Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η κατάσταση στην Τουρκία μετά το ανεπιτυχές πραξικόπημα της Παρασκευής με τις μαζικές συλλήψεις και το ξήλωμα από τα σώματα τους κράτους όλων όσων συμμετείχαν στο πραξικόπημα ανατροπής είναι το κύριο θέμα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης το Κυπριακό, η διάσωση δύτη στην περιοχή Πέγειας, θέματα οικονομίας καθώς και άλλα.

Η “Αλήθεια” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Αν δεν λυθεί το Κυπριακό το 2016;” και γράφει ότι πολλά και σημαντικά λήγουν στο τέλος αυτού του χρόνου όπως η αλλαγή ηγεσίας στον ΟΗΕ και ΗΠΑ και ότι κανείς δεν θέτει χρονοδιαγράμματα αλλά υπάρχουν ορόσημα που λήγουν. Γράφει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να ξηλώσει όλα τα σώματα στο κράτος που έσπειραν την επιδημία που προκάλεσε τη στρατιωτική επέμβαση. Αναφέρει αλλού ότι οι Βρετανοί ζητούν συγνώμη για τους πολιτικούς τους και διερωτάται η εφημερίδα αν θα μπορούσε αυτό να ακουστεί εδώ στην Κύπρο.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Πογκρόμ εξαπολύει ο Ερντογάν κατά αντιφρονούντων” και γράφει ότι η κυβέρνηση βλέπει αμερικανικό δάκτυλο. Ωστόσο οι ΗΠΑ συστήνουν αυτοσυγκράτηση και τήρηση του διεθνούς δικαίου ενώ ο Ερντογάν ζητά την έκδοση του Γκιουλέν. Αλλού αναφέρεται σε διάσωση δύτη στην περιοχή Πέγειας με το σχέδιο “Νέαρχος”. Προβάλλει επίσης ότι σε ειδική ολομέλεια του κόμματος το Φθινόπωρο σίγουρα θα γίνουν δύο διαγραφές από το ΑΚΕΛ για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

“Ο Φιλελεύθερος” κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Εμπλέκει τους Αμερικανούς” γράφει ότι από την Παρασκευή που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία επιβάλλεται “νόμος” Ερντογάν και αξιοποιεί τις εξελίξεις για μαζικές εκκαθαρίσεις αντιπάλων, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Γράφει επίσης ότι δοκιμάζεται άγρια το `success story` αφού παραμένουν ανοικτά θέματα όπως η μεταρρυθμιστική κόπωση και η μη τήρηση των δεσμεύσεων για την ιδιωτικοποίηση της Cyta. Γράφει επίσης ότι άρον-άρον οι Κύπριοι εγκατέλειψαν τα κατεχόμενα την Παρασκευή.

Η “Χαραυγή” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Εκκαθάριση Ερντογάν και ανησυχίες ΕΕ” γράφει ότι σε εξέλιξη η εκκαθάριση του Ερντογάν σε στρατεύματα και δικαιοσύνη την επαύριο της ανεπιτυχούς απόπειρας πραξικοπήματος με τις συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 6000. Γράφει αλλού ότι για καθεμιά κενή θέση εργασίας, αντιστοιχούν έξι άνεργοι ενώ σε κάποιους τομείς η αναλογία είναι ακόμη μεγαλύτερη. Γράφει επίσης ότι η Ομόνοια μετρά αντίστροφα αφού το παιχνίδι με την Μπεϊτάρ στο πλαίσιο του Europa League σκέφτονται οι παίκτες του Τζον Κάρβερ και δηλώνουν έτοιμοι να ανατρέψουν το αποτέλεσμα.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: