Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδης-Τσίπρα ενόψει επίσκεψης γ.γ. του ΟΗΕ στην Αθήνα




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να έχει σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι δυο άντρες θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον κ. Μπαν το Σάββατο, 18 Ιουνίου, στις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει, όπως μεταδόθηκε από την Αθήνα, και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μπαν έχει εκφράσει την έντονη επιθυμία του να εμπλακεί και πάλι προσωπικά με τους δύο ηγέτες, όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο διεθνής οργανισμός κι ο ίδιος προσωπικά έχουν δεσμευθεί να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ηγετών όταν τους καλούν, αλλά, το μέλλον της Κύπρου πρέπει να καθορίζεται από τους ίδιους τους Κυπρίους.

O κ. Μπαν δήλωσε ενθαρρυμένος από την καλή πρόοδο και την ατμόσφαιρα καλής θέλησης στις συνομιλίες, σημειώνοντας πως «ο τρέχων γύρος των συνομιλιών προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία που είχε η Κύπρος για μια διαρκή ειρήνη».

Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, έχει προγραμματιστεί για αύριο Παρασκευή.

Με κοινό ανακοινωθέν τους, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετά τη συνάντησή τους στις 8 Ιουνίου, οι δυο ηγέτες γνωστοποίησαν την απόφασή τους να έχουν συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού, εκτός και εάν υπάρχει κώλυμα.

Μαρία Κονιώτου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: