Δεν άρεσε ούτε στον Νίκο Αναστασιάδη η έκθεση του Μπαν κι Μουν για την Κύπρο




Την ελπίδα ότι στην τελική έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Χανδριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του περί χαμένης ευκαιρίας αναφορικά με συνεργασία των δύο κοινοτήτων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σολέα, είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι στην τελική έκθεση θα αποτυπωθούν τα γεγονότα όπως πρέπει. Είτε πρέπει να αναφέρονται όλες οι προσπάθειες που η ελληνοκυπριακή πλευρά ιδιαίτερα κατέβαλε έτσι ώστε να υπάρξει κλίμα είτε αυτές αναφέρονται στα μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είχαν ληφθεί είτε ακόμα και στο αίτημα προς την ΕΕ να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα ως μια των επισήμων γλωσσών είτε σωρεία άλλων ενεργειών. Οποιαδήποτε ενέργεια στόχο έχει να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ή να αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς δεν θεωρώ ότι αποτελεί χαμένη ευκαιρία».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η Τεχνική Επιτροπή για τις Κρίσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να επιφυλάξω εις εαυτόν το δικαίωμα μετά την επίσημη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς για τη γενική του εκτίμηση για την έκθεση, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω ότι υπάρχουν θέματα που είτε μπορεί να θεωρηθούν ως επηρεάζοντα ή όχι την άλλη πλευρά, αλλά γενικότερα όταν δίδεται μια έκθεση του ΓΓ θα πρέπει να αποτυπώνει τα αντικειμενικά γεγονότα όχι μόνο την πρόοδο, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν θα ήθελα στο παρόν στάδιο να πω, και μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές, γιατί και πού οφείλονται τα προβλήματα.

Επαναλαμβάνω, η προσπάθεια μας είναι μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας να πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Οποιοσδήποτε παρεμβάλλει δυσκολίες δυσχεραίνει ακριβώς αυτό το έργο. Είτε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του ΓΓ για να καταγράφονται όλα τα γεγονότα ή δημιουργώντας την εικόνα μεροληπτικής αξιοποίησης του ΓΓ προς τη μια ή την άλλη των κοινοτήτων, το μόνο που μολύνουν είναι το κλίμα των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όσοι ενημερώνουν τον ΓΓ ή όσοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν διάφορες αντιρρήσεις και θέσεις από κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με το θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και ερωτηθείς τι θα πράξει ο ίδιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα συγκαλέσω του αρχηγούς για να συζητήσουμε και θέλω να ελπίζω ότι θα προσέλθουν όλοι με το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης, να λειτουργήσει επιτέλους ένα συμβουλευτικό Σώμα το οποίο θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στον Πρόεδρο ως συμβουλευτικό Σώμα, ανεξάρτητα των απόψεων που ο καθένας τηρεί».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το διάλογο για λύση του Κυπριακού

Εκτός από το διάλογο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι “αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει”.

Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Χανδριών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι, “αν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε, αυτό που υπαγορεύει το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα και το λαό μας, είναι να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις όπου θα μπορούμε με περηφάνια να στεκόμαστε και να λέμε ότι επιτέλους έχουμε δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό κράτος που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος κανενός εκ των πολιτών του”.

“Για να το πετύχουμε απαιτείται πραγματική ενότητα, απαιτείται να δώσουμε τα χέρια, απαιτείται να συνειδητοποιήσουμε ότι πάνω από τις κομματικές φιλοδοξίες, πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες, πάνω από τα όποια μικροσυμφέροντα του καθενός από μας υπάρχει το υπέρτατο που λέγεται πατρίδα. Είναι για αυτή την πατρίδα που έδωσαν τη ζωή τους οι τιμώμενοι ήρωες. Και αν θέλουμε πραγματικά, όλες οι πολιτικές παρατάξεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις πραγματικά να τιμήσουμε τους ήρωες θα πρέπει να δώσουμε τα χέρια για να σώσουμε την πατρίδα”, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Αναφερόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι “μόνο μέσα από μία λύση με βάση αρχές θα μπορέσουν και εκείνοι να απαλλαγούν από τα δεκανίκια του τουρκικού κράτους και να αναδείξουν τη δική τους ταυτότητα και τις δικές τους δυνατότητες”, προσθέτοντας ότι “οι προοπτικές είναι μεγάλες για τη χώρα μας, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά”.

“Σήμερα, στο διάλογο, στον οποίο εμπλακήκαμε για την επίλυση του Κυπριακού, επιδιώκουμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών. Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία. Δεν ισχυρίζομαι πως δεν θα υπάρξει άλλη, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος κάτω από ποιες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, οι συγκυρίες επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορεί, μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται, μέσα από την εμπλοκή της ΕΕ που για πρώτη φορά σημειώνεται σε τέτοιο βαθμό, μέσα από την εφαρμογή του κεκτημένου, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε την ενότητα της χώρας μας, να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας, αλλά και δουλειάς σε όλη την επικράτεια της Κύπρου”, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι “αυτή την περίοδο καταβάλλουμε προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουμε τα πεδία όπου υπάρχουν συναντιλήψεις ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε συγκλίσεις”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι εύκολο έργο, καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες”.

“Ως πολιτική ηγεσία -συλλογικά- έχουμε καθορίσει τους στρατηγικούς μας στόχους και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέτουμε σημείο προς σημείο όλα τα βασικά χαρακτηριστικά, ιεραρχώντας ψηλά τα οικουμενικά και ευρωπαϊκά δικαιώματα και αρχές: Η λύση του κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κοινοτικό δίκαιο. Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια. Η λύση θα πρέπει να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες, να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μέσα από τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και σταθερότητας. Η λύση πρέπει πριν και πάνω από όλα να προνοεί και να διασφαλίζει την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “σε αυτό το πλαίσιο είναι που επιδιώκω να δώσουμε συγκεκριμένο σχήμα και να διαμορφώσουμε τη λύση που θα μπορούμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές προκειμένου να αναδείξουν τις δημιουργικές τους αρετές, χωρίς διχαστικά στοιχεία που θα προκαλούν νέες τριβές και εντάσεις”.

“Εκτός από το διάλογο, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία πιστεύω ότι όλος ο λαός θα κερδίσει, και θέλω να το επαναλάβω, όταν λέγω λαός εννοώ Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Οποιαδήποτε άλλη συνταγή συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτού του τόπου”, επεσήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: