Οι Βρυξέλλες υπέκυψαν στον εκβιασμό Ερντογάν: Παραίτησαν τον επιτετραμμένο τους στην Άγκυρα




Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, Χανζγιόργκ Χαμπέρ, λόγω αντιδράσεων στην Τουρκία έπειτα από το σάλο που ξέσπασε για το θέμα της άρσης της βίζας της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.

Το θέμα προέκυψε όταν πριν ένα μήνα ο Χαμπέρ, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ασκώντας κριτική στην τουρκική στάση και ιδιαίτερα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του για το θέμα της βίζας, είχε πει : “Εμείς έχουμε μια παροιμία. Ξεκίνα κάτι σαν Τούρκος και ολοκλήρωσέ το σαν Γερμανός. Εδώ όμως συνέβη το αντίθετο. Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τη βίζα με το γερμανικό τρόπο και ολοκληρώθηκαν με τον τουρκικό”.

Οι δηλώσεις του είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του τότε Τούρκου Υπουργού ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ. Ο Χαμπέρ προσκλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ και στη συνέχεια ασκήθηκαν πιέσεις στις Βρυξέλλες για την παραίτησή του. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μοργκερίνι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Χαμπέρ και την ένταση που δημιούργησαν στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, και τελικά ζήτησε την παραίτησή του.

Αναμένεται ότι εντός ενός μηνός θα αποχωρήσει από την Τουρκία. Ο Βολκάν Μποζκίρ είχε δηλώσει τότε ότι κανένας διπλωμάτης δεν έχει το δικαίωμα να προσφωνεί τον Πρόεδρο της χώρας στην οποία βρίσκεται με αυτό τον τρόπο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία, ο Χάνσγιεργκ Χάμπερ, παραβίασε τους βασικούς κανόνες της διπλωματίας, επιδεικνύοντας ασέβεια απέναντι στις τουρκικές αξίες και τον πρόεδρο της χώρας.

“Υπάρχουν δύο κανόνες που οφείλει να γνωρίζει κάθε διπλωμάτης. Ο πρώτος είναι ο σεβασμός απέναντι στις αξίες της χώρας, ο δεύτερος είναι ο σεβασμός για τον πρόεδρο αυτής της χώρας. Ο πρεσβευτής (της ΕΕ) παραβίασε αυτούς τους βασικούς κανόνες”, είπε ο Τσελίκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση. Αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ο Χάμπερ υπέβαλε την παραίτησή του, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους που οδήγησαν τον διπλωμάτη στην απόφαση αυτή.

Ο Χάμπερ είχε επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η Τουρκία τη συμφωνία ορόσημο που υπέγραψε με την ΕΕ για τη μετανάστευση, ενώ τον περασμένο μήνα είχε κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει διευκρινίσεις για τα σχόλιά του αυτά.

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την παραίτηση του μόνιμου αντιπρόσωπου της ΕΕ στην Τουρκία

“Πράγματι μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Πρέσβης Haber, που είναι στην πραγματικότητα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα παραιτήθηκε και θα αποχωρήσει από τη θέση του ως τον Αυγούστου. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από την ΕΕ για να διορίσει σύντομα νέο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Τουρκία”. Mε αυτή τη φράση η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσίγιανιτς επιβεβαίωσε την παραίτηση του μόνιμου αντιπρόσωπου της ΕΕ στην Τουρκία, μετά από εβδομάδες διαμάχης με την τουρκική κυβέρνηση γύρω από μια αμφιλεγόμενη δήλωσή του.

Ωστόσο η Μάγια Κοτσίγιαννιτς απέφυγε να απαντήσει σε διευκρινιστική ερώτηση του ΚΥΠΕ για τους λόγους που ελήφθη αυτή η απόφαση: “Σας είπα ό,τι μπορούσα να σας πω.” Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: “Δεν πρόκειται να προβώ εικασίες. Επιβεβαίωσα ότι έχει παραιτηθεί και ότι αποχωρεί από το αξίωμα. Ο διάδοχος του θα διοριστεί σύντομα. Εμείς, ως ΕΕ θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία. Η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο, είναι μια υποψήφια χώρα. Έχουν ξανά-ενεργοποιηθεί οι σχέσεις μας, οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα και το έργο συνεχίζεται.”

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: