“Τελικά με την Ελλάδα νικήσαμε”, λέει ο Γιούνκερ: Ελάφρυνση χρέους, χωρίς κούρεμα, ζητά ο ΠτΔ




Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλο συναντάται αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στις δηλώσεις του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «καθοριστική συμβολή», όπως είπε, του προέδρου της Κομισιόν για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει η Ημερησία.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι δύο πράγματα που πηγαίνουν μαζί» και γι’ αυτό κατέβαλε προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
«Τελικά νικήσαμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διανύει πλέον την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Ο κ. Γιούνκερ εξήρε το κουράγιο του Ελληνικού λαού «και κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους Έλληνες και Ευρωπαίους».

«Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα δεν είναι ένα μήνυμα που οφείλει να καταβάλει στις Βρυξέλλες, είναι μια επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν χρειαζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «το βασικό θέμα (σ.σ. της επίσκεψής του) θα είναι το μεταναστευτικό. Και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να τονιστεί ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι αμφίδρομη»

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «ποτέ δεν συμμερίστηκα την παράλογη λογική η Ελλάδα να αποβληθεί από την Ευρώπη και γι’ αυτό χρησιμοποίησα όλα τα μέσα για να αποφευχθεί το Grexit.
Και τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε. Διότι θα ήταν παράδοξο να εξαλειφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ. Εμείς τελικά νικήσαμε και η Ελλάδα στο εξής διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ευημερίας και μένα αυτή η Ελλάδα μου αρέσει, αυτή που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία».

Εξέφρασε, δε, την ευχαριστία του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο «γιατί με στηρίξατε στην προσπάθεια αυτή. Ήταν πολύ σημαντικό να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν μαζί μου».

Προσφυγικό

Με αφορμή το θέμα της προσφυγικής κρίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην κρίση. Άλλωστε η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα το μεταναστευτικό».

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων»
Και συμπλήρωσε «καρφώνοντας» τη στάση του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην Ελλάδα: Είναι ένα καθήκον εξαιρετικά βαρύ και επαχθές και δεν μπορώ να διδάξω κανένα μάθημα. Άλλωστε στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα και δεν χρειάζεται να γίνουν και άλλα. Θα δω με την κυβέρνηση πώς οι προσπάθειες της Ελλάδας θα γίνουν πιο εποικοδομητικές.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα ήθελα να πράξει πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εκτελούνται και εφαρμόζονται σήμερα» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και παραδέχθηκε «ότι δεν είναι απόλυτα αντικειμενικός όσον αφορά την Ελλάδα» αν και ζήτησε οι φράσεις του να μην αντιμετωπίζονται μεμονωμένα αλλά εντασσόμενες σε ένα πλαίσιο.

«Αύριο τα μέσα του Βορρά θα γράφουν ότι ο Γιούνκερ κάνει ό,τι του ζητούν οι Έλληνες και πρόσφατα αυτό συνέβη με την περίπτωση της Γαλλίας όπου κάνουμε ό,τι κάνουμε επειδή πρόκειται για τη Γαλλία και είδα τους απέναντι να εξανίστανται επειδή ερμήνευσαν τη φράση μου εκτός πλαισίου. Αυτο το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι αγαπώ την Ελλάδα και τους Έλληνες και μου αρέσει να ισχυρίζομαι ότι εγώ είμαι αυτός που γνωρίζω καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες» κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παυλόπουλος

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να διαβεβαιώσει τον Ευρωπαίο πολιτικό ότι «η Ελλάδα όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση έχει πράξει και θα πράξει ό,τι της αναλογεί για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης» ζητώντας, παράλληλα, τη «συμβολή των Θεσμών για την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα αλλά και να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο Γιουνκέρ για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να αρχίσει ουσιαστικά η συζήτηση για το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, «όχι με την μορφή κουρέματος αλλά με βάση τους κανόνες του ESM».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προσθέτοντας με νόημα ότι «ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Η Ελλάδα το έχει κάνει. Ορισμένοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι Ευρωπαίοι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα όπως το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε τέλος την ευχή του η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εμείς οι Έλληνες με μεγάλες θυσίες και με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού επιλέξαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αντιληφθεί ότι το να ανήκεις στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι τιμή αλλά προβλέπει και υποχρεώσεις» συμπλήρωσε για το θέμα και κατέληξε απευθυνόμενος προς τον κ. Γιούνκερ: Σας ευχαριστώ για τη συμπαράσταση που ξέρω ότι θα συνεχιστεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: