες στα Άδανα έχουν τοποθετηθεί δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, άνδρες της αντιτρομοκρατικής, τεθωρακισμένα και οχήματα ΤΟΜΑ. Πέντε ΤΟΜΑ βρίσκονται στην είσοδο της βάσης Ιντσιρλίκ και άνδρες της αντιτρομοκρατικής και της Άμεσης Δράσης βρίσκονται επίσης εκεί φέροντας οπλισμό.

Σύμφωνα πάντα με την Γενί Σαφάκ ο Αμερικανός Στρατηγός αναμένεται να επισκεφθεί πρώτα τη βάση του Ιντσιρλίκ και να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η βάση είχε μείνει χωρίς ηλεκτρισμό για αρκετές ημέρες μετά την απόπειρα της 15ης Ιουλίου λόγω του ότι είχε εμπλακεί στην απόπειρα, όπως και εκείνη στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Στρατηγός Ντάνφορντ αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Δεν γίνεται αναφορά στο χρόνο πραγματοποίησης αυτών των επισκέψεων και συναντήσεων.

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΣΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ

Νέες αποστρατεύσεις και μέτρα για τον στρατό ανακοινώθηκαν στην Τουρκία

Ακόμη 1.389 αξιωματούχοι αποστρατεύτηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ως ύποπτοι για τις διασυνδέσεις του με το κίνημα του ιμάμη Φετουλλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Πρόκειται για αποφάσεις με διάταγμα που ακολουθούν ανακοινώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν χθες ότι θα κλείσει όλες τις στρατιωτικές σχολές της χώρας, ενώ η ηγεσία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων θα αναφέρεται στο εξής στον Υπουργό Άμυνας.

Μεταξύ αυτών που αποστρατεύθηκαν είναι ο πρώην βοηθός του Ερντογάν, Αλί Γιζιτζί, ο πρώην βοηθός του Αρχηγού ΓΕΣ, Λεβέντ Τουρκκάν και ο Τεβφίκ Γκιοκ που διετέλεσε βοηθός πολλών ΥΠΑΜ. Οι νέες απολύσεις ακολουθούν την εκδίωξη 1.684 αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων των 149 στρατηγών και ναυάρχων, μετά την 15η Ιουλίου.

Επίσης, τα σώματα ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας θα υπάγονται τώρα στο Υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με το διάταγμα κλείνουν όλες οι στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας η ακαδημία πολέμου, γυμνάσια και λύκεια που εκπαιδεύουν υπαξιωματικούς και θα αντικατασταθούν από ένα νέο πανεπιστήμιο,το Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας που θα υπάγεται κι αυτό στο Υπουργείο Άμυνας.

Επιπλέον, με το διάταγμα η Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία της Άγκυρας Γκιουλχανέ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη την Τουρκία θα υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας.

Μέρος των αλλαγών είναι και η ανακοίνωση σήμερα ότι στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν από δω και στο εξής και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

“Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνουν πολύ ισχυρότερες”, δήλωσε ο Ερντογάν στο ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber χθες βράδυ. Ακόμη, είπε ότι ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), αλλά και ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ θα αναφέρονται στην Προεδρία. Αυτό θα απαιτήσει αναθεώρηση του Συντάγματος και άρα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Σήμερα, το γενικό επιτελείο και η MIT αναφέρονται στον Πρωθυπουργό.

Ο Ερντογάν εξήγγειλε ακόμη ότι θα μειώσει τον αριθμό των ανδρών της στρατοχωροφυλακής, σώματος που συμμετέχει στις επιχειρήσεις καταστολής του αντάρτικου του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), αλλά έκρινε ότι η δύναμη αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική καθώς θα αποκτήσει νέο οπλισμό. Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών θα συνεχιστεί.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι “ντροπή” το ότι δυτικά κράτη δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την τύχη των επίδοξων πραξικοπηματιών αντί να συμπαρασταθούν στην Τουρκία, ενώ επέκρινε τους δυτικούς ηγέτες διότι κανείς τους δεν επισκέφθηκε την Τουρκία μετά την απόπειρα.

Το Σάββατο 56 υπάλληλοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk. Πάνω από 20 στενογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αριθμός των δημοσίων λειτουργών που έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ανέρχεται πλέον σε 66.000, από τους οποίους οι 43.000 εργάζονταν στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι συλλήψεις υπόπτων συνεχίζονται καθημερινά.

http://www.yenisafak.com/en/, Haberturk, ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: