Πανό για Τσάμηδες… Θρασύτατη ενέργεια, προβοκάτσια και πρόκληση απαντά η Αθήνα




Πληρωμένη απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του Εκπροσώπου, Ευστράτιου Ευθυμίου, για την ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας. Η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί στην ΟΥΕΦΑ, που είναι υπεύθυνη για τους αγώνες του EURO 2016.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε τα εξής:

“H ανάρτηση πανό με προβοκατόρικο και προκλητικό περιεχόμενο στον αγώνα Αλβανίας-Ελβετίας συνιστά θρασύτατη ενέργεια. Η πρόκληση αυτή καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή ανάρτησης συνθημάτων με προκλητικό περιεχόμενο και η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων. Η Ελληνική Κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές από τους οποίους αναμένουμε εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό. Παράσταση γίνεται, επίσης, και προς την Αλβανική κυβέρνηση, από την οποία αναμένουμε να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ενέργεια. Είναι ολοφάνερο ότι αυτές οι προβοκατόρικες ενέργειες γίνονται από περιθωριακούς κύκλους που είναι δυσαρεστημένοι από την προσέγγιση Ελλάδας-Αλβανίας και από την επίσημη παραδοχή από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα Τσαμουριάς”.

Albanian soccer fans light flares during the UEFA EURO 2016 group A preliminary round match between Albania and Switzerland at Stade Bollaert-Delelis in Lens Agglomeration, France, 11 June 2016. EPA, ROLEX DELA PENA EDITORIAL USE ONLY
Albanian soccer fans light flares during the UEFA EURO 2016 group A preliminary round match between Albania and Switzerland at Stade Bollaert-Delelis in Lens Agglomeration, France, 11 June 2016. EPA, ROLEX DELA PENA EDITORIAL USE ONLY

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Πρόκληση εις βάρος της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα της χώρας τους με την Ελβετία, στον πόλη Λανς της Γαλλίας που γίνεται στο γήπεδο Σταντ Μπολάρ, στα πλαίσια του EURO 2016.

Σύμφωνα με τα όσα απαθανάτισαν οι κάμερες μία ομάδα φιλάθλων που καθόταν στις εξέδρες όπου βρίσκονται οι Αλβανοί φίλαθλοι ανήρτησε πανό στα αγγλικά με τη φράση: “Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. Εκατό χιλιάδες Αλβανοί θύματα”.

Η ανάρτηση του πανό έγινε λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα των εθνικών ομάδων Αλβανία-Ελβετία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της UEFA απαγορεύεται ρητά να αναρτούνται πανό με πολιτικό περιεχόμενο και οι υπεύθυνοι ασφαλείας του γηπέδου όφειλαν να το έχουν βρει – καθώς ήταν γραμμένο στα αγγλικά – κατά τον έλεγχο στην είσοδο των φιλάθλων και να το έχουν κατασχέσει. Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα θα εξεταστεί από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA.

Supporters of Albania unfurl an Albanian flag as the teams line up for the national anthems before the UEFA EURO 2016 group A preliminary round match between Albania and Switzerland at Stade Bollaert-Delelis in Lens Agglomeration, France, 11 June 2016. EPA, LAURENT DUBRULE EDITORIAL USE ONLY
Supporters of Albania unfurl an Albanian flag as the teams line up for the national anthems before the UEFA EURO 2016 group A preliminary round match between Albania and Switzerland at Stade Bollaert-Delelis in Lens Agglomeration, France, 11 June 2016. EPA, LAURENT DUBRULE EDITORIAL USE ONLY

Νέα επεισόδια μεταξύ οπαδών στη Μασσαλία

Nέα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στο Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλές εκατοντάδες οπαδοί πριν από τον αποψινό αγώνα Αγγλίας- Ρωσίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η αστυνομία επενέβη όταν ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ Άγγλων, Ρώσων και Γάλλων οπαδών στον τομέα του Παλιού Λιμανιού. Ήταν εντυπωσιακή (η ένταση)…» σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

Η αστυνομία- περίπου 250 αστυνομικοί και άνδρες της στρατοχωροφυλακής- έκανε χρήση δακρυγόνων και οι οπαδοί, πολλοί εκ των οποίων σε κατάσταση μέθης, διέφυγαν τρέχοντας προς τους γύρω δρόμους, επισήμαναν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μεταξύ ορισμένων οπαδών, με τους αντιπάλους να σκίζουν ο ένας τα ρούχα του άλλου και να σπάνε μπουκάλια μπίρας, μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άγριες συμπλοκές επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους με πρωταγωνιστές Ρώσους και Άγγλους οπαδούς, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Γαλλίας.

Φορώντας σορτς, χωρίς μπλούζα, σε αρκετές περιπτώσεις με τα πρόσωπα καλυμμένα, οι οπαδοί εκτόξευαν προς πάσα κατεύθυνση αντικείμενα κάθε είδους και ορισμένοι ήταν οπλισμένοι με γκλομπ, καρέκλες ή και σιδηρόβεργες.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται ένας Βρετανός οπαδός να έχει πέσει στο έδαφος τραυματισμένος, ενώ δεκάδες αστυνομικοί αποκλείουν την πρόσβαση σε πολλούς δρόμους στο Παλιό Λιμάνι.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν με δυσκολία να βάλουν ένα τέλος στα επεισόδια κάνοντας χρήση δακρυγόνων, απωθώντας τους Άγγλους οπαδούς στις αποβάθρες του Παλιού Λιμανιού, ενώ οι Ρώσοι οπαδοί κυκλοφορούσαν στους δρόμους που έμοιαζαν με πεδίο μάχης.

Η πλειονότητα των εμπλεκομένων στις ταραχές κρατούσε από ένα μπουκάλι στο χέρι, κάποιοι ολόκληρα πακέτα με αλκοολούχα ποτά.

Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας. Σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ οπαδών διαφόρων εθνικοτήτων με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για να τους απωθήσουν, ορισμένοι ωστόσο οπαδοί καταφέρθηκαν εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας Λοράν Νουνέζ.

«Έχουμε αναπτυχθεί στην περιοχή και εμποδίζουμε τις συμπλοκές. Επεμβαίνουμε συστηματικά όταν ξεσπούν συμπλοκές προκειμένου να απωθήσουμε τους εμπλεκόμενους» διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας οι συγκρούσεις συνεχίζονταν μεταξύ της αστυνομίας και των οπαδών.

Προς το παρόν δεν έχει καταστεί γνωστό από επίσημες πηγές εάν υπάρχουν τραυματίες ή συλλήψεις.

Βίαιες ταραχές με πρωταγωνιστές οπαδούς συγκλονίζουν από την Πέμπτη και την Παρασκευή τη Μασσαλία.

Σήμερα, οι οπαδοί, οι περισσότεροι Βρετανοί, έσπευσαν στους υπαίθριους χώρους των καταστημάτων από νωρίς στο Παλιό Λιμάνι.

Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες μπίρας, η ένταση δεν άργησε να ξεσπάσει κι άρχισαν να εκσφενδονίζουν τα πρώτα μπουκάλια.

«Δεν είμαι πολύ σίγουρος εάν ήταν καλή ιδέα να προγραμματίσουν τον αγώνα τόσο αργά στις 21.00 ώρα Γαλλίας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο 23χρονος Ντάνι, ένας Άγγλος φίλαθλος.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters Μασαλία, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: