Τζαζ μουσική στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών




Στην τρίτη διοργάνωσή του, το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ / New Generation παίρνει πλέον το χαρακτήρα ενός μεγάλου φεστιβάλ για την ελληνική τζαζ σκηνή στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 9,10 και 11 Ιουνίου  Πρωταγωνιστής σε αυτό είναι η νεότερη γενιά των ταλαντούχων και διαρκώς ανερχόμενων μουσικών της.

Οι νέοι μουσικοί της ελληνικής τζαζ σκηνής συγκροτούν ένα ενδιαφέρον και πολυποίκιλο σώμα, μέσα από το οποίο μόνο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε. Στην ταράτσα της Στέγης, για τρία συνεχόμενα βράδια του Ιουνίου, θα αποδειχθεί ότι η ελληνική σκηνή του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού έχει δυναμικό παρόν, όπως και μέλλον, μέσα από τα σχήματα της νεότερης γενιάς που συμμετέχουν στο line-up του φεστιβάλ. Πρόκειται για τους Next Step Quintet, το Stelios Chatzikaleas Quintet και το Stephanos Chytiris Flux Project, με τη συνδρομή ξένων σολίστ που θα συμπράξουν μαζί τους στη διοργάνωση.

«Εκείνο που έχει σημασία στη ζωή είναι να κρίνει κανείς τα πάντα a priori. Φαίνεται, πραγματικά, ότι οι μάζες έχουν άδικο και τα άτομα έχουν πάντα δίκιο. Ας μη βιαστούμε, ωστόσο, να εξάγουμε κανόνες συμπεριφοράς από αυτό το αξίωμα: Δεν είναι ανάγκη να διατυπώνουμε τους κανόνες για να τους ακολουθούμε.»
O αφρός των ημερών του Μπορίς Βιάν, όπου το πραγματικό συγκρούεται με το σουρεαλιστικό και ο έρωτας με το θάνατο, στάθηκε η αφορμή για τη σύνθεση των επτά νέων μουσικών θεμάτων που θα παρουσιάσει το κουιντέτο του τρομπετίστα Στέλιου Χατζηκαλέα. Βασικός στόχος της μουσικής παραγωγής του είναι ένας: να επανεξεταστούν οι κανόνες της αρμονικής και μελωδικής ανάπτυξης, χωρίς να είναι απαραίτητο να ακολουθούνται.

Οι Next Step Quintet δικαίως έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ανερχόμενα γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής. Όλα τα μέλη του γκρουπ είναι απόφοιτοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ, διεθνή εμπειρία και πολύ καλές κριτικές από την κυκλοφορία του πρώτου τους, ομώνυμου δίσκου, το 2012.

Ο Στέφανος Χυτήρης (ντραμς), ο Daniel Carter (πνευστά), ο Bram De Looze (πιάνο) και ο Luca Rosenfeld (μπάσο) αποτελούν τον πυρήνα του Flux Project. Εξερευνώντας τις δομές και την πνευματικότητα της free jazz μουσικής, ξανασμίγουν στην Αθήνα επί σκηνής έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας στη Νέα Υόρκη. Με οδηγό τον πρώτο τους δίσκο, PYRIN, ηχογραφημένο στο Μπρούκλυν με παραγωγό τον Michael Carvin, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα ηχητικό ταξίδι βασισμένο στις φιλοσοφικές ιδέες του Ηράκλειτου, οι οποίες καθοδήγησαν και τις ηχογραφήσεις τους.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: