Alpha Bank: Εξυπηρετούμενα όλα, πλην ενός, τα δάνεια της τράπεζας προς μέσα ενημέρωσης




Στα 311 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταλαμβάνοντας το 1,1% της συνολικής δανειοδότησής της σε επιχειρήσεις, ενώ εξυπηρετούνται όλα εκτός από μία περίπτωση, για την οποία έγινε καταγγελία της σύμβασης.

Αυτό υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Bank Δημήτρης Ματζούνης, καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, είπε ότι η Τράπεζα του δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην πολύωρη ακρόαση του ο κ. Ματζούνης, το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει η Alpha Bank προς τα ΜΜΕ είναι ύψους 311 εκ ευρώ και το 50%, περίπου δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, είναι καλυμμένα. Σημείωσε ότι όλα τα δάνεια σε ΜΜΕ, είναι το 1,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζάς του σε επιχειρήσεις, ενώ συνολικά οι δανειοδοτήσεις της φθάνουν στα 29 δισ. ευρώ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα, «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης».

«Μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν τα δάνεια των ΜΜΕ κανονικά, και κατά κεφάλαιο και κατά τόκους. Αυτό μόνο που υπάρχει είναι κάποιες καθυστερήσεις. Σε εταιρείες που δεν συνεργάζονται προχωράμε στην καταγγελία της σύμβασης και ήδη το έχουμε κάνει σε μία περίπτωση», είπε ο κ. Ματζούνης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «Τηλέτυπος», με την οποία η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση, όπως η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρία «Τηλέτυπος», στα 25 εκατ. ευρώ για τον «ΑΝΤ1», στα 6 εκατ. ευρώ για τον «ΣTΑΡ» και στα 5 εκατ. για τις «Καθημερινές Εκδόσεις».

Για την εταιρία «ΠΗΓΑΣΟΣ» ανέφερε ότι όταν δόθηκε το δάνειο, ο όμιλος δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως είπε, «λάβαμε σοβαρά υπόψη».

«Τώρα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο. Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη», σημείωσε.

Για τον «ΑΝΤ1», ανέφερε ότι «είναι πολύ- πολύ στέρεος όμιλος και μέχρι τώρα η συμπεριφορά του είναι πολύ θετική».
Ο κ. Ματζούνης υποστήριξε ότι όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ τηρούσαν τις ίδιες προϋποθέσεις με άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε άλλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, διέψευσε ότι ενώ υπήρχαν από την ΤτΕ αρνητικές εισηγήσεις, η Alpha Bank προχώρησε στην χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ. «Έχουμε ευθύνη να σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Η διαχείριση της τράπεζας είναι απολύτως συνετή, απόδειξη ότι πήρε τη λιγότερη κρατική βοήθεια, ενώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έκανε χρήση της αναχρηματοδότησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ματζούνης, τόνισε ακόμα ότι η τράπεζα του έχει πολιτική αναδιάρθρωσης των δανείων, και ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εργασιών της επιχείρησης ώστε να είναι σε θέση να την ελέγξει αν χρειαστεί. Μίλησε επίσης για τεράστια μείωση εσόδων που έχουν υποστεί τα ΜΜΕ από τις διαφημίσεις που, όπως είπε, «από εκεί κυρίως τροφοδοτούνταν».

«Δεν συνδέουμε το ζήτημα συμψηφισμού της διαφήμισης με τα δάνεια. Αν υπάρξει καταγγελία σύμβασης τότε σταματά και η διαφήμιση. Ένα μέσον ενημέρωσης μπορεί να έχει προβλήματα, δεν σημαίνει ότι έχει και άμεσα μείωση της κυκλοφορίας του, και αυτό το λαμβάνουμε υπόψη», προσέθεσε.

Σε ερώτηση, τι κάνει η τράπεζα για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, απάντησε ότι έρχεται σε επαφή με την επιχείρηση, πιέζει να μπει φρέσκο χρήμα για να διευκολυνθεί η λειτουργία της και εφόσον, όπως είπε, είναι συνεργάσιμος ο μέτοχος, καταστρώνεται σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που θα βοηθήσει στην επιβίωση της.

Συνολικά όπως είπε ο κ. Ματζούνης, τα επιχειρηματικά δάνεια είναι της τάξεως των 29 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά δάνεια -που μια εποχή όπως είπε, ήταν 30 δισ. -σήμερα έπεσαν στα 17 δισ., και τα καταναλωτικά από 10 δισ. ευρώ που ήταν έφθασαν στα 6,5 δισ. ευρώ.

«Κάθε χρόνο κάνουμε πολιτική επισφαλειών και προβλέψεων. Πάντοτε είναι συντηρητικές και πολύ υψηλότερες οι προβλέψεις μας από αυτά που εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε. Είμαστε οι πιο συντηρητικοί από όλες τις τράπεζες», υποστήριξε.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης και πριν ορκιστεί, η Επιτροπή ομόφωνα, αποφάσισε να εξαιρεθούν από την διαδικασία εξέτασης του κ. Ματζούνη τα θέματα που σχετίζονται με τα τρία δάνεια που έχει χορηγήσει η Τράπεζα του προς τον ΔΟΛ και για τα οποία του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και είναι σε εξέλιξη η ανάκριση.

Ο κ. Ματζούνης περιορίστηκε να αναφέρει από την πλευρά του ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης «Νέα» και «Βήμα», είναι πολύ παλιά και εξυπηρετούνται πλήρως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: