Βερολίνο: “Δεν ήταν βίαιο το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ανάλογο της κατάστασης της χώρας”




Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ και τόνισε ότι δεν ήταν -ούτε είναι- εφικτή άλλη λύση. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα και προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Γερμανός εκπρόσωπος στον ESM θα δώσει τη δική του έγκριση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης.

«Δεν ξέρω ποιος λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ – και δεν ήταν. Ήταν ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας. Και μια άλλη λύση δεν ήταν τότε και ούτε είναι σήμερα δυστυχώς δυνατή», δήλωσε ο κ. Γέγκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Και μια που το αναφέρετε, με κάθε μετριοπάθεια μπορούμε να επισημάνουμε ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσαν στο μεταξύ τα δικά τους προγράμματα επιτυχώς. Η Ελλάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή με ζήλο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα και ελπίζουμε -και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό- ότι θα το εφαρμόσει».

Αναφερόμενος στην αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης, δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τώρα την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος (…) Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής σήμερα το πρωί έλαβε γνώση εγκρίνοντας ότι έτσι είναι η κατάσταση και για αυτό μπορεί ο Γερμανός διοικητής στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί η απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, να δώσει, με βάση αυτή τη διαδικασία, τη δική του έγκριση».

Φ. Καραβίτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: