Η δήθεν νίκη του Ερντογάν: Αυτός άλλαξε στάση και ρητορική απέναντι σε Ισραήλ και Ρωσία




Του Ανδρέα Πιμπίσιη

Η αναθέρμανση σχέσεων και η ανταλλαγή πρέσβεων είναι μια καθόλα τυπική πολιτική πράξη μεταξύ δύο κρατών. Από μόνη της αυτή η πράξη δεν μπορεί να θεωρείται επιζήμια ή εχθρική προς τρίτους, εκτός βεβαίως εάν αυτοί οι τρίτοι είναι οι Κύπριοι οι οποίοι από πρωίας μέχρι νυκτός βλέπουν παντού εχθρούς που τους κυνηγούν και θέλουν τη διάλυσή τους.

Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή γραμμή: αυτό που συμφώνησαν Ισραήλ και Τουρκία είναι αναθέρμανση των σχέσεων που θα επιτρέψει στους πρέσβεις των δύο χωρών να επιστρέψουν στα γραφεία τους. Όλα τα άλλα που ακούγονται και γράφονται είναι απλώς σενάρια τα οποία συζητούνται εδώ και καιρό.

Όμως, θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά από τη στήλη αυτή, σ’ αυτόν τόπο παρασυρόμαστε εύκολα από τον τρόπο που παρουσιάζει κάποια γεγονότα η τουρκική πλευρά. Είδαν κάποιοι, και πάλι, τη συμφωνία στη βάση του πώς την εμφάνισε η Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Αϊκάν Ερντεμίρ (ο οποίος διετέλεσε βουλευτής της τουρκικής Βουλής από το 2011 μέχρι το 2015) «τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας έδωσαν μεγάλη κάλυψη στη συμφωνία με το Ισραήλ, παρουσιάζοντας το γεγονός ως τουρκική νίκη». Αυτό εξάλλου ήθελε ο Ερντογάν διαλύοντας τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, να μην μπορεί κανείς να αμφισβητεί τις πράξεις τους και να εμφανίζει το κάθε γεγονός ως τουρκική νίκη. Σύμφωνα τον Ερντεμίρ «η συμφωνία με το Ισραήλ είναι ένα πρώτο βήμα στην επαναφορά τις τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Αυτό που ο Ερντεμίρ ανέφερε στην εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ αλλά και το οποίο σημειώνουν πολλοί άλλοι αναλυτές είναι ότι η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ προέκυψε όταν ο Ερντογάν αντιλήφθηκε πως η πολιτική που ακολουθούσε στην περιοχή και οι στόχοι που έθεσε απέτυχαν. Επίσης και ίσως πολύ πιο σημαντικό είναι πως αυτή η αποτυχημένη τυχοδιωκτική πολιτική από μέρους τους Ερντογάν επέφερε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία. Αποτέλεσμα αυτών των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων, τις οποίες βεβαίως και τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα δεν προβάλλουν, ήταν να αναγκαστεί ο Ερντογάν να αλλάξει και στάση και ρητορική τόσο έναντι του Ισραήλ όσο και έναντι της Ρωσίας.

Αναφορικά με το Ισραήλ είναι εμφανές (από τοποθετήσεις αξιωματούχων και ειδικών) ότι χωρίς να συμφωνήσει η Κύπρος, τίποτε δεν μπορεί να υλοποιηθεί σ’ ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία για την ενέργεια. Η αντιπολίτευση διαφωνεί με τη συμφωνία. Και βεβαίως να μην ξεχνούμε ότι η Χαμάς μπορεί να έρθει με μια ενέργεια να τινάξει τα πάντα στον αέρα…

  • Το κείμενο του Ανδρέα Πιμπίσιη δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: