Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει ρόλο στις εγγυήσεις είπε ο Κασουλίδης σε Κέρι και Νούλαντ




Το θέμα της ασφάλειας κυριάρχησε στις συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον ομόλογό του Τζον Κέρι και την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.

“Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι για πρακτικούς και πραγματικούς λόγους δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να έχει ρόλο στις εγγυήσεις», είπε ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές κατά την έξοδό του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις δηλώσεις του ο Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, τον οποίο βρήκε πάρα πολύ καλά ενημερωμένο στο Κυπριακό, ο οποίος πολλές φορές μίλησε χωρίς να έχει μπροστά του σημειώσεις.
«Το ενδιαφέρον είναι ειλικρινές και θέλουν να βοηθήσουν. Σέβονται ότι η διαδικασία είναι ιδιοκτησία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όπως και ότι είναι κάτω υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Όπου όμως μπορούν να βοηθήσουν κάτω από αυτά τα πλαίσια, είναι διατεθειμένοι να το κάνουν», σημείωσε.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας τους αφιερώθηκε στο θέμα της ασφάλειας.

«Όχι γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες στο τραπέζι, ούτε γιατί ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Αλλά φαίνεται ότι η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας θα γίνει από τους ηγέτες. Και μόνον όταν οι ηγέτες αποκρυσταλλώσουν άποψη θα κληθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι αυτό όχι απλά το αποδέχεται ο κ. Κέρι, «αλλά θέλει και να βοηθήσει ώστε κάτι που θα καταλήξουν οι ηγέτες να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».

Αναφορικά για τη συνάντησή του με την Βικτώρια Νούλαντ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως συζήτησαν με περισσότερες λεπτομέρειες τα ίδια θέματα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο του ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι Αμερικανοί «αντιλαμβάνονται πλήρως ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει για την Κύπρο, για πρακτικούς και πραγματικούς λόγους.

“Νομίζω η άποψη περί ΝΑΤΟ τέθηκε όταν ζητήθηκε μία διοίκηση των οποιωνδήποτε στρατευμάτων διαμείνουν προσωρινά στην Κύπρο από τρίτον. Εκεί λέχθηκε ότι τα τουρκικά στρατεύματα δέχονται μόνο τον εαυτό τους ή του ΝΑΤΟ», είπε.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: