Το Brexit δεν θα δώσει λύσεις: Ύφεση, ανεργία, μείωση επενδύσεων, χειρότερα δημοσιονομικά




Γράφει η Μαριάνα Ματσουκάτο

Ημουν μία από τους 150 οικονομολόγους, μεταξύ των οποίων και 12 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της αποχώρησης από την ΕΕ: ύφεση, ανεργία, υψηλότερο κόστος διαβίωσης, μικρότερες επενδύσεις, λιγότερη καινοτομία και χειρότερα δημοσιονομικά.

Στείλαμε την επιστολή όχι επειδή θέλαμε να σπείρουμε φόβο, αλλά επειδή καταλαβαίνουμε τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας και τα αληθινά τους αίτια. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι χαμηλές επενδύσεις, μικρή παραγωγικότητα και μεγάλες ανισότητες, που δεν θα λυθούν με το Brexit. Μετά τα κατακλυσμιαία γεγονότα του πρωινού της Παρασκευής, υπήρξαν πολλές πολιτικές μανούβρες και ευσεβείς πόθοι. Αλλά μέσα στο χάος, δεν υπήρξε σοβαρή σκέψη για το πώς θα αντιμετωπίσει η χώρα αυτές τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Η ίδια η φύση της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα έδειξε πόσοι ψηφοφόροι ένιωθαν τις συνέπειες ενός οικονομικού συστήματος που δεν λειτουργεί για εκείνους. Αν όμως οι υποστηρικτές της αποχώρησης είχαν δίκιο για το πόσοι ήταν εκείνοι που είναι προβληματισμένοι με τη ζωή και την εργασία στη Βρετανία, είχαν άδικο ως προς τις αιτίες και τις λύσεις. Το να κατηγορήσουν την ΕΕ ήταν λάθος. Στην πραγματικότητα η ευθύνη βρίσκεται περισσότερο στην ίδια τη χώρα.

Η λιτότητα που επηρέασε τα επίπεδα διαβίωσης πολλών εργαζομένων δεν επεβλήθη από την ΕΕ αλλά ήταν επιλογή της παρούσας κυβέρνησης. Οταν τα δημόσια οικονομικά είναι «σφιχτά», η οικονομική συμβολή των μεταναστών θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά το κλίμα περικοπών επέτρεψε να κατηγορηθούν δυσανάλογα οι μετανάστες και η συμβολή της Βρετανίας στην ΕΕ, η οποία είναι μόλις το 1,2% των δημοσίων δαπανών και πολύ μικρότερη από τα οφέλη της συμμετοχής μας στην ΕΕ.

Οι πολιτικοί της Βρετανίας απέτυχαν να παράσχουν ένα όραμα για το μέλλον του έθνους ή μια αίσθηση προσανατολισμού, για το πώς θα έρθει η ευημερία και πώς θα επωφεληθούν όλοι. Χωρίς ξεκάθαρη πολιτική ηγεσία δεν θα υπάρξουν επενδύσεις. Χωρίς επενδύσεις, η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή και υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια.

Τα προβλήματα αυτά θα είναι δυσκολότερο να λυθούν εκτός ΕΕ. Η Βρετανία οφείλει να βρει ένα θετικό όραμα για το μέλλον, με καινοτομίες, στρατηγική επενδύσεων, πράσινη ανάπτυξη και μείωση των ανισοτήτων. Και να συνεργαστεί στενά με την Ευρώπη, με κάθε τρόπο. Προϋπόθεση είναι να μη βλάψουμε πολύ και την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι πλέον σαφές: χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους εταίρους μας και εκείνοι χρειάζονται εμάς.

Αρθρο στην εφημερίδα «The Guardian»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: