Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το χθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι συνομιλίες στο Κυπριακό, οι κομματικές ζυμώσεις ενόψει Προεδρικών του 2018 και διάφορες συνεντεύξεις για την λίστα Λαγκάρντ, την εισβολή το 1974 και την περίπτωση ενός εκ των ορφανών της Ήλιος που ζητεί βοήθεια από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου.

Αναφορές γίνονται επίσης σε θέματα φυσικού αερίου και κυπριακής ΑΟΖ, τις εξελίξεις στην Τουρκία και την φρενίτιδα που έχει προκαλέσει το Pokemon Go που πλέον έχει φτάσει και στην Κύπρο.

H “Αλήθεια” με τίτλο “Τα βρήκαν για Ε. Συμβούλιο” γράφει για ικανοποίηση του Συμβουλίου Αρχηγών και για την ενημέρωση επί των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα “Αφροδίτη”, ποσοστό του οποίου επεκτείνεται σε ισραηλινά νερά. Αλλού γράφει για τη ζωή των φυλακισμένων στις Κεντρικές Φυλακές απ` όπου και το ρεπορτάζ.

Η “Σημερινή” με τίτλο “`Εστησαν` τον Φαλτσιάνι οι κυπριακές αρχές” γράφει ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας πήγε στη Βαρκελώνη για να βρει τον δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί ο οποίος δήλωσε ότι έλαβε μόνο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον Έφορο Φορολογίας πριν από 4 μήνες και ξανά κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του. Αλλού γράφει για δημοσκόπηση που αφορά το Pokemon Go σύμφωνα με την οποία το 37% των Κυπρίων έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στα κινητά τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ζητεί ανανέωση εντολής για τελευταία θητεία.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο “Επιμένουν σε τιμές του 1974” αναφέρεται στην συζήτηση του περιουσιακού στις συνομιλίες και γράφει για χάσμα στα κριτήρια στον τρόπο εκτίμησης της αξίας των περιουσιών και σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά μακροοικονομικές πτυχές μιας λύσης. Αλλού αναφέρεται στην Τουρκία, την Ευρώπη και τον ισλαμικό φανατισμό με θέματα που αφορούν στις εξελίξεις εντός της Τουρκίας αλλά και εκτός αυτής που όμως την αφορούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τα ΗΕ εργάζονται για την μετεξέλιξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη μετά τη λύση εποχή.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Κρίσιμες στιγμές επιβάλλουν την ενότητα” γράφει ότι στη βάση 27σέλιδου εγγράφου ο ΠτΔ ενημέρωση χθες τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις συνομιλίες και τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν και να τοποθετηθούν. Αλλού γράφει ότι είναι στρατηγικό λάθος η εγκατάλειψη του τερματικού υγροποίησης και δημοσιεύουν συνεντεύξεις του νυν Υπουργού Εμπορίου, Γιώργου Λακκοτρύπη και του πρώην, Νεοκλή Συλικιώτη για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αναγκαιότητα διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων που χρονίζει και την προσπάθεια που καταβάλουν γι` αυτό Ε/κ και Τ/κ.

Η εβδομαδιαία “Sunday Mail” με τίτλο “Έκκληση για δικαιοσύνη και όχι ελεημοσύνη” αναφέρεται στο ανοικτό γράμμα προς τον ΠτΔ ενός εκ των ορφανών της Ήλιος, του Ανδρέα Ευριπίδου, 30 χρονών σήμερα, που έχασε ολόκληρη την οικογένειά του στο αεροπορικό δυστύχημα και δίδει αγώνα για την επανάκτηση των κουρεμένων χρημάτων του. Αλλού γράφει ότι ένα μεγάλο έργο για τον καθαρισμό ενός εγκαταλελειμμένου χωριού, του Ασβέστου, αρχίζει του χρόνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρεις νεαροί που έπαιζαν Pokemon Go έπεσαν θύματα κλοπής με την απειλή όπλου σε πάρκο του βορείου Λονδίνου και αναγκάστηκαν να δώσουν στους ληστές τα κινητά τους.
Η εβδομαδιαία “Καθημερινή” με τίτλο “ΑΚΕΛ – Λιλλήκας σε συζητήσεις” γράφει για μυστικές συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών με απώτερο στόχο τη συμπόρευση ενόψει Προεδρικών του 2018. Αλλού γράφει για φρενίτιδα του Pokemon Go στην Λήδρας όπου νεαροί οργανώθηκαν για να αναζητήσουν τον Pikacu και τον Bulbasaur. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη που λέει ότι το ΓΕΣΥ θα εφαρμοστεί γιατί ο Πρόεδρος το πήρε πάνω του.

Η εβδομαδιαία “Μάχη” με τίτλο “Θα βυθίζαμε τον τουρκικό στόλο” δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του κυβερνήτη του υποβρυχίου “Νηρέα”, Ιωάννη Παναγιωτόπουλου που δηλώνει ότι εάν τους άφηναν να συνεχίσουν την πορεία τους θα βύθιζαν τα τουρκικά αποβατικά στις ακτές της Κερύνειας. Αλλού γράφει για Σεπτέμβριο των διεργασιών στις συνομιλίες όπου οι δύο ηγέτες έχουν μπει στα βαθιά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τον Οκτώβρη υπογράφονται τα συμβόλαια για τους 3.000 συμβασιούχους οπλίτες της Ε.Φ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: