Απογοήτευση αλλά και αποφασιστικότητα στην κυπριακή παροικία Βρετανίας μετά το Brexit




Έκπληξη και απογοήτευση εκφράζουν μέλη της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθώς η οργανωμένη ηγεσία αυτής αλλά και η κυπριακή πολιτεία είχαν επισημάνει ότι τα συμφέροντα της Κύπρου εξυπηρετούνταν καλύτερα από την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Παρόλα αυτά, διατυπώνεται αποφασιστικότητα για σκληρή δουλειά ώστε να προασπιστούν τα συμφέροντα τόσο της Κύπρου όσο και της ομογένειας.

«Η πρώτη αίσθηση ήταν αυτή της έκπληξης, διότι κανείς δεν το είχε προβλέψει πραγματικά στο τέλος της προεκλογική εκστρατείας. Ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε οι αγορές, ούτε καν τα πρακτορεία στοιχημάτων», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής.

Η εκτίμησή του για το τι έκρινε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σαφής: «Νομίζω ότι το αποτέλεσμα υπογραμμίζει πως ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας αισθάνεται εξοστρακισμένο από την κοινωνία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, νιώθει αποκλεισμένο. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά και ως βρετανική κοινωνία και ασφαλώς να το προσέξουν οι πολιτικοί».

Ποιος είναι όμως ακριβώς ο αντίκτυπος στην παροικία και στην Κύπρο; «Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες που θα χρειαστεί να περιμένουμε για σαφείς απαντήσεις από τους πολιτικούς ώστε να δούμε την έκταση των δυνητικών συνεπειών. Βραχυπρόθεσμα πάντως μπορώ να πω ότι έχω ήδη ενημερωθεί από βρετανικές εισαγωγικές εταιρείες κυπριακής ιδιοκτησίας ότι το κόστος για την προμήθεια των προϊόντων τους από την Κύπρο έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας υποτίμησης της στερλίνας κατά τις πρώτες ημέρες μετά από το δημοψήφισμα», λέει ο κ. Καραολής.

«Είναι ακόμα λίγο νωρίς», συμφωνεί μιλώντας στο ΚΥΠΕ και ο Ανδρέας Παπαευριπίδης, Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, προσθέτοντας ότι σίγουρα δεν υπάρχει λόγος για κανέναν πανικό. «Η διαδικασία προς το Brexit θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Μία βασική ανησυχία που υπάρχει, μεταξύ άλλων και ανάμεσα στα μέλη της παροικίας, είναι να μην οδηγηθεί η οικονομία της Βρετανίας σε ύφεση. Επίσης, κάποιοι ανησυχούν ότι δε θα θεωρούνται στο μέλλον Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι ακόμα και αν έχουν γεννηθεί στη Βρετανία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο».

Ο κ. Καραολής σημειώνει ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εκτιμηθούν, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις στον τουρισμό και οι συνέπειες για τους φοιτητές. «Ευτυχώς για φέτος η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των πακέτων για Κύπρο έχουν κλειστεί, ενώ για τους φοιτητές δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα αλλάξουν τα πράγματα – όχι πάντως πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Λονδίνου-Βρυξελλών που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια», συμπληρώνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Για τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί μίλησε στο ΚΥΠΕ και ο 35χρονος Γιάννης Γυφτάκης, ιδιοκτήτης καφέ στο Wood Green του βορείου Λονδίνου που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στην αγορά ακινήτων, με καταγωγή από τη Λεμεσό. Όπως σημειώνει, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται πολύ για το μέλλον: «Είναι κυρίως πιο μεγάλης ηλικίας, που έχουν έρθει πρόσφατα στο Λονδίνο και φοβούνται ότι θα τους απελάσει ο επόμενος Πρωθυπουργός. Οι πιο νέοι είναι πιο ήρεμοι, έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει ως πολίτες της ΕΕ και δεν μπορούν να φανταστούν ότι κάποιος θα τους έδιωχνε, δεν το θεωρούν πιθανό.

Δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα ένας μεσήλικας κύριος από την Ελλάδα έπαθε κρίση πανικού μέσα στο καφέ και χρειάστηκε να τον ηρεμήσουμε. Φοβάται διότι δεν έχει μεγάλο εισόδημα και επειδή έχει έρθει πρόσφατα. Έχει χρειαστεί να μιλήσω και με άλλους πελάτες από χώρες της ΕΕ, ακόμα και από την Κύπρο, για να τους ηρεμήσω. Αν και γενικά οι Κύπριοι έχουν τόσο στενούς δεσμούς με αυτή τη χώρα που δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούν καθόλου. Έχουν και το πλεονέκτημα της ιδιότητας του πολίτη της Κοινοπολιτείας στο κάτω-κάτω».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μεγάλωσε στη Βρετανία έχοντας καταγωγή τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα και ότι ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη. «Επομένως πάντα είχα την αίσθηση ότι είμαι Ευρωπαίος πολίτης, όπως και οι περισσότεροι Κύπριοι της ηλικίας μου. Αισθάνομαι λοιπόν ότι είναι κάπως σαν να έχει διαβρωθεί η ταυτότητά μου μετά από το δημοψήφισμα».

Οι δικές του ανησυχίες έγκεινται κυρίως στην αβεβαιότητα γύρω από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. «Η οικονομική αναταραχή που έχει ήδη δημιουργηθεί, η αβεβαιότητα, μπορεί να επηρεάσει και την αγορά κατοικίας στην οποία δραστηριοποιούμαι. Η υποτίμηση της στερλίνας, τι θα γίνει με τα επιτόκια, όλα αυτά παίζουν ρόλο στην καθημερινότητα όλων μας. Και πολλοί Κύπριοι είτε μεσίτες, είτε ιδιοκτήτες ανησυχούν για το τι θα γίνει. Νομίζω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος υποδέχθηκε το αποτέλεσμα με πλήρη δυσπιστία, δεν το περιμέναμε».

Ο Ανδρέας, σερβιτόρος στο ίδιο καφέ, λέει στο ΚΥΠΕ ότι λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα κάποιος Άγγλος στη στάση του λεωφορείου τον ρώτησε πότε θα επιστρέψει στην πατρίδα του. «Ψηφίσαμε Brexit. Ώρα να φεύγετε», ήταν τα λόγια του, που συνάδουν με την αύξηση των περιστατικών ρατσιστικών επιθέσεων την τελευταία εβδομάδα, τα οποία η αστυνομία συνδέει με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αυτό που για τον Χρίστο Καραολή αναδεικνύεται ως βασικό συμπέρασμα και ανάγκη μετά από το Brexit στο δημοψήφισμα είναι ότι η παροικία πρέπει να σταθεί στο ύψος των νέων περιστάσεων. «Ως παροικία θα έχουμε πλέον πολύ πιο σημαντικό ρόλο να παίξουμε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου, θα πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο εντατικά για την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου και της κοινότητάς μας.

»Έχουμε μπροστά μας σημαντικές και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Ως Ομοσπονδία φροντίζουμε να έχουμε σχέδιο για κάθε περίπτωση, να είμαστε οργανωμένοι στο πώς θα προσεγγίσουμε τον νέο Πρωθυπουργό, τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, του νέου σκιώδους υπουργικού συμβουλίου, πώς θα δράσουμε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε σχέσεις με όλους όσοι θα βρεθούν σε θέσεις-κλειδιά».

Πάντως ο κ. Παπαευριπίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανατρεπτικών εξελίξεων. «Συμμερίζομαι την προαίσθηση αρκετών ότι τελικά το Brexit θα μπορούσε και να μην επέλθει. Θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από πολύ κόσμο, ορισμένοι αισθάνονται επίσης ότι τους ξεγέλασαν με ψέματα. Μην παραξενευτείτε αν σε βάθος χρόνου αλλάξει η απόφαση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ο Άγγλος δεν έχει να κερδίσει περισσότερα από όσα χάνει με την έξοδο από την ΕΕ. Η διαφορά σε ψήφους ήταν πολύ μικρή και το δημοψήφισμα πολύ διχαστικό».

Όσον αφορά την κυπριακή ψήφο σε αυτό το δημοψήφισμα, η ακριβής ποσοτικοποίησή της είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς η ψήφος των ομογενών είναι ενσωματωμένη στην αγγλική ψήφο. «Παρόλα αυτά», σημειώνει ο κ. Καραολής, «πρέπει να σημειώσουμε ότι τα αποτελέσματα από τις περιοχές με έντονο το κυπριακό στοιχείο υποδεικνύουν ότι οι Κύπριοι συμμετείχαν μαζικά σε αυτό το δημοψήφισμα και ότι στήριξαν την παραμονή στην ΕΕ. Το ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη σε αυτές τις τοπικές αρχές έφτασε το 75% με μια μεγάλη πλειοψηφία, από 60% έως 75% να τάσσεται κατά του Brexit».

Τέλος, ο κ. Παπαευριπίδης θέλησε να σχολιάσει ως στέλεχος της οργανωμένης παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν κατανοεί το σκεπτικό αυτών που καλούν σε αλλαγή του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. «Δεν υπάρχει χειρότερος χρόνος να δηλητηριάσουμε τη σχέση μας με τη Βρετανία. Ελπίζω μια τέτοια συζήτηση να μη λάβει διαστάσεις διότι θα είναι πολύ επιζήμια και για την παροικία, την ώρα που θα πρέπει να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με το Λονδίνο».

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: