Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η συζήτηση που έχει προκύψει για τις ευθύνες γύρω από το χειρισμό της πυρκαγιάς, το Κυπριακό, η συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ, ο χειρισμός του Brexit είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Παρασκευή.

«Στο τραπέζι σήμερα το περιουσιακό» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Αλήθειας» η οποία γράφει ότι κύκλοι του Προεδρικού χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνάντηση Αναστασιαδη – Ακιντζί ως «καθοριστική και σημαντική». Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ και η Υπουργός Εσωτερικών Τερίζα Μέι οδηγούν την κούρσα για το αξίωμα του πρωθυπουργού στη Βρετανία, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου. Αλλού η «Α» γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξή και ευχαρίστησή του σε όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σολέα, απορρίπτοντας επικρίσεις των βουλευτών για μη επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμοδίων.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα «Πήρε `φωτιά` η συζήτηση στη Βουλή» και γράφει ότι το Υπουργικό αποφάσισε να διορίσει Διερευνητική Επιτροπή για το τι συνέβη τις ημέρες της τεράστιας πυρκαγιάς και ότι το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Γεωργίας παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι σε «Γλαύκος Κληρίδης» μετονομάστηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Λάρνακας και ότι το ΑΚΕΛ δεν συμμετείχε στην τελετή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά στην οικονομία και τη νομισματική ένωση, το οποίο άνοιξε χθες σε επίπεδο Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ στις Βρυξέλλες με ομοφωνία.

«Φταίει ο Χατζηπετρής» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος», που γράφει επίσης για τη συνεδρία χθες Επιτροπών στη Βουλή παρουσία 4 υπουργών για την πυρκαγιά στη Σολέα και αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για απόλυτο διαχωρισμό της Κυβέρνησης από τους επιχειρησιακούς υπαλλήλους. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ προχώρησε χθες στο ξεπάγωμα του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 33 για τις χρηματοοικονομικές και οικονομικές διατάξεις στις ενταξιακές με την Τουρκία και ότι αυτό «άνοιξε την όρεξη» της Άγκυρας αλλά και της Κομισιόν. Αλλού γράφει ότι βαραίνει το κλίμα στο Δημοτικό Μέγαρο με αφορμή την εμφάνιση των δημοτικών συμβούλων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μετά από αγωγή επιχειρηματία εναντίον όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι η απουσία του Δημάρχου Πάφου σε αποστολή στο εξωτερικό θεωρήθηκε εσκεμμένη ενέργεια από μερίδα δημοτικών συμβούλων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ένιψαν Χείρας 4 Υπουργοί για την καμένη γη» γράφει ότι η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη ένιψε τας χείρας της για την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας και ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών υπέδειξε την άμεση ανάγκη για ερευνητική επιτροπή. Αλλού γράφει ότι παρά τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, “η κυβέρνηση έκανε πράξη την ετσιθελική, αυταρχική απόφασή της να δοθεί το όνομα του Γλαύκου Κληρίδη στο διεθνή αερολιμένα Λάρνακας”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θέμα του λιμανιού Λάρνακας και γράφει ότι “persona non grata” είναι για τους Λαρνακείς ο Μάριος Δημητριάδης για την εν κρυπτώ, τιμωρητική απόφαση να επιβάλει «πλαφόν» στο εμπορικό φορτίο του λιμανιού.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Επιτροπή θα ερευνήσει τις επιχειρήσεις κατά της πυρκαγιάς στη Σολέα» και γράφει ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωση το διορισμό επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων γύρω από την πρόσφατη πυρκαγιά καθώς και ότι ο Σωκράτης Χάσικος δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Αλλού και κάτω από σχετική φωτογραφία η “CM” γράφει ότι η Ρίτα Σούπερμαν, επικεφαλής της μονάδας εναντίον της εμπορίας ανθρώπων στην Αστυνομία τιμήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε τελετή στην Ουάσινγκτον. Αλλού αναφέρεται σε νέα υπόθεση σε σχέση με πάρκο με ζώα στη Λευκωσία και επίσκεψη επί τόπου του Υπουργού Γεωργίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», με τίτλο «Μίνι λίφτινγκ στα ΔΣ», γράφει ότι με λεπτούς χειρισμούς ώστε να μην ταρακουνηθεί το εσωτερικό μέτωπο προχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ασκήσεις επί χάρτου για το διορισμό των ΔΣ Ημικρατικών, η θητεία των οποίων έληξε χθες. Αλλού γράφει ότι ανακοινώνονται σήμερα οι επιτυχόντες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, καθώς επίσης και στο ΑΞΙΚ και στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για την παρουσίαση του βιβλίου – ντοκουμέντου για την κυπριακή ιατρική του γιατρού Λάκη Αναστασιάδη.

Η «Γνώμη», υπό τον τίτλο «Ενοχοποιούν τους ήρωες πυροσβέστες», κάνει λόγο για παιχνίδια αποποίησης ευθυνών από Προεδρικό και Πινδάρου και μετακύλησης ευθυνών όχι μόνο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Σολιά αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους ο Ανδρέας Σοφοκλέους και ο Μάριος Αριστοτέλους. Αλλού γράφει ότι αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ ενημέρωσε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της αναρχίας που επικρατεί στο παζάρι καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που ξεκινούν οι εκποιήσεις, προσθέτοντας ότι αυτό ανακοινώνουν ο ανώτατοι άρχοντες μιας σειράς τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Και τώρα νέες πιέσεις για λύση και αέριο» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας η «Κύπρος» η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές και γράφει ότι η συμφωνία Ισραήλ – Τουρκίας πέρα από τα κοινά συμφέροντα Τουρκίας – Ισραήλ, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην Κύπρο και μάλιστα σε διπλό ταμπλό: λύση του Κυπριακό και φυσικό αέριο. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία κήρυξε την Τετάρτη ημέρα εθνικού πένθους μετά την τρομοκρατική επίθεση που μάτωσε ξανά την Κωνσταντινούπολη με τουλάχιστον 41 νεκρούς και 239 τραυματίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται το 35,7% του ελληνικού πληθυσμού.

Το «Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Συγνώμες πάνε και έρχονται» και γράφει ότι η κίνηση της Τουρκίας για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ χαρακτηρίζεται αντιφατική λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης της κυβέρνησης Ερντογάν προς τις ισλαμικές ριζοσπαστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και τη Χαμάς. Αλλού κάνει λόγο για ερωτήματα που εγείρονται από τον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προσφύγει ακόμη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης που προσφέρει άμεσα οικονομική και τεχνοκρατική βοήθεια για αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές.

«Αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του Brexit» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της αγγλόγλωσσης “The Cyprus Weekly” η οποία επικαλείται δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να έχει μια πιο στενή σχέση με τη Βρετανία απ` ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά πως πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να μετατρέψει το Brexit προς όφελος της. Αλλού και κάτω από φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση γράφει για τη μετονομασία του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας σε Γλαύκος Κληρίδης. Σε άλλο θέμα της γράφει ότι επιστρέφουν οι ψηλές θερμοκρασίες.

Ήβη Μιτσίδου Phillips, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: