Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα καθορίσουν οι νέοι: Είναι η εκρηκτική δύναμη




Οι έρευνες για το Brexit δημιουργούν υπόνοιες ότι οι νέοι στην Ευρώπη είναι η κοινωνική δύναμη που ακούγεται λιγότερο αλλά δυνητικά είναι και η πιο εκρηκτική.

Υπάρχει κάτι που μάς διαφεύγει από τη μαινόμενη διαμάχη που εκτυλίσσεται για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη. (…) αν εξετάσει κανείς τις τελευταίες 18 δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλες ανισορροπίες και κατ`ουσίαν οι απαντήσεις μεταβάλλονται ανάλογα με το μέσο επικοινωνίας (σταθερό τηλέφωνο, κινητό, η/υ) (…) το αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο και, συνοπτικά, πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν επιλογές αντίθετες από αυτές που διαμορφώνουν τη βάση του κοινωνικού τους προφίλ.

Οι νέοι (χρήστες κυρίως κινητών τηλεφώνων) των μεγάλων πόλεων ενδεχομένως δεν είναι τόσο ανοιχτοί στην παγκοσμιοποίηση και στις υπερεθνικές οντότητες σύμφωνα με κάποιο αξίωμα (…) Κάτι ανάλογο συνέβη και στο δημοψήφισμα της Ελλάδας προ ενός έτους όπου έγιναν νομικά αποδεκτές μόνο οι δημοσκοπήσεις που είχαν γίνει μέσω σταθερού τηλεφώνου γεγονός που απέκλειε πολλούς νέους των πόλεων, διότι αυτοί χρησιμοποιούν μόνο το κινητό: όμως, όταν αυτή η ομάδα μπήκε στο παιχνίδι, την ημέρα της ψηφοφορίας, προέκυψε μια έκπληξη: οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πολύ κοντινά ποσοστά και αντιθέτως το μέτωπο του ‘Όχι’ στις θυσίες που ζητούσε η Ευρώπη αποδείχθηκε με τεράστια διαφορά ισχυρότερο από το προβλεπόμενο.

Οι νέοι στην Ευρώπη και στη Δύση -συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας- αποτελούν σήμερα την κοινωνική δύναμη που ακούγεται, κατανοείται και λαμβάνεται υπόψη λιγότερο.

Πηγή: Corriere della Sera, «Quello che i sondaggi (non) dicono» – «Αυτό που (δεν) λένε οι δημοσκοπήσεις», Federico Fubini).

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: