Φωτίου: Η Τουρκία προβάλλει συνεχώς προσκόμματα στο θέμα των αγνοουμένων




Δυστυχώς, παρά τις δικές μας προσπάθειες, το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν έχει ακόμη επιλυθεί, αφού η Τουρκία προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επίλυσή του, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Φ«Πρωτίστως, να επιτρέψει, χωρίς περιορισμούς και σκοπιμότητες, τις εκταφές σε όλη την έκταση των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, καθώς και την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου σίγουρα υπάρχουν πληροφορίες για την ταφή νεκρών μετά την περισυλλογή τους από τα πεδία των μαχών, όπως επίσης και για την μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής τους σε άλλους χώρους που εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του 281 Τάγματος Πεζικού, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας στον Κουτραφά, ο κ. Φωτίου είπε ότι το να ομιλεί κανείς για ήρωες σήμερα, σ΄ αυτούς τους καιρούς αποτελεί ιερό καθήκον, άσκηση της μνήμης μας και ταυτόχρονα ευκαιρία προβληματισμού και ηθικής αναβάπτισης.

«Σε όλους αυτούς τους ήρωες επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές, που σε ώρα καθήκοντος επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, πνεύμα αυτοθυσίας και συνέπεια, υπερβαίνοντας τους εαυτούς τους και θυσιάστηκαν για όλους εμάς, αποτελεί σίγουρα τον ελάχιστο φόρο τιμής και χρέους η σημερινή ιερή μας σύναξη. Παραμένουν εκεί, ασάλευτοι και με την μικρή ή την μεγάλη προσφορά τους, με την ματωμένη προσωπική τους ιστορία, γίνονται οδηγοί πορείας για όλους εμάς. Θα ήταν σίγουρα άδικο γι αυτούς που πρόσφεραν τόσα και τόσα για την πατρίδα τους, αν παραβλέπαμε τις ευθύνες και τις ενοχές όσων υπέσκαψαν και αποδιοργάνωσαν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς την εποχή εκείνη, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, επιλέγοντας να στρέψουν όλες τους τις δυνάμεις εναντίον του νόμιμου κράτους και της ηγεσίας του», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, εκφράζοντας απεριόριστη τιμή και σεβασμό για τη θυσία των ηρώων μας και την απαράμιλλη προσφορά τους στην πατρίδα, δεν μπορούμε παρά να γονατίσουμε ευλαβικά μπροστά στο μεγαλείο τους και να γίνουμε δέκτες δύναμης και παραδειγματισμού για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του δικού μας αγώνα.

«Την προσφορά και τη θυσία τους θα πρέπει δίχως άλλο να την δικαιώσουμε αγωνιζόμενοι για τον τερματισμό της κατοχής της Κύπρου και την επανένωση των θεσμών και του λαού της”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “δεν συμβιβαζόμαστε με τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε και είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε μια λύση που θα θέτει σε ομηρία την Κύπρο με τις δήθεν εγγυήσεις της Τουρκίας. Ο στόχος μας είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινή πατρίδα με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της”.

Μια πατρίδα ευημερούσα και όχι αιμορραγούσα, είπε ο κ. Φωτίου, “με πλήρη σεβασμό των αρχών του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου. Αυτή είναι η ιστορική και ηθική υποχρέωση μας σε αυτούς που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και τις αξίες μας, σε αυτούς που φάνηκαν αντάξιοι της ιστορίας και των οραματισμών μας».

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: