Βρετανοί πολιτικοί καλούν τους Κυπρίους της παροικίας να ψηφίσουν κατά του Brexit




Πολιτικοί από τα μεγάλα βρετανικά κόμματα κάλεσαν τα μέλη της κυπριακής παροικίας που έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να υπερψηφίσουν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Παρούσα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β. στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης ήταν και η Υπουργός Παιδείας Νίκυ Μόργκαν, που προέτρεψε τους Κύπριους ψηφοφόρους «να μη γυρίσουν την πλάτη στην ΕΕ».

Η Υπουργός κάλεσε τους παριστάμενους να προσέλθουν στην κάλπη και να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για εκείνους. Όπως είπε, για την ίδια η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είναι απλή επιλογή καθώς εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους της χώρας, τη συνεργασία με τους εταίρους σε θέματα ασφαλείας όπως η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η διακίνηση ανθρώπων.

«Η Βρετανία είναι έθνος εξωστρεφές. Διαδραματίζουμε το ρόλο μας στον κόσμο, συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», είπε η κα Μόργκαν. Ολοκλήρωσε σημειώνοντας ότι αυτή η κρίσιμη ψηφοφορία αφορά «το μέλλον της χώρας για δεκαετίες και είναι μια δήλωση για τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο και το ρόλο που θέλει να παίξει ως χώρα».

Ο πρώην Υπουργός Υγείας και βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νόρμαν Λαμπ είπε ότι αν και δεν παραβλέπει τα προβλήματα της ΕΕ παρόλα αυτά είναι αντίθετος σε ένα Brexit διότι αναγνωρίζει τη συνεισφορά των Ευρωπαίων μεταναστών στη βρετανική κοινωνία και οικονομία. Σημείωσε επίσης ότι πλειάδα ανεξάρτητων οικονομικών ειδικών στη Βρετανία και διεθνώς έχουν εκτιμήσει ότι η παραμονή στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς ότι αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον όλης της ηπείρου. «Διανύουμε πολύ επικίνδυνους καιρούς με πολλές απειλές. Δεν θα ήμασταν σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις προκλήσεις μόνοι μας», είπε ο Βρετανός βουλευτής.

Η βουλευτής βορείου Λονδίνου των Εργατικών Κάθριν Γουέστ κάλεσε τους Κύπριους της Βρετανίας και τους υπόλοιπους ψηφοφόρους «να υπερασπιστούν τις αξίες μας: την ανεκτικότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, ένα καλύτερο μέλλον και την ειρήνη». Ο επίσης βουλευτής των Εργατικών σερ Άλαν Μηλ επέκρινε την εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ για τα «απολύτως δυσάρεστα και αισχρά» επιχειρήματα τα οποία μετέρχεται αναφορικά με την ενδοκοινοτική μετανάστευση, τα περισσότερα από τα οποία είναι «ρατσιστικά». Πρόσθεσε ότι ένα Brexit θα προκαλούσε «τεράστια ύφεση ανάλογη της οποίας δεν θα έχουμε δει από τη δεκαετία του 1920». Κάλεσε τέλος την κυπριακή κοινότητα να προσέλθει στην κάλπη και να «βοηθήσει» τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ.

Οι βουλευτές των Συντηρητικών σερ Ρότζερ Γκέιλ και Μάικ Φρηρ δεν μπόρεσαν να παραστούν αλλά έστειλαν μηνύματα υπέρ της παραμονής στη ΕΕ. Ο σερ Ρότζερ σημείωσε ότι αν και ευρωσκεπτικιστής στηρίζει την παραμονή διότι πιστεύει ότι εξυπηρετεί την ασφάλεια και την οικονομία της Βρετανίας. Πρόσθεσε ότι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον και της Κύπρου «δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία και το κυβερνητικό καθεστώς εκεί, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ανησυχίες για το μέλλον της μετανάστευσης στη Μεσόγειο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είπε ότι η θέση της Βρετανίας είναι στην καρδιά της ΕΕ: «Είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας, της Ευρώπης και της Κύπρου. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ τα τελευταία 43 χρόνια έχει ενισχύσει την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει τονώσει την ευημερία της χώρας με θέσεις εργασίας, εμπόριο και επενδύσεις, καθώς και θεσπισμένες προστασίες για τους εργαζόμενους και τις γυναίκες».

Ο κ. Καραολής πρόσθεσε ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα έπληττε την Κύπρο και παρότρυνε τους Κύπριους της Βρετανίας να αξιοποιήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για να απορρίψουν το Brexit. «Η Κύπρος είναι ένας από τους 50 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας και η Βρετανία ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το εμπόριο και ο τουρισμός που θα επηρεάζονταν. 10.000 Κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν στη Βρετανία κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς μένουν έπειτα στη χώρα. Η Βρετανία είναι επίσης συνεπής ισχυρός σύμμαχος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις επιτροπές του. Άρα ποιο μήνυμα θα στέλναμε πίσω στην Κύπρο αν ως κοινότητα ψηφίζαμε να φύγουμε από την ΕΕ;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: