Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η χθεσινή στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Πάφου, οι απαντήσεις των κομμάτων στην πρόταση Αναστασιάδη για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, η οικονομία, η παιδεία και τα εργασιακά, είναι τα κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σήμερα.

Αναφορά γίνεται επίσης στην κατάσταση των μικρών τραπεζών, του Συνεργατισμού, στον τομέα των ακινήτων, στην έκθεση Τσίλκοτ για τον Τόνι Μπλερ κ.α.

Η “Αλήθεια” με τίτλο “Παίζουμε με τη φωτιά” αναφέρει ότι μετά το αεροδρόμιο Λάρνακας “έμφραγμα” και στην Πάφο χθες με την στάση εργασίας των υπαλλήλων στις υπηρεσίες εδάφους των Swissport και LGS και των οδηγών ταξί. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας στο φυσικό αέριο όσον αφορά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κόλαφος είναι η έκθεση της επιτροπής Τσίλκοτ για τον πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η “Σημερινή” με τίτλο “Αποδόμηση από την αντιπολίτευση” γράφει ότι υπάρχει κίνδυνος το Εθνικό Συμβούλιο να μείνει χωρίς μέλη και αναφέρει ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ έχουν απαντήσει γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους όρους που έθεσε για την λειτουργία του Εθνικού. Αλλού γράφει πως υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και αύξησης των τιμών στα ακίνητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προχωρούν με γοργό ρυθμό οι αναδιαρθρώσεις στον Συνεργατισμό.

Ο “Φιλελεύθερος” με τίτλο “Τεράστια χρέη για νοικοκυριά” αναφέρει ότι παράλληλα, υπάρχουν και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, με βάση τα στοιχεία στην Κύπρο για το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι αυτόνομη και παγκύπρια θα είναι πλέον η ΕΜΑΚ που θα υπάγεται απευθείας στον νέο Διευθυντή Πυροσβεστικής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην περίπτωση ασθενή στο νοσοκομείο Λεμεσού που του έδωσαν εξιτήριο χωρίς να ενημερώσουν την οικογένειά του για να καταλήξει τελικά σε ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Στοχοποίηση εργαζομένων από την ΟΕΒ” γράφει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στέλνει το μήνυμα προς την εργοδοτική πλευρά πως πρέπει επιτέλους να συζητήσουν και να κλείσουν τα θέματα σε εκκρεμότητα στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια. Αλλού γράφει για τα προβλήματα στον τομέα της υγείας και αναφέρεται σε καταγγελία κόρης ασθενούς στην εφημερίδα, ότι έδωσαν εξιτήριο στη μητέρα της επειδή ήθελαν το κρεβάτι και μια μέρα μετά η γυναίκα απεβίωσε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε ψες το φεστιβάλ της ΕΔΟΝ και δημοσιεύει φωτογραφία από το χώρο της συναυλίας με γνωστούς καλλιτέχνες.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο “Δραστική η ανάγκη η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση” γράφει ότι οι οργανωμένοι γονείς παραπονιούνται πως οι μαθητές εξαναγκάζονται σε ιδιαίτερα και όμως τα αποτελέσματα στις εξετάσεις εξακολουθούν να είναι φτωχά. Αλλού γράφει ότι η στάση εργασίας χθες στο αεροδρόμιο Πάφου ήταν ένα έμφραγμα στον τουρισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τόνι Μπλερ είναι αντιμέτωπος με νομικά μέτρα για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η εβδομαδιαία οικονομική “Καθημερινή” με τίτλο “Αλλάζει το τοπίο στις μικρές τράπεζες” γράφει για λιβανέζικο και αμερικανικό ενδιαφέρον για την Εθνική Τράπεζα, ενώ η αποχώρηση των Ρώσων από την cdb bank φέρνει εξελίξεις. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία από το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ που παρουσίασε η ΕΚΤ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Ελλάδα ο μισός μισθός κάθε εργαζόμενου πάει στο κράτος το οποίο είναι πρωταθλητής στις κρατήσεις.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: