Ανησυχεί η Κριστίν Λαγκάρντ για την άνοδο του «λαϊκισμού» και του εθνικισμού




Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα ότι την ανησυχεί η άνοδος του «λαϊκισμού» και των «δυνάμεων της εσωστρέφειας», αναφερόμενη στην ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

«Δεν χρειαζόταν η ψήφος υπέρ του Brexit για να αντιληφθούμε ότι η ασθενική ανάπτυξη, η αύξηση των ανισοτήτων και η έλλειψη θέσεων εργασίας συνδυάστηκαν με τις κοινωνικές και τις γεωπολιτικές ανησυχίες για να τροφοδοτήσουν την άνοδο του λαϊκισμού και των δυνάμεων της εσωστρέφειας», ανέφερε η Γαλλίδα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε νωρίτερα στην Ουάσινγκτον.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι σήμερα είναι ο κίνδυνος να δούμε τον κόσμο να γυρίζει την πλάτη στη διεθνή συνεργασία», πρόσθεσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην ομιλία της σε ένα κέντρο μελετών για την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, οι χώρες με τα χαμηλότερα έσοδα θα «επηρεαστούν ιδιαίτερα» από μια ενδεχόμενη επιστροφή του προστατευτισμού, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν την οικονομική τους κατάσταση να χειροτερεύει και τις προοπτικές για τους νεαρούς πληθυσμούς τους να επιδεινώνονται, πάνω απ’ όλα στην υποσαχάρια Αφρική.

«Εάν δεν μπορέσουμε να προσφέρουμε στην επόμενη γενιά (σ.σ. σε αυτή την περιοχή του κόσμου) μέσα διαβίωσης και μια ευκαιρία να επωφεληθούν από την παγκόσμια ευημερία, πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα νέο κύμα μετανάστευσης και πολιτικές εντάσεις με ένα εύρος δίχως προηγούμενο», προειδοποίησε η ίδια.

Η ροή των μεταναστών δεν θα σταματήσει ούτε εξαιτίας της θάλασσας αλλά ούτε και των «συνόρων στα οποία εγείρονται τείχη», πρόσθεσε, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς σε μια θέση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο έχει δεσμευτεί ότι θα οικοδομηθεί ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, το οποίο όπως έχει πει θα αναγκάσει να πληρώσουν οι μεξικανικές αρχές, προκειμένου να σταματήσει η έλευση παράτυπων μεταναστών στην αμερικανική επικράτεια.

Μπ. Γ., ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP  Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: