Τα “Χρόνια Οδύνης” του Θάσου Σοφοκλέους παρουσιάστηκαν στο Σπίτι της Κύπρου




Παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου το βιβλίο Χρόνια Οδύνης, του Αγωνιστή του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου, Προέδρου των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, Θάσου Σοφοκλέους.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα στο νέο αυτό βιβλίο του, κατάθεση ψυχής και προσωπικών εμπειριών, ο κ. Σοφοκλέους στοιχειοθετεί, με άμεσο, αυτοβιογραφικό λόγο, το χρονικό ενός ισοβίτη της ΕΟΚΑ στις φυλακές της Αγγλίας, καταγράφοντας τους 29 πέτρινους μήνες της φυλάκισης του, αλλά και την περίοδο της αναγκαστικής παραμονής του στην Ρόδο και την Αθήνα, πριν του επιτραπεί να επιστρέψει στην Κύπρο.

Η συγκλονιστική αφήγησή του περιγράφει γλαφυρά τη σύλληψη, τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος και οι συναγωνιστές του, αλλά και την καθημερινότητα της φυλακής, την προσωπική αντίσταση και την προσπάθεια για τη διατήρηση υψηλού ηθικού και αγωνιστικού φρονήματος, προσθέτει η ανακοίνωση.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος ανέφερε ότι ο Θάσος Σοφοκλέους, δεν αποτελεί, απλώς, ένα κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού, αλλά ένα κομμάτι που διαμόρφωσε την ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού και αυτό από μόνο του τον καθιστά, όσο ταπεινός και σεμνός κι αν είναι, μια ιστορική και εξέχουσα μορφή για το χθες το σήμερα και το αύριο.

Ο Ακαδημαϊκός, τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Γεώργιος Κοντόπουλος είπε ότι ο Σοφοκλέους υπήρξε, ένας από τους πιο σημαντικούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ που προσέφερε πολλά για την ελευθερία της Κύπρου.

Για το βιβλίο μίλησε ο Αν. Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος το χαρακτήρισε ως μια σημαντική συμβολή στην ιστοριογραφία του Αγώνα της ΕΟΚΑ και, ειδικότερα, για τη ζωή των έγκλειστων αγωνιστών στις αγγλικές και σκωτσέζικες φυλακές και μια επιπλέον συνεισφορά του συγγραφέα στην καταγραφή της ιστορίας του Αγώνα και των προσωπικών μικροϊστοριών των Αγωνιστών της..

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τραγούδησε ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, με τη συνοδεία του Ζαχαρία Μουζάκη στο πιάνο και του Βασίλη Χατζηλούκα στην κιθάρα, και προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για τη ζωή, τους αγώνες και το πολυσχιδές έργο του κ. Σοφοκλέους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: