Αγγελιαφόρος στην Άγκυρα: Η Νούλαντ άκουσε τις ουσιαστικές διαφορές στο Κυπριακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε κατά συγκεκριμένο τρόπο τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού και ζήτησε από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ να παρέμβει η Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα για να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που δέχθηκε χθες την Αμερικανίδα αξιωματούχο στο Προεδρικό, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης (αρμοδιότητες) και  στο περιουσιακό, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων στο νησί. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ενώπιον του Προέδρου υπήρχαν όλα τα δεδομένα, κυρίως οι δυσκολίες που προκύπτουν στη διαδικασία, λόγω θέσεων που διατυπώνονται από τουρκικής πλευράς και δεν συνάδουν ποσώς με το επιδιωκόμενο πλαίσιο συμφωνίας στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως με την ολοκλήρωση της φάσης αυτής των συνομιλιών, στο τέλος του τρέχοντος μηνός, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση για το πώς προχωρεί η διαδικασία, καθώς στόχος είναι η συζήτηση όλων των πτυχών. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και πως είναι δεσμευμένες να πράξουν τούτο εφόσον ζητηθεί.  Παρόλο που η περιοδεία της στην περιοχή δεν περιλαμβάνει την Άγκυρα, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα μεταφερθούν στην τουρκική κυβέρνηση. Μετά την Κύπρο η Βικτώρια Νούλαντ θα μεταβεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Μόσχα, για να συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών, Τζο Κέρι.

Οι προθέσεις του Προέδρου για τη συνάντηση με τη Βικτώρια Νούλαντ διαφάνηκαν πάντως, από νωρίς χθες. Νωρίτερα, πριν τη συνάντηση με την κ. Νούλαντ και μετά την επιστροφή του από τις συνομιλίες που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να αναφέρει τι θα απασχολούσε τη χθεσινή του συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος είπε ότι «θα της εγείρω τα θέματα, τα προβλήματα, τα οποία ακόμη αντιμετωπίζονται με την έκκληση να αναλάβουν (οι ΗΠΑ) πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει μια θετική, από πλευράς Άγκυρας, ανταπόκριση προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα που υφίστανται ως αποτέλεσμα και θέσεων της Άγκυρας».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που κράτησε σχεδόν 90 λεπτά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. «Οι δύο ηγέτες εργάζονται πολύ σκληρά. Πρέπει να μεταβώ στην άλλη πλευρά του νησιού και να συνεχίσω να εργάζομαι». Ερωτηθείσα αν ο Πρόεδρος της ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην Τουρκική Κυβέρνηση, η κ. Νιούλαντ είπε ότι «ο μοναδικός μας ρόλος εδώ είναι να ακούσουμε τις δύο πλευρές». Αμέσως μετά και με καθυστέρηση, η κ. Νούλαντ με την πρέσβη των ΗΠΑ και τους συνεργάτες τους μετέβησαν στα κατεχόμενα για να συναντηθούν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ., αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις κα Victoria Nuland. Φωτογραφία ΧΡ. Αβρααμίδης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ., αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις κα Victoria Nuland. Φωτογραφία ΧΡ. Αβρααμίδης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: