Τα δύσκολα στους διαπραγματευτές: Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν στα γενικά




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συμφωνούν Αναστασιάδης και Ακιντζί στις  βασικές αρχές που θα διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των συνιστώντων κρατιδίων και τις σχέσεις αυτών με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε αυτό κατέληξαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, που κράτησε τρεισήμισι ώρες. Οι βασικές αρχές αφορούν τη συνεργασία των τριών δομών και τον αλληλοσεβασμό που θα πρέπει να υπάρχει. Περαιτέρω, αποδέχονται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτελεί το υπέρτατο όργανο.

Βασικός άξονας των αρχών αποτελεί το κοινό ανακοινωθέν της 11ης  Φεβρουαρίου 2014, το οποίο σε κάποια σημεία του είναι ομιχλώδες και μπορεί να τύχει περισσότερων αναγνώσεων. Οι βασικές αυτές αρχές, που συνιστούν εν πολλοίς ευχολόγια, είχαν συμφωνηθεί από τους δυο διαπραγματευτές , Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, επιβεβαιώθηκαν χθες από τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα, χθες, άρχισαν οι συζητήσεις για τις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και τη σύναψη διεθνών συνθηκών. Τα ζητήματα αυτά, στα οποία προκύπτει ότι υπάρχουν διαφορές, παραπέμφθηκαν στους δυο διαπραγματευτές, οι οποίοι και θα αναλάβουν να τα συζητήσουν.Σημειώνεται συναφώς ότι η τουρκική πλευρά ζητά όπως μπορεί το συνιστών κρατίδιο να συνάπτει συμφωνίες σε ζητήματα που έχει αρμοδιότητες. Θέση με την οποία διαφωνεί  η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί πως διεθνές συμφωνίες μπορούν να συνάπτονται για θέματα αθλητισμού και παιδείας και μετά από έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν στην επόμενη τους συνάντηση, που χρονικά τοποθετείται την 1η Ιουλίου, το περιουσιακό. Ένα θέμα στο οποίο διαπιστώνονται πολλές και θεμελιώδεις διαφωνίες ενώ υπήρξαν και συγκλίσεις. Σημειώνεται  ότι τον Ιούλιο θα συναντηθούν την 1, 8, 12, 22, 26 και 29 του μηνός και κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο θα πάνε διακοπές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε ότι «υπήρξε μια σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις εσωτερικές συνεργασίες μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ομόσπονδων πολιτειών, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση όσον αφορά τις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συμβάσεων».  Σε ερώτηση  αν η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στο να μπορεί να έχει και αρμοδιότητες για σύναψη συμβάσεων και πέραν των θεμάτων της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρίσκονται υπό συζήτηση, νομίζω όμως ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση η συζήτηση».  Επίσης,  κληθείς να πει αν έχουν συμφωνηθεί οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, είναι εντελώς διαφορετικό θέμα οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες, για τις οποίες διεξάγεται ξεχωριστός διάλογος, κατόπιν εντολής των δύο ηγετών προς τους διαπραγματευτές και τις ομάδες που τους πλαισιώνουν».

Σε ερώτηση αν έχουν συζητηθεί οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και το ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί κάτι ανάλογο. Θα είναι ξεχωριστό κεφάλαιο για να καταγραφούν οι συμφωνίες, να δούμε ποιες αντίκεινται της ιδιότητας μας ως μέλους της ΕΕ, διεθνών γενικότερα υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, συνεπώς είναι πάρα πολύ πρόωρο να μιλήσουμε επί του παρόντος».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος – Είναι εννέα οι δέσμες των θεμάτων που θα συζητηθούν

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατά τις χθεσινές δηλώσεις του κλήθηκε να αναφέρει αν με βάση προηγούμενες δηλώσεις του, της περασμένης Παρασκευής, υπάρχει πρόοδος για να οδηγήσει σε κατάληξη. Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι αναφερόταν σε πρόοδο στα συγκεκριμένα κεφάλαια για τα οποία τώρα διεξάγεται συζήτηση, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια που πρέπει» να συζητηθούν. Πρόσθεσε ότι «επί του παρόντος παρουσιάζεται πρόοδος και θα μπορούσε να πω ενθαρρυντική πρόοδος για όσα συζητούνται. Είναι εννέα οι δέσμες των θεμάτων που θα συζητηθούν, συνεπώς δεν μπορεί να καταλήξει κανένας σε ασφαλή συμπεράσματα από την πρόοδο που παρατηρείται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από τα θέματα που εξετάζονται στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων».

«Έχουν συμφωνηθεί έξι συνολικά συναντήσεις για τον Ιούλιο, λόγω γεγονότων, λόγω θρησκευτικών εορτών των Τουρκοκυπρίων, λόγω των γεγονότων μεταξύ 15 και 20 Ιουλίου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων από δικής μου πλευράς», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματευτές θα επικεντρώνονται στα θέματα που προκύπτουν και που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. Συνεπώς ας ελπίσουμε ότι σταδιακά και μέσα από αυτό τον εντατικό διάλογο θα καταλήξουμε επιτέλους κάπου που να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τη μια και από την άλλη κοινότητα».

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζϊ σε δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις. Είπε πως οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στις διαφωνίες που υπάρχουν σε αυτά. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου και σε αυτή θα συζητηθεί το περιουσιακό, στο οποίο, όπως ανέφερε, παρά τις συγκλίσεις υπάρχουν κάποιες διαφωνίες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί  ανέφερε πως κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν για τις συμφωνίες μεταξύ των δύο ομοσπόνδων πολιτειών και μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβερνήσεως και ομόσπονδων πολιτειών. Πρόσθεσε πως ήδη υπάρχουν πολλές συγκλίσεις που επιβεβαιώθηκαν . Όπως ανέφερε ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε σε επίπεδο ηγετών η αρμοδιότητα των ομόσπονδων πολιτειών να συνάπτουν συμφωνίες.

Έσβησαν οι φωτιές για «βοήθεια» – «Κρίμα που δεν συνεργαστήκαμε», είπε ο Ακιντζί, υπήρχε πλαίσιο απάντησε ο Πρόεδρος

«Κρίμα που δεν μπορέσαμε να συνεργαστούμε» (στο θέμα των πυρκαγιών), ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της χθεσινή συνάντησής τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος απαντώντας στον κ. Μουσταφά Ακιντζί, τον παρέπεμψε στο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούσαν να δράσουν τα πτητικά μέσα από την Τουρκία, όπως ίσχυσε και για τις υπόλοιπες χώρες που συνέδραμαν με αεροπλάνα και ελικόπτερα για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση και επιστρέφοντας στο προεδρικό, ρωτήθηκε για τα όσα ακούγονται περί βοήθειας από την Τουρκία και όρων που τέθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση.  Από την απάντησή του φάνηκε καθαρά ότι θέλησε να κλείσει το θέμα, αποφεύγοντας εν πολλοίς να συντηρήσει την όποια ένταση μπορεί να προκλήθηκε. Ήταν δε πιο προσεκτικός με τον Μουσταφά Ακιντζί στον οποίο πίστωσε καλές προθέσεις.

Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στην ερώτηση επεσήμανε ότι «δεν υπήρξε κανένας όρος. Υπήρξε αποδοχή της τουρκικής βοήθειας υπό τον όρο βεβαίως ότι θα εντασσόταν στο σύστημα συντονισμού, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν, έτσι ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος ατυχημάτων. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχει κεντρικός συντονισμός, όπως υπήρξε με άψογο τρόπο. Είκοσι πτητικά μέσα λειτουργούσαν χωρίς να διατρέξουμε τον παραμικρό κίνδυνο εναέριας σύγκρουσης. Δεν ήταν δυνατόν να έρθει κάποιος, ο οποίος απλά μεταφέρει νερό και παρεμβαίνει μέσα σε μια επιχείρηση καλά οργανωμένη και συντονισμένη. Αυτό που είχαμε πει είναι ότι θα έπρεπε να σεβαστούν τους όρους και των υπολοίπων κρατών, της ΕΕ, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας. Δεν μπορούσε κάποιος να ενεργεί ανεξάρτητα με τις υπόλοιπες δυνάμεις ή ακόμα και να εφοδιάζεται ενδεχόμενα από παράνομα αεροδρόμια. Ευπρόσδεκτη η βοήθεια, αλλά θα έπρεπε να εναρμονιστεί με τον υπόλοιπο σχεδιασμό».

Ερωτηθείς αν όλο αυτό ήταν εκ του πονηρού, ο Πρόεδρος είπε πως «δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Πιστεύω ότι ο κ. Ακιντζί ενεργούσε από γνήσιο ενδιαφέρον για την κοινή μας πατρίδα, αλλά δεν θέλω να σχολιάσω τις όποιες σκοπιμότητες από όποιες άλλες δυνάμεις – εάν υπήρξαν – και κατά πόσο άλλα εννοούσαν».

Η μη λύση δημιουργεί «πολιτικές ευαισθησίες»

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε πως ο ίδιος εξέφρασε λύπη που δεν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ το ίδιο, είπε, έγινε και πριν από 20 χρόνια με την πυρκαγιά στον Πενταδάκτυλο, κάτι που προκαλεί απογοήτευση στις δύο κοινότητες.

Ο λόγος γι` αυτό, πρόσθεσε, είναι το κυπριακό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί «πολιτικές ευαισθησίες» και εμποδίζει τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων ακόμα και σε τέτοιες μεγάλες καταστροφές. Τέτοιες στάσεις, συμπλήρωσε, δεν είναι ορθές και τα πολιτικά εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: