Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν οι Αναστασιάδης – Ακιντζί για το Κυπριακό όπου θα μπουν πλέον στα δύσκολα θέματα του εδαφικού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας αναφέρεται στο σύνολό του ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα είναι οι αναπτυξιακές δαπάνες, ο κατώτατος μισθός, η ασφάλεια των αεροδρομίων, τα ενεργειακά καθώς και οι εξελίξεις στην Τουρκία.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Το τρίπτυχο της φωτιάς” γράφει ότι με στόχο να βάλουν τις βάσεις για συμφωνία στα πιο καυτά κεφάλαια του Κυπριακού, προσέρχονται στη σημερινή τελευταία πριν τις διακοπές, συνάντησή τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Γράφει επίσης η εφημερίδα ότι έγιναν χθες σε όλα τα ΚΕΝ οι ορκωμοσίες των νεοσύλλεκτων της σειράς 2016 Β ΕΣΣΟ της πρώτης σειράς η οποία μετά την πρόσφατη μείωση της στρατιωτικής θητείας θα υπηρετήσει 14 μήνες μόνο. Επίσης, προβάλλει πρωτοσέλιδα φωτογραφία από το πορτρέτο στην παραλία από πέτρες και βράχια της θεάς Αφροδίτης που φιλοτέχνησε Κύπρια ζωγράφος και Ρώσος γλύπτης και που προβάλλεται από διεθνή ΜΜΕ.

Ο “Πολίτης” με τίτλο “Το εδαφικό κρίνει τη διαπραγμάτευση” γράφει ότι τις προθέσεις τους καταθέτουν σήμερα στα κρίσιμα θέματα του εδαφικού και των εγγυήσεων για πρώτη φορά από το 2004 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι έπιασε από χθες κιόλας δουλειά η Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων η οποία βάσει του σχετικού νόμου θα αξιολογήσει τις έξι αιτήσεις που παραλήφθηκαν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης για την ΑΟΖ. Επίσης, γράφει ότι ανησυχητικό χαρακτήρισαν οι Βρυξέλλες το πογκρόμ κατά ΜΜΕ στην Τουρκία προειδοποιώντας ταυτόχρονα την Αγκυρα να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες.

“Η Σημερινή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Αρχίζει το πόκερ σε εδαφικό και εγγυήσεις” γράφει ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ανοίγουν σήμερα τη συζήτηση για τα κρίσιμα κεφάλαια της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού, από την οποία θα εξαρτηθεί και η δυναμική της διαπραγμάτευσης στο επί θύραις διάστημα. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του ΥΦΕΞ της Ελλάδας Ιωάννη Αμανατίδη ο οποίος διαμήνυσε ότι είναι αδιανόητη η λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις. Γράφει επίσης ότι ο Υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι είναι αβέβαιος ο αγωγός προς Τουρκία και ότι προτεραιότητα είναι η Ελλάδα.

“Ο Φιλελεύθερος” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ρυθμοί χελώνας στα έργα” γράφει ότι αν και καλύτερα από πέρσι χαμηλά κινούνται και φέτος οι κεφαλαιουχικές και αναπτυξιακές δαπάνες κατά το πρώτο εξάμηνο και ότι μόλις το 22% δαπανήθηκε από τα αναπτυξιακά κονδύλια που εγκρίθηκαν. Αλλού γράφει ότι βήμα-βήμα γίνεται ο εξισλαμισμός των κατεχόμενων στη βάση του σχεδίου από την Αγκυρα που υλοποιεί η `πρεσβεία` της Τουρκίας και έχει ουσιαστική εμπλοκή στην ανέγερση τζαμιών κυρίως σε ε/κ χωριά. Αναφέρει ακόμη ότι 17 δισ. Ευρώ δημόσιου χρέους βρίσκονται σε ξένα χέρια.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Αποθράσυνση με ευλογίες της κυβέρνησης” γράφει ότι στο στόχαστρο των εργοδοτικών οργανώσεων βρίσκεται για μια ακόμα φορά ο κατώτατος μισθός με τον ΓΔ του ΚΕΒΕ `να κάνει λόγο για μείωση κατά 20% γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ανεργία!` Γράφει επίσης ότι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ για ιδιωτική ασφάλεια των δύο αεροδρομίων πήρε το δρόμο της υλοποίησης που επηρεάζει αρνητικά και τα θέματα ασφάλεια και έχει και οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Αναφέρει ακόμη ότι ο Υπουργός Μεταφορών έκανε δημόσια παραδοχή ότι υπάρχει καθυστέρηση και απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Μέχρι το τέλος του χρόνου οι προσφορές για την ασφάλεια των αεροδρομίων” γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών η Hermes Airports θα πρέπει να δώσει μέρος της ασφάλειας των αεροδρομίων σε ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε άλλο της θέμα γράφει για ιαπωνική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι ηλικιωμένοι που εκτίθενται σε δυνατό φως το βράδυ και χαμηλό το πρωί έχουν πιθανότητες να βάλουν βάρος ενώ οι αντίστροφες εκθέσεις στο φως ενθαρρύνουν την απώλεια κιλών. Αναφέρει ακόμη ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ζητεί βελτίωση των υπηρεσιών στις παραλίες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο `Αυλαία χωρίς χάρτες στο τραπέζι` γράφει ότι την τελευταία τους συνάντηση πριν τις διακοπές θα έχουν σήμερα Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό με μια πρώτη `βουτιά` στο κρίσιμο κεφάλαιο του εδαφικού. Γράφει επίσης για αφιέρωμα της Daily Mail στην Αμμόχωστο με τίτλο “από παράκτια πόλη σε πόλη φάντασμα”. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης οδοιπορικό του ΚΥΠΕ στην κατεχόμενη Καρπασία.

Η επίσης εβδομαδιαία “Η Κύπρος” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ες σήμερον τα σπουδαία….” γράφει ότι με την τελευταία – του τελευταίου κύκλου των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων- συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί οι ηγέτες θα μπουν έστω και αδρομερώς στην ουσία του Κυπριακού, εδαφικό, ασφάλεια, εγγυήσεις. Γράφει ακόμη για χοντρές μπίζνες ευρωπαϊκών χωρών με εμπόριο όπλων και θανάτου στη Συρία. Επίσης, γράφει ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από το 2008 λόγω της κρίσης.

Η εβδομαδιαία “Το κυπριακό ποντίκι” με τίτλο “Ο μύθος των κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ” γράφει ότι οι πανηγυρισμοί από τον Υπ. Ενέργειας και γενικά την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των εταιρειών υδρογονανθράκων που διεκδικούν τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ στον γ` γύρο αδειοδότησης αντανακλούν τη μισή πραγματικότητα και τη μισή αλήθεια. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στο ΓΕΣΥ και γράφει ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Γράφει ακόμη ότι σε αχαρτογράφητα νερά είναι η Βρετανία ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα για Brexit.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “The Cyprus Weekly” με τίτλο “Παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στο βορρά” γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι επαινούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν προκειμένου να αποφύγουν να συρθούν στην εκκαθάριση από την Αγκυρα. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό που θα έχουν σήμερα οι δύο ηγέτες και ότι η συνάντηση είναι κρισιμη για το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Προβάλλει επίσης φωτογραφία του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα έργα επέκτασης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και είπε ότι θα ολοκληρωθούν του χρόνου.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: