Διπλωμάτες από ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ και Αίγυπτο, ενημέρωσαν τους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ




Διπλωμάτες από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, τόνισαν τη σημασία των σχέσεων τους με την Κύπρο και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η Κύπρος θα επανενωθεί το 2016.

Οι διπλωμάτες χαιρέτισαν το συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.

Στην ομιλία της, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Καθλίν Ντόχερτι, είπε ότι τους τελευταίους 10 μήνες που βρίσκεται στην Κύπρο, έχει εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο ηγετών, που εργάζονται για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου. Ανέφερε ότι οι ηγέτες και οι διαπραγματευτικές ομάδες έχουν κάνει σταθερή και σημαντική πρόοδο.

Μίλησε για την ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο,

Για την οικονομία, είπε ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο νωρίτερα απ`ό,τι αναμενόταν, με την ανάπτυξη της οικονομίας να φθάνει το 2,5% φέτος και οι αφίξεις στον τουρισμό να αναμένεται να φθάσουν αριθμό ρεκόρ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οικονομική ομάδα του, είπε, “αξίζουν πολλά εύσημα γιατί κατάφεραν να αντιστρέψουν την οικονομία της Κύπρου και δημιούργησαν νέες προοπτικές για επιχειρήσεις”.

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας, υπενθύμισε το ρόλο της αμερικάνικης εταιρείας Noble Energy, η οποία ηγείται της ανάπτυξης των ενεργειακών πόρων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, η ExxonMobil, έχει υποβάλει προσφορά για ένα από τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είπε επίσης ότι η αμερικάνικη Πρεσβεία προωθεί ενεργά τις δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο.

Σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, η κ. Doherty είπε ότι «θα πρέπει όλοι να εντυπωσιαστούμε και να ενθαρρυνθούμε από το όραμα και την αποφασιστικότητα των δύο ηγετών”. Τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας, είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια των διαπραγματεύσεων και όπως δήλωσαν οι ηγέτες, παραμένουν ορισμένες διαφορές. «Οι ηγέτες έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσει σύντομα τη διαπραγμάτευση επί του εδαφικού και της ασφάλειας. Λαμβάνουν μερικές δύσκολες αποφάσεις – για την ευημερία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων».

Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ “βοηθούν την Κύπρο στην προετοιμασία της για ένα ενδεχόμενο νέο μέλλον. Μια δίκαιη λύση, είπε, απαιτεί κλείσιμο στο θέμα των αγνοουμένων, και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει στη Διερευνητική Επιτροπή Για τους Αγνοουμένους 800,000 δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια με την πιο πρόσφατη εισφορά να φθάνει τα 250 χιλιάδες δολάρια, το Μάρτιο.

Παράλληλα, είπε ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα έχει ένα ομόσπονδο σύστημα διακυβέρνησης και η χώρα της μοιράζεται την εμπειρία της στα θέματα ομοσπονδίας.

Επανέλαβε την ένθερμη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ στο διάλογο και είπε ότι η χώρα της χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι μια επανενωμένη Κύπρος είναι προς όφελος όλων.

Για την κατάσταση στην Τουρκία, είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα προέτρεψε τις δύο κοινότητες να ακούσουν περισσότερο σχετικά με τα οφέλη μιας επανενωμένης Κύπρου. Είπε επίσης ότι αναφύεται μια περιφερειακή δυναμική σε θέματα ενέργειας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, καθώς και όλους τους άλλους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα γίνει μια σημαντική εμπορική και επιχειρηματική πλατφόρμα, με ευκαιρίες για όλους τους Κυπρίους, όλων των ηλικιών – αλλά ιδιαίτερα για τους νέους. Θέλω να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τώρα για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους Κύπριους να οραματιστούν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον”, καθιστώντας το νησί μια έμπνευση παγκόσμια, είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Ντόχερτι είπε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις καθίστανται πιο περίπλοκες καθημερινά, αν όχι από λεπτό σε λεπτό, και είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να πει τι σημαίνει αυτό για τις διμερείς σχέσεις.

Σε σχετική ερώτηση είπε ότι υπάρχουν πολλοί οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι γιατί η Τουρκία χρειάζεται να στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό τώρα παρά στο παρελθόν.

Η β` γραμματέας της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας, Αλεξάντρα Νίντχαμ, στην ομιλία της είπε ότι η χώρα της αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διασπορά στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κύπρο.
Είπε ότι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών προς την κατεύθυνση μιας πιο σύγχρονης εταιρικής σχέσης.

Χαρακτήρισε το 2016 ως έτος ορόσημο για το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της απόφασης των Βρετανών, όπως η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ. Διευκρίνισε ότι ενώ η η φύση των μελλοντικών σχέσεων του ΗΕ με την ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, “μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διατηρήσει την ισχυρότερη δυνατή σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου καθώς και άλλους σημαντικούς εταίρους. Για την ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει μέλος της ΕΕ και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο δικαίωμα των ελευθεριών των πολιτών αυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο ή των Βρετανών πολιτών που ζουν σε χώρες της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι Ευρωπαίοι υπήκοοι έχουν τεράστια συμβολή στη χώρα και αναμένουμε τα νόμιμα δικαιώματα των Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο να προστατευθούν.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2016 θα καταστεί έτος ορόσημο για την Κύπρο με την εντατικοποίηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. “Πιστεύουμε ότι μια λύση θα έχει ξεκάθαρα οικονομικά πλεονεκτήματα και πλεονεκτήματα ασφάλειας για τους κύπριους και στην περιοχή”, είπε.

Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να κάνει ό, τι μπορεί για να υποστηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είπε, προσθέτοντας ότι “χαιρετίζουμε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις”. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, επικροτούμε το γεγονός ότι η ελπίδα και η δέσμευση των δύο πλευρών συνεχίζεται και να τους ενθαρρύνουμε να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για διαρκή ειρήνη στην Κύπρο.

Αναφερόμενη στο γιατί Κύπρος έχει σημασία για το Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Νίντχαμ είπε ότι περίπου 80.000 Βρετανοί πολίτες ζουν στην Κύπρο και πάνω από ένα εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο και αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται.

Εκτιμούμε ότι πάνω από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Κυπρίων ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου 12 χιλιάδες Κύπριοι μεταβαίνουν στη χώρα ως φοιτητές κάθε χρόνο. Και η Κύπρος είναι μια από τις κορυφαίες 50 εξαγωγικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε.
Σε ερώτηση τι κάνει η βρετανική κυβέρνηση για να πιέσει την Τουρκία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Βρετανίδα διπλωμάτης είπε ότι η Τουρκία θέλει λύση και ότι η χώρα της συνομιλεί με την Τουρκία στο παρασκήνιο και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο καθεστώς των Βρετανικών Κυρίαρχων Βάσεων μετά το brexit. Υπενθύμισε την πρόταση του ΗΒ για να επιστρέψει το 48% της γης στις Βάσεις πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία και είπε ότι η πρόταση δεν έχει αποσυρθεί αλλά δεν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα. Και η χώρα της, συνέχισε, θα το συζητήσει όταν έρθει εκείνη η στιγμή.

Εκτίμησε ότι περίπου 65 χιλιάδες Βρετανοί διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ 15 χιλιάδες στα κατεχόμενα. Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι θα εξετάσει τις πληροφορίες ότι μέλος της Βουλής των Λόρδων διαμένει σε σπίτι Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Αποστολής της Ισραηλινής Πρεσβείας, Sami Abu Haneb, είπε ότι
τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες έχουν εργαστεί και έχουν επιτύχει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με τα πρώτα βήματα προς την ενίσχυση των σχέσεων να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνηση και αργότερα συνεχίστηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω από την παρούσα κυβέρνηση της Κύπρου.

Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου, πρόσθεσε, έθεσε την προοπτική της ανάπτυξης μιας νέας εταιρικής σχέσης. “Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις κοινές αρχές των δύο χωρών μας, έχει ανοίξει ένα νέο ορίζοντα στις σχέσεις μας”.
Επιπλέον, είπε ότι το πρωτοφανές επίπεδο των ισχυρών σχέσεων που οι δύο χώρες απολαμβάνουν σήμερα, επεκτείνεται και σε μια σειρά από τομείς, εκτός από την πολιτική και ενέργεια, ενώ υπάρχει ουσιαστική συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, του πολιτισμού, της παιδείας, έκτακτης ανάγκης, άμυνας, τουρισμού, διαδίκτυο και καινοτομία.

Οι εξαγωγές από την Κύπρο στο Ισραήλ αυξάνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια και έφθασαν το 2015 τα 101 εκ. Ευρώ ενώ ο αριθμός πτήσεων από το Ισραήλ φθάνει τις 70 πτήσεις τη βδομάδα.
Ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Κύπρο έφθασε τους 100,000 το 2015 και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος.

Το κράτος του Ισραήλ, είπε, εκτιμά ιδιαίτερα αυτή τη φιλία και τη συνεργασία με την Κύπρο, και “πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα για ακόμα στενότερους δεσμούς, τόσο στο επίπεδο των απλών ανθρώπων, αλλά και σε πολιτικά θέματα”.

Οι προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, τη Μέση Ανατολή, δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον και ένα γόνιμο έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου αλλά και με άλλες γειτονικές χώρες, κατέληξε.

Ο Elsayed Nabil Morsi, Elsayed Nabil Morsi, Α` Γραμματέας στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Λευκωσία, δήλωσε στο συνέδριο ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία τρία χρόνια και έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας και συντονισμού σε όλα τα επίπεδα.

Σε σχέση με το Κυπριακό, είπε ότι η χώρα του συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών για μια συνολική και διαρκή λύση η οποία να επανενώνει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Αναφέρθηκε επίσης στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και Κύπρο, η οποία αποτελεί ένα φόρουμ για αντιμετώπιση των προκλήσεων που η περιοχή αντιμετωπίζει. Είπε ότι η Αίγυπτος συνεργάζεται με τις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσει την επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο πριν από το τέλος του 2016.

Εξάλλου, μιλώντας στο συνέδριο, ο Andy Manatos, Πρόεδρος της Συντονιστικής Προσπάθειας Ελλήνων, άνθρωπο τον οποίο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ως «η φωνή μας στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ότι θα πρέπει να εργαστούμε στους φορείς χάραξης πολιτικής για να τοποθετηθεί το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ.

Ανέφερε ότι με μια πιθανή εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει περίπου 85-90 ανθρώπους γύρω της που είναι “φίλοι μας”. Αν ο Donald Trump εκλεγεί, το ένα τρίτο από τους ανθρώπους κοντά του είναι Έλληνες »και έχουμε μια πολύ προσωπική σχέση μαζί του”, πρόσθεσε, τονίζοντας “θα έχουμε πρόσβαση σε αυτόν”.

Αιμιλία Χριστοφή, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: