Επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών πάνε στην Κύπρο για να δουν τον Αναστασιάδη




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει σημαντικότατες επαφές με επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών που θα επισκεφθούν την Κύπρο σε σχέση με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε πως αύριο ο Πρόεδρος θα κοινοποιήσει στους αρχηγούς των κομμάτων το πλαίσιο που έχει ετοιμάσει για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου των ηρώων της Χλώρακας, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα κοινοποιήσει αύριο στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το πλαίσιο που έχει ετοιμάσει σε σχέση με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα αυτού του σημαντικού θεσμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Εθνικό Συμβούλιο. Θυμίζω ότι όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σε κάποια φάση έχουν μιλήσει αρνητικά για τον τρόπο λειτουργίας, για τα αποτελέσματα του Εθνικού Συμβουλίου, άρα χρειαζόταν αυτή η πρωτοβουλία από πλευράς Προέδρου.

Την ίδια στιγμή, για να διασφαλιστεί αυτή η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του, θα πρέπει να δούμε θέματα που άπτονται της εμπιστευτικότητας – όλοι αντιλαμβάνονται τους λόγους – θέματα που άπτονται του αριθμού συμμετοχής – όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός συμμετοχής τόσο πιο παραγωγικός μπορεί να γίνει ένας διάλογος – και άλλα θέματα που άπτονται του τι συζητούμε στο Εθνικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνεται μια συγκεκριμένη εισήγηση επί των κεφαλαίων που συζητούμε στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι τα κόμματα θα ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις κομμάτων για το θέμα του πλαισίου αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θεωρώ ότι θα ήταν πιο σοφό να αναμένουν να δουν το πλαίσιο από πλευράς Προέδρου και ακολούθως θα υπάρχει ο χρόνος είτε γραπτώς είτε δημόσια να αντιδράσουν επί του πλαισίου. Ο στόχος είναι ένας: να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του Σώματος και επαναλαμβάνω ότι όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν κατά καιρούς ασκήσει δημόσια κριτική ότι δεν είναι αποτελεσματικό το Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι τις 22 Ιουλίου που είναι η τελευταία ημερομηνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον τρίτο γύροι αδειοδότησης στα τεμάχια εντός της ΑΟΖ της Κυπριακή Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος θα έχει σημαντικότατες επαφές με επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών που θα επισκεφθούν την Κύπρο σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ την ίδια στιγμή ο Υπουργός Ενέργειας μεταβαίνει αυτή τη βδομάδα στη Βρετανία και ακολούθως στις ΗΠΑ ακριβώς για να συζητήσει με εταιρείες που έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον.

Είναι θετικό ότι υπάρχει ενισχυμένο, αυξημένο ενδιαφέρον, είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευελπιστούμε ότι αυτό το καταρχήν ενδιαφέρον που υπάρχει θα μετουσιωθεί σε συγκεκριμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν από τις 22 Ιουλίου που ολοκληρώνεται ο τρίτος γύρος αδειοδότησης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: