Τσακαλώτος: “Θα έχουμε αποτύχει αν σε ένα χρόνο δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης”




«Νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει αν σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η τελευταία χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και έκανε λόγο για έναν «οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση», ο οποίος περιελάβανε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια δέσμευση για το χρέος, αναφέρει η Ημερησία.

«Περιελάμβανε ακόμη την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και βεβαίως μια δέσμευση για το χρέος. Νομίζω ότι στις 24 Μαΐου είχαμε μια απόφαση που οδηγεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης, αλλά και μια καλή συμφωνία για το χρέος» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα μέτρα λιτότητας, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 69% των Ελλήνων αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους φέτος, ενώ ένα 89% πιστεύει πως τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να υπολογίζει ότι καθώς το πρόγραμμα ήταν πολύ εμπροσθοβαρές, τώρα τελειώνουμε με τα φορολογικά μέτρα και πλέον ξεδιπλώνουμε ένα πιο αναπτυξιακό πρόγραμμα στο οποίο θα βοηθήσει και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, όπως και η επιστροφή των επενδυτών».

«Χρειάζεται πολλή προσπάθεια», τόνισε, υποστηρίζοντας, όμως, ότι η χώρα αφήνει πλέον πίσω της τη δυσκολότερη περίοδο.

«Οι πολίτες μας ψήφισαν γιατί ξέρουν ότι θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος κάναμε πράξη αυτό το σκεπτικό».

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ελλάδα, το καλύτερο είναι η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι «αν το Brexit γίνει πραγματικότητα, θα υπάρξουν και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: