Ερώτηση ΝΔ και αίτημα κατάθεσης εγγράφων για το Plan X Βαρουφάκη-Τσίπρα στη Βουλή




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσαν στη Βουλή, σήμερα, Πέμπτη 7 Ιουλίου, επίκαιρη επερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το «plan X» ή «plan (T)sipras», που ετοίμαζε η Κυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Κατέθεσαν επίσης αίτηση κατάθεσης των εγγράφων που αφορούν στο «plan X».

Στην επίκαιρη επερώτηση επισημαίνονται οι αντιφατικές δηλώσεις του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. τον Ιούλιο του 2015 υποστήριζε ότι δεν υπήρξε παρά μόνο μια «ανάλυση επιπτώσεων», ενώ λίγο αργότερα (31.7.2015) από το βήμα της Βουλής, ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Υπενθυμίζεται ότι, από τότε, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την κατάθεση σχετικών εγγράφων, ενώ εδώ και τρεις μήνες εκκρεμεί αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Το αίτημα γίνεται πιο επίκαιρο μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το σχέδιο «plan X». Αναφέρεται, άλλωστε, ότι σχεδιαζόταν η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίησή τους με νέα δραχμή, το κλείσιμο τους επ’ αόριστο, η έκδοση υποσχετικών για πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και η επιστράτευση Δημοσίων Υπαλλήλων.

Προβλεπόταν, ακόμη, η ανάληψη της ευθύνης για τη Δημόσια Τάξη, την Ασφάλεια και τις προμήθειες βασικών ειδών από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών.

Επισημαίνονται ακόμη αλλεπάλληλες δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που επιβεβαιώνουν «την ύπαρξη “σχεδίου X”, το οποίο είχε εκπονήσει η πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με εντολή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Ο Πρόεδρος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για την ύπαρξη του «σχεδίου Β», τα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη, το κόστος της μελέτης Γκαλμπρέιθ και τους αποδέκτες της.

Με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του Κόμματος ζητούν:

Να κατατεθούν αρμοδίως στην Βουλή των Ελλήνων, τα σχετικά έγγραφα και το σύνολο της αλληλογραφίας, οποιασδήποτε μορφής, που κατέληξαν στη σύνταξη της έκθεσης επιπτώσεων ή σχεδίου άμυνας, γεγονός που ο Πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει και αποδεχθεί, πως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών και ο κ. Γκαλμπρέιθ περιγράφει στο βιβλίο του.

Να κατατεθεί, ταυτόχρονα, αρμοδίως στη Βουλή των Ελλήνων η έκθεση της επιτροπής του «σχεδίου Β».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: